Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Δευτέρα 18/2/2008 στα ΝΔ του Ηρακλείου

Στρωμένο χιόνι στο δρόμο Ηρακλέιου-ΠΑΓΝΗ, ώρα 08:40 της 18ης, προσέξτε οτι στρώθηκε σχετικά εύκολα στο δρόμο, όχι ανάλογα στα χόρτα, ενώ "ξέφευγε" ποσότητα και από τα αυτοκίνητα, λόγω της μορφής αυτού του όμβρου με χιονοσφαιρίδια (SP), τα χιονομπαλάκια κατά τις κόρες μου! Μερική χιονοκάλυψη λοιπόν στον κήπο:

Στις 11πμ. ο Στρούμπουλας είχε αυτήν την απίστευτη (για το βουνό αυτό) εικόνα:

Ακριβώς τότε όμβρος με χιόνι κάλυψε τη νήσο Δία χαρίζοντας της πρόσκαιρη χιονόστρωση στις κορυφές της (264μ):

Ενας επόμενος όμβρος, στις 12 το μεσημέρι, μετακινούμενος προς Ηράκλειο έκανε τη θάλασσα να "αχνίζει" φαινόμενο χαρακτηριστικό των βόρειων θαλασσών!:

Και όμως το καλύτερο μας το φύλαγε για το τέλος! Μια εντυπωσιακή χιονοκουρτίνα "εφορμά" προς τα μέρη μας στις 13:30:

Αυτή έδωσε κραταιά χιονόπτωση με "στούπα" ωστε να το στρώσει ολικώς στα χόρτα και ένα εντυπωσιακό φινάλε με χιονοσφαιρίδια ωστε να στρωθεί και στο δρόμο ακόμα παρά τη μεγάλη κίνηση οχημάτων. Αυτά τα "χιονομπαλάκια", μερικά μεγάλου μεγέθους, σχεδόν σε διάσταση "χιονοπακέτου" διακρίνονται καλύτερα στο βορεινό παράθυρο και στο τραπέζι της βεράντας:

Ολική η χιονόστρωση του κήπου μεν, με λεπτότατο στρώμα χιονιού δε:

Αλλά βέβαια το χιόνι ήταν παράπανω από αρκετό για να φτιαχτεί στην ταράτσα ο σχετικός χιονάνθρωπος με το καιρόφιλο σκουφάκι του:

Η επόμενη ημέρα έδωσε νωρίς το πρωί ελάχιστη τιμή θερμοκρασίας 0,6 βαθμούς που για την περιοχή του Αγάκου είναι η χαμηλότερη από τις 15/2/2004 (τότε είχαμε -1,7):


Διαπιστώθηκε οτι ο κήπος κρατούσε ακόμα λίγο χιόνι:
Ηταν μια καταπληκτική ημέρα για να ατενίσουμε τον πάλευκο Ψηλορείτη:

Εδώ σε όλη του τη λεπτομέρεια και μεγαλοπρέπεια:

Και την κορυφή του Σκίνακα επίσης:

Σε τελική ανάλυση ήταν μια άσπρη πέρα για πέρα ημέρα η 18η! Δύσκολα θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο σύντομα...

1 σχόλιο:

dretos είπε...

Καιρικά νέα, 6/3/08. 12:20μμ
Θερμή συνεχίζει η εβδομάδα. Την Πέμπτη με τους νοτιάδες ίσως να φθάσουμε τοπικά τους 25-27 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο το Σαββατοκύριακο ενώ ο καιρός θα είναι "ανοιξιάτικος" με κάποια θολερότητα και μέτριους ως ισχυρούς ανέμους (νότιους κατά διαστήματα). Μικρή πιθανότητα λίγων βροχών υπάρχει για τα ΝΔ της Κρήτης την Καθαρή Δευτέρα αλλά γενικά δεν αναμένονται προβλήματα.