Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

Μια περίεργη ομίχλη


Πολλοί Ηρακλειώτες ανέφεραν σήμερα ένα στρώμα ομίχλης να δημιουργείται στην ακτή της Αμμουδάρας και να μετακινείται σιγά και σταθερά προς την πόλη μέσα στο μεσημέρι! Η ώρα δημιουργίας του φαινομένου, περί τις 1μμ, είναι αυτό που δυσκολεύει την υπόθεση οτι ήταν πραγματική ομίχλη. Βλέποντας το φαινόμενο από την απόσταση των 5-6 χιλιομέτρων από το Πανεπιστήμιο επί της Κνωσού θεώρησα οτι βασικός υπεύθυνος θα είναι η ΔΕΗ και το φουγάρο της στα Λινοπεράματα. Όμως η δομή του "νέφους" έμοιαζε τυπικής ομίχλης μεταφοράς. Ίσως δημιουργήθηκε πολύ νωρίτερα βαθύτερα στο Κρητικό πέλαγος και μεταφέρθηκε σιγά σιγά στην ακτή με το ελαφρό μαϊστράλι. Συμπυκνώθηκε ίσως παρά το προχωρημένο της ώρας στον ηπήνεμο κόλπο και έτσι μεταφέρθηκε σχετικά πυκνή στις ακτές της πόλης. Στις 2 φωτογραφίες της Αθηνάς Τσιμπλοστεφανάκη (εφημερίδα Νέα Κρήτη) "φαίνεται" η φάση της στα δυτικά της πόλης και στις ακτές κοντά στο Νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.


Ευχαριστώ πολύ τον κ. Μουντουφάρη και την κ. Αντωνογιαννάκη - δημοσιογράφους της Νέας Κρήτης για την ενημέρωση και τις φωτογραφίες.

Μιχάλης Δρετάκης

2 σχόλια:

Leandros είπε...

Πράγματι η ομίχλη ξεκίνησε ανατολικά της πόλης των Χανίων, περίπου στο ύψος του Ακρωτηρίου και φωτογραφήθηκε από το μετεωρολόγο της ΕΜΥ, Μανώλη Λέκκα οπότε και θα μας στείλει κάποιες φωτογραφίες από τα Χανιά αύριο.

Vregmenos είπε...

Htan entypwsiakh logw wras kai yfous tou fainomenou!
Etyxe thn tetarth kai eixa ma8hma stis voutes kai paratyrhsa kata tis 11 to prwi makria ston orizonta kapoia synnefa ta opoia pistepsa oti 8a htan makrya kai pshla... kata tis 12 to synnefo eixe ftasei sthn Ntia kai sth mia mexri stis 2 peripou eglyfe tis aktes ths amoudaras.Xarakthristika ta fougara ths DEH sxedon eixan kryftei... gia to fainomeno twra mallon kapoia kinhsh psyxrou 8alassiou aera ygropoiouse tous ydratmous mexri aytoi na vroun 8ermoterh kshra kai na dialu8ei to synnefo:)