Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Με 50-100mm θα μπει ο Απρίλης;

Φαίνεται πολύ δυναμικό το σύστημα που ήδη έχει φθάσει...
Σε πολλές περιοχές της Κρήτης τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν μεγάλα ύψη βροχής.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι μετά την εξασθένηση και σταμάτημα των λασποβροχών σήμερα Πέμπτη ο επόμενος γύρος βροχών θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί αύριο στα δυτικά της νήσου. Η 1η Απριλίου θα συνοδευτεί από πολλά και τοπικά ισχυρά φαινόμενα στα άκρα δυτικά αλλά κυρίως στο εσωτερικό του νησιού και βασικά σε κλειστές περιοχές, πεδινές και ημιορεινές. Η θερμική αστάθεια και οι συγκλίσεις των ανέμων στην επιφάνεια θα ευνοήσουν το σχηματισμό καταιγίδων τις θερμές ώρες της ημέρας. Από αργά το απόγευμα προς το βράδυ η σκυτάλη θα πάει στη βορειοδυτική παραλιακή Κρήτη και θα σημειωθούν και εκεί τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα μετακινηθούν σταδιακά σε όλη τη βόρεια Κρήτη καθιστούμενες τοπικότερες και με μικρότερη ένταση. Το βόρειο ρεύμα στη συνέχεια θα δώσει και άλλες βροχές ή μπόρες ενώ η χαμηλή θερμοκρασία θα ευνοήσει τις χιονοπτώσεις πάνω από τα 1500 μέτρα υψόμετρο. Παρατίθεται ο χάρτης υετού για τις μεταμεσημβρινές ώρες αύριο από το προγνωστικό μοντέλο BOLAM του ΕΑΑ, που βεβαίως θα ανανεωθεί άλλες 2 φορές ως αύριο το πρωί:


4 σχόλια:

dretos είπε...

http://www.wetterzentrale.de/pics/Recm2401.gif

και πάμε σχεδόν σίγουρα για χειμωνιάτικη εισβολή κατά τις 10 του μήνα!!

Stylianakis είπε...

Λες να έχομε ένα νέο 1940 ;
Πάντως το Ευρωπαικό όντως δείχνει πολλά νερά ιδίως στα Δυτικά για τώρα και άλλες δύο ψυχρές εισβολές μέσα στις επόμενες δέκα μέρες !
ΓΣ

dretos είπε...

25,7c χθες στο Ηράκλέιο-ΜΦΙΚ που είναι η Μέγιστη Κρήτης για το Μάρτη

dretos είπε...

Από 1 έως 3-4-1940 συνεχείς ραγδαιότατες βροχές. Επεσαν πολλοί τοίχοι έξω από την πόλη των Χανίων, ζημίες στην ύπαιθρο, κατολισθήσεις. Παράκαιρο ψύχος. Ο Απρίλης αυτός υπήρξε ο πιο υγρός της καταγραμμένης ιστορίας, με 257 χιλ. στα Χανιά και με το μεγαλύτερο επίσης ημερήσιο ύψος βροχής για τον μήνα, με 97,2 χιλ την 1η, αλλά η τιμή ανεβαίνει στα 116 χιλ αν το 24ωρο μετρηθεί από 08.00 της 1ης έως την 08.00 της 2ης Απριλίου, όπως γίνεται σήμερα. Επίσης την 14η ισχυρές καταιγίδες στο νησί, στο Ηράκλειο αναφέρθηκε Δυτικός άνεμος (;) εντάσεως 10 Β.