Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Χιόνι που δε λιώνει...


Ο Ψηλορείτης σήμερα λαμπερός λούζεται στο ήλιο:
τι κάνει; Χιόνι που δε λιώνει... περιμένει άλλο χιόνι; Ισχύει αυτό το λεχθέν, κυρίως για τη βόρειο Ελλάδα στην περίπτωση της Κρήτης; Είναι απίστευτο ένα ολόκληρο μήνα μετά την σφοδρή χιονοεισβολή της 11-13 Δεκέμβρη να παραμένουν τόσα χιόνια πάνω από τα 1900 μέτρα στα βουνά μας. Ουσιαστικά δεν έπεσε κανένα άλλο σοβαρό χιόνι το προηγούμενο διάστημα, μόνο πασπάλες όπως δείχνει η εικόνα στο Κουδούνι (1860μ.):
Εντυπωσιακό οτι υπάρχουν ακόμα χιονούρες στα 1030-1080 μέτρα στο βουνό Γούρνος πάνω από τον Κρουσώνα! κατάλοιπα καθαρά του χιονοκύματος του Δεκέμβρη και με μπόλικες βροχές και νοτιάδες να προσπαθούν να τις λιώσουν:
Σήμερα είχαμε θερμοκρασιακές αναστροφές (ελάχιστη Τζερμιάδων -1,3c) και ορισμένες τοπικές ομίχλες νωρίς το πρωί, μια τυπική αλκυονίδα ημέρα! Χαρείτε την!

5 σχόλια:

Manolis είπε...

Εχω την εντύπωση Μιχάλη,οτι ο Ψηλορείτης έχει αυτή τη στιγμή περισσότερο χιόνι από τα λευκά όρη,και θαρρώ πώς και πέρσι,και πάλι το ίδιο.Φαίνεται οτι τα κεντρικά ορεινά Ρεθύμνου και Ηρακλείου ευνοήθηκαν περισσότερο από τα Β.Β/Δ. ρεύματα.Βεβαία από τις νότιες πλευρές των βουνών μας,η κατάσταση είναι τραγική.

Παναγιώτης Λουπάσης είπε...

Την απάντηση για το ποια οροσειρά της Κρήτης έχει μεγαλύτερη έκταση χιονόστρωσης αυτή τη στιγμή μπορούμε να τη βρούμε στη σημερινή φώτο της NASA: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/index.php?subset=AERONET_FORTH_CRETE.2011009.terra.250m (επιτέλους δεν είχε συννεφιά και φάνηκαν ξεκάθαρα οι ορεινοί όγκοι του νησιού). Τα Λευκά Όρη έχουν σαφώς περισσότερο χιόνι από τον Ψηλορείτη (και φυσικά από τη Δίκτη). Αυτό οφείλεται στο ότι η έκταση της αλπικής ζώνης στα Λευκά Όρη είναι υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη του Ψηλορείτη (μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν στα Λευκά Όρη πάνω από 50 κορυφές άνω των 2000 μ. έναντι μόνο 4-5 στον Ψηλορείτη). Όσον αφορά, τώρα, το ύψος και το πάχος του υπάρχοντος χιονιού δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο βουνό υπερέχει, αν και θεωρώ ότι η κατάσταση είναι περίπου ίδια, ειδικά από τα 2000 μ. και πάνω. Πιθανότατα κατά τόπους θα φτάνει και τα 3 με 4 μέτρα. Στα Λευκά Όρη πάντως έριξε άνω των 1800 μέτρων ωραίο καινούριο χιονάκι από την Δευτέρα έως Τετάρτη που μας πέρασε. Θα ανεβάσω και σχετικό ποστ με φωτογραφίες. Γενικά πάντως η κατάσταση της χιονοκάλυψης είναι πολύ "ξεφτίλα" σε σχέση με το παρελθόν. Αυτές τις χιονοστρώσεις (μέχρι 1700-1800 μ.) τις είχαμε για πλάκα από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο μέχρι και πριν από 3-4 χρόνια. Τα πράγματα δυστυχώς φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί...

Stylianakis είπε...

Παναγιώτη τα λευκά Ορη δεν έχουν δα και 50 κορυφές πάνω από 2.000 μ. Από μικροί μαθαίναμε ότι είναι γύρω στις 20.
Κατά τα λοιπά συμφωνούμε.
(Μερικά sites δείχνουν ισχυρή κακοκαιρία το ΣΚ).
ΓΣ

Leandros είπε...

το 12άρι του Τζίφου δεν δίνει πάντως τίποτα για το ΣΚ. Λίγες βροχές Τετάρτη-Παρασκευή και αν..

Παναγιώτης Λουπάσης είπε...

Ο αριθμός 20 που αναφέρεις, Γιώργο, αφορά τις "επώνυμες" κορυφές των Λευκών Ορέων, αυτές δηλαδή που έχουν συγκεκριμένο τοπωνύμιο και που αναφέρονται στους περισσότερους χάρτες του εμπορίου. Αφορά, με άλλα λόγια, τις πιο γνωστές. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα, μικρότερου βέβαια όγκου και μεγέθους, ανώνυμες (τουλάχιστον για μας τους πεδινούς), που εσωκλείονται στο κεντρικό αλπικό υψίπεδο της Μαδάρας και περιτριγυρίζονται από τις "επώνυμες". Οι περισσότεροι ορειβάτες μιλούν για περίπου 50 συνολικά, κάποιοι ακόμα και για 58! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η διάσχιση του πυρήνα της Μαδάρας χωρίς καλό χάρτη ή έμπειρο "ξεναγό" θεωρείται αρκετά ριψοκίνδυνη λόγω πιθανού αποπροσανατολισμού μέσα στο πλήθος των πανομοιότυπων κορυφών, που δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις σχεδόν καθόλου! Η όψη πάντως των Λευκών Ορέων από τα πεδινά (ειδικά από τα Χανιά) δεν μας αφήνει να καταλάβουμε αυτή την πληθώρα κορυφών που κρύβεται στο εσωτερικό. Πολύ κατατοπιστικός γι' αυτό το θέμα είναι ο χάρτης της Google (maps.google.com). Δείχνει με λεπτομερή απεικόνιση τα υψόμετρα των βουνών με ισοϋψείς καμπύλες, αφού όμως πατήσεις την επιλογή "Έδαφος" (πάνω δεξιά).