Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Χιονιά για Σεμινάριο 22/12/2016


Οι νιφάδες του χιονιού μοιάζουν με αστέρια λουσμένα στο φως του ήλιου καθώς πέφτουν δίπλα στο ουράνιο τόξο σήμερα το πρωί στην περιοχή Σκλαβόκαμπου στο βόρειο Μαλεβύζι. Ταυτόχρονα ακουγόταν και ο ήχος της βροντής και η χιονοκαταιγίδα εξελισσόταν. Είναι ο γνωστός παραδοσιακός χιονόκαιρος της Κρήτης με το βόρειο ρεύμα. Ο ήλιος ξεγελά καθώς λίγα λεπτά μετά μπορεί να φτάσει ο όμβρος και να στρωθεί το έδαφος με άσπρο μανδύα. Ανάλογα τον τύπο υετού και ο χρόνος "στρωσίματος". Αν είναι με χιονοχάλαζο η "χιονοχαλαζόστρωση" είναι εντυπωσιακά γρήγορη σε θερμοκρασίες κοντά στο 0 όπως συνέβηκε το πρωί στο δρόμο Τυλίσσου-Ανωγείων στο ύψος του χωριού Καμαράκι από όπου και η φωτογραφία:




Μερικοί θα αναρωτηθούν αν αυτή η "χιονοχαλαζόστρωση" συνιστά και "χιονόπτωση". Είναι η αιώνια κουβέντα που απασχολεί καιρόφιλους - χιονόφιλους... 
Ο μόνος τρόπος διαχωρισμού είναι να δει κανείς τι έπεσε στο έδαφος. Να δει αν είναι σκληρό ή μαλακό το κατακρήμνισμα. Στην  περίπτωσή αυτή ήταν σκληρό, Ήταν σαν παγάκια αν και το χιονοχάλαζο σε καμιά περίπτωση δεν είναι απλό χαλάζι:


Το κλασικό χιονοχάλαζο λοιπόν είναι σκληρό, μοιάζει με ενιαίο παγάκι αν και περιέχει κάποια διάκενα αέρα που το κάνει λευκότερο του χαλαζιού. Όσο και αν προσπαθεί κανείς δεν μπορεί να το κάνει χιονόμπαλα, ο κάθε κόκκος είναι ανεξάρτητος.

Στο βίντεο που ακολουθεί πέφτει χιονοχάλαζο μαζί με τα μαλακότερα χιονοσφαιρίδια. Ο θόρυβος εντυπωσιακός αν και όχι σαν το κανονικό χαλάζι και το μέγεθος κόκκου ποικίλει:


Τα χιονοσφαιρίδια αποτελούνται από νιφάδες συμπυκνωμένες, Πολλές δεκάδες μαζί γύρω από ένα πυρήνα πάγου. Είναι μαλακά και ανάλαφρα καθώς έχουν πολλά διάκενα αέρα, Γίνονται μια χαρά χιονόμπαλα για χιονοπόλεμο. 

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν: Όταν έχουμε πτώση χιονοχάλαζου (το σκληρό) ΔΕΝ έχουμε χιονόπτωση αλλά χιονοβροχόπτωση. Ακόμα και αν έχουμε "χιονοχαλαζόστρωση".
Το δε μαλακό χιονοσφαιρίδιο είναι καθαρή χιονόπτωση!
Η τρίτη περίπτωση είναι αυτή που βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί. Παγοσφαιριδιόπτωση Χιονόνερο το λένε πολλοί (sleet) το Παγοσφαιρίδιο και είναι στην ουσία νιφάδες, συσσωματώματα νιφάδων καλύτερα, που έλιωσαν και ξαναπάγωσαν καθώς πέφτουν σε διαφορετικά στρώματα θερμοκρασίας του αέρα. Παρά την φύση τους κατατάσσονται στην κατηγορία χιονοβροχόπτωσης. Τα παγοσφαιρίδια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ χιονοχάλαζο είναι λιγότερα σκληρά (διακρίνεται η φύση τους στο τζάμι του αυτοκινήτου) και σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουν "στρώσιμο" αφού λιώνουν γρήγορα.
Εδώ, στην περιοχή της Τυλίσου, τον εξαιρετικό όμβρο παγοσφαιριδίων του βίντεο προαναγγέλλει άλλο ένα ουράνιο τόξο:

Τα Παγοσφαιρίδια είναι ένδειξη μεγαλύτερης σχετικής υγρασίας. Έτσι στην πλευρά που βλέπει Κρητικό Πέλαγος και έχει προσήνεμο και το δυνατό βοριά η χιονόστρωση το πρωί της 22/12 ξεκινούσε πολύ ψηλά. Και μάλλον όπου είχε πέσει κοκκώδης υετός για να κρατήσει. Πάνω από τα 800 μέτρα στον Κουλούκουνα ενώ στον Στρούμπουλα είχε ελάχιστο χιονάκι στην κορυφή του. Λίγο εσωτερικότερα ξεκινούσε χαμηλότερα, πχ 650 στις Γωνιές:


Αντίθετα εσωτερικότερα στην Κρήτη, σε πιο υπήνεμα σημεία η χιονόστρωση ξεκινούσε χαμηλότερα ακόμη και από τα 480-500 μέτρα (περιοχή Αυγενικής-Ριζινίας- Ασιτών: 


Ο λόγος ασφαλώς η χαμηλότερη υγρασία και ο ασθενέστερος άνεμος (που επιφανειακά μπορεί να μην είναι καν βοριάς!)


Βέβαια η χιονιά συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: