Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ζώμινθος - Ψηλορείτης 7/2/2016

Δεν ήταν λίγο το χιόνι αυτή τη φορά, ίσως μάλιστα για κάποιες ορεινές περιοχές να ήταν η καλύτερη χιονιά της (πολύ φτωχής ως τώρα) περιόδου 2015-16. Το χιόνι στο υψόμετρο των 1300μ που έφτασα ήταν περί τα 40 εκατοστά, δεν υπήρχαν δε ανεμοσούρια που να μπερδεύουν, Στα 1180 της Ζωμίνθου είχε 20-25cm. Η πλήρης χιονόστρωση σήμερα το μεσημέρι άρχιζε στα 1000 μέτρα υψόμετρο αν και χθεσινό χιόνι είχε ακόμη και στα 800 μέτρα σε σκιερά σημεία στο δρόμο για Ηράκλειο ανατολικά των Ανωγείων, μέσα στο χωριό δεν είχε, ξεκινούσε από το Ντελίνα η ψαροχιονιά.

 Φαίνεται ότι φρέσκο χιόνι έπεφτε στον Ψηλορείτη μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα. Πήγε κάποια στιγμή να λιώσει αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν οι όμορφοι παγοκρύσταλλοι. Η θερμοκρασία γενικά κοντά στο 0c και στις 5:30 το απόγευμα ήταν -2c στη Ζώμινθο.

Η μορφή χιονόπτωσης εκεί πάνω πρέπει να ήταν ότι το ιδανικότερο, απουσία ανέμου, (από βοριά δεν πήραν χαμπάρι αυτά τα σημεία) αφού χιονοστρώθηκε παντού ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Το υψίπεδο της Ζωμίνθου μια ζωγραφιά:

Γερμένα κυπαρίσσια κοντά στο Μινωικό Θέρετρο;

Μια όψη προς τον Σκίνακα:

Την ωραία εικόνα καθώς ο ήλιος κρυβόταν πίσω από τον Τίμιο Σταυρό χαλάει η διαπίστωση ότι ούτε αυτή η χιονιά κλείνει τις τρύπες με τα γυμνά βράχια στα βουνά μας, Εκεί ψηλά βέβαια θα είχε άνεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: