Σάββατο 16 Ιουνίου 2007

Ζέστη Ιούνη

Πρώτο σοβαρό θερμό επεισόδιο για φέτος στην Κρήτη.
Η θερμοκρασία έπιασε τους 34,5oC στην Παλαιόχωρα (16/6) και τους 34oC στο Τυμπάκι (16/6) και στην Ιεράπετρα (17/6). 30oC για Κνωσό, Χανιά με ένα καυτό 10ημερο να έπεται για όλη τη χώρα. Πέρισυ τον Ιούνιο η Κνωσός είχε σημειώσει 38,9oC μέγιστη θερμοκρασία, ενώ ο Ιούνης στην Κρήτη έχει δώσει και 40άρια. Την ίδια ώρα το Τζερμιάδων Λασιθίου σημειώνει συχνά μονοψήφιες ελάχιστες!

2 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Καλημέρα Λέοντα
Εχουν σημειωθεί πράγματι (όπως και τον Μαίο) αλλά πότε ;
Χθες έστειλα στον Δρεττάκη το ακόλουθο σχόλιο, αλλά δεν το έκανα σωστά και μου επιστράφηκε, σε παρακαλώ στείλτου το εσύ.
"Σχετικά με το 45ρι του Ηρακλείου, το έχω διαβάσει και εγώ από παλιά σε διάφορες αναφορές και αναφέρεται και στο έργο του Ελευθέριου Πλατάκη "Το Κλίμα της Κρήτης", που πλέον δυστυχώς υπάρχει μόνο στο ιστορικό Αρχείο Χανίων και στις Δημοτικές βιβλιοθήκες Ηρακλείου και Χανίων. Δεν αφορά όμως Ιούνιο αλλά Ιούλιο. Ηταν νομίζω στη 10ετία του 1920, αφού το έρτγο του Πλατάκη αφορά την περίοδο μέχρι το 1935, αμ δεν απατώμαι. Θα το βρω και θα σου πω σίγουρα.
ΓΣ"

Φιλιά

dretos είπε...

Τελικά το 45,7 του Ηρακλείου αφορά Ιούνιο του 1916, 29 του μηνός με το νέο ημερολόγιο, και είναι η υψηλότερη τιμή για τον μήνα Ιούνιο στην Ελλάδα.