Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τρίτη και Τετάρτη η εκπνοή του φετινού χειμώνα;

Η απάντηση μου είναι ΟΧΙ! η φωτογραφία από τον Αγιο Βλάσση δείχνει τη χθεσινή χιονοκάλυψη στον Ψηλορείτη:

Μπορεί εμείς οι καιρόφιλοι να καταφέρνουμε να μην είμαστε ευχαριστημένοι,ζητώντας χιόνι στις βάρκες μας αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας!
Λοιπόν με τη σειρά! Το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι ελάχιστα και θα ανέβει καιη θερμοκρασία. Την Κυριακή φαίνεται μια συγκλισούλα με βόρειο ρεύμα να δίνει χιονοφαινόμενα αλλά όχι με καλές συνθήκες για χιονοπτώσεις χαμηλά και χιονοστρώσεις κάτω από τα 800 μέτρα. Επίσης φαίνεται μικρή η επίδραση του χαμηλού στα νότια τη Δευτέρα, χωρίς δηλαδή μεγάλα ποσά υετού, εκτός ίσως από τα νότιοανατολικά (Ιεράπετρα-Σητεία) αλλά ελπίζω σε καλή ποιότητα αυτού του υετού και χιόνια σχετικά χαμηλά στη βόρεια και κεντρική Κρήτη παρά τις σχετικώς υψηλές θερμοκρασίες στα 850HPA καθώς το εγκλωβισμένο σε χαμηλά ύψη ψύχος θα μετατρέπει τον όποιο υετό σε χιόνι, υγρό κατά κανόνα, στα υψόμετρα των 600 ή και χαμηλότερα. Μετά τι θα γίνει;
Ψυχρή εισβολή στην ουσία ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ, απλά οι ψυχρές μάζες θα ολισθαίνουν εξ ανάγκης ως την περιοχή μας Τρίτη και Τετάρτη με επιφανειακό βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο και εκ νέου δημιουργία ασθενικού πεδίου χαμηλών πιέσεων νότια και ανατολικά μας ώστε να υπάρξει κατάλληλη σύγκλιση για φαινόμενα΄και μάλιστα με χιόνι. Όμως πολύ δύσκολα θα δουν χιονόστρωση εσωτερικές πεδινές περιοχές απουσία σοβαρού δυναμικού αιτίου, απλά οι χαμηλές θερμοκρασίες (-3 ως -5 στα 800hpa) θα μετατρέπουν ότι πέφτει σε μορφή χιονοϋετού από τα 300 μέτρα και πάνω, πρόσκαιρα μόνο μπορεί να δούμε νιφάδες ή χιονοχάλαζα στα χαμηλότερα ενώ η νότια Κρήτη θα "απολαμβάνει" μεγάλα διαστήματα με ήλιο. (επιφύλαξη: ίσως όμως ισχυρότερη σύγκλιση τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς το έμπα του Φλεβάρη να δώσει χιονοπτώσεις χαμηλότερα...)
Από την Τετάρτη το απόγευμα ο καιρός θα ανοίξει; Σχεδόν αδύνατον να ξέρουμε με τη χαμηλή προγνωσιμότητα που κυκλοφορεί στα μοντέλα. Το πιθανότερο σενάριο είναι η επικράτηση νοτιάδων από την Πέμπτη χωρίς να γίνεται σαφές αν θα υπάρξει και σημαντική θερμή μεταφορά. Ενα είναι σίγουρο: Η απίστευτα ψυχρή μάζα που θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα και ο χειμώνας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει...
ΜΔ

7 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, και ο τίτλος σου ακόμα είναι αμαρτία. Οχι και εκπνοή, τώρα αρχίζει.
Στο κάτω κάτω ο καιρός των επόμενων τριών-τεσσάρων ημερών μπορεί να μην είναι η ιστορική χιονιά που ελπίζαμε ή η θυελλώδης κακοκαιρία που ήθελα, αλλά θα είναι μια ισχυρή χιονόκακοκαιρία διαρκείας, που δεν συμβαίνει κάθε χειμώνα.
Τώρα η επόμενη της 7-9 φαίνεται δυνατότερη (αλλά θα μας λογοκρίνει ο άγρυπνος φρουρός ...).
ΓΣ

Leandros είπε...

να σημειώσω την έλλειψη φέτος των Αλκυονίδων που κάνουν το χειμώνα λιγότερο βαρετό και ανασυντάσουν τη ψυχολογία για νέες κακοκαιρίες.

dretos είπε...

Eβαλα το εκπνοή γιατί πολλοί σημείωσαν βλέποντας τα run μιας μέρας ότι θα έρθει μια και "καλή" η άνοιξη από το επόμενο ΣΚ. Φυσικά δεν θα γίνει αυτό και ήδη το 6άρι του GFS άλλαξε ρότα προς μακρόσυρτο ψυχρό καιρό με όλα σχεδόν τα στελέχη του esssnble να κρατούν τα επίπεδα θερμοκρασιών κάτω από τα κανονικά για 15 μέρες και με αρκετό υετό.

dretos είπε...

Ισχυρή χιονοκακοκαιρία μένει να το δούμε Γιώργο, κυρίως ο υετός δεν φαίνεται ικανός. Πάντως θυμίζω το 1987 που έδωσε τόσα χιόνια ως τις βάρκες η θερμοκρασία στα 850 δεν κατέβηκε τους -5 / ο Σιβηρικός έχει άλλα στάνταρ. Μαθαίνουμε κάθε μέρα!

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, ας μην το κρίνομε με βάση τα αστικά κέντρα της βόρειας ακτής. Η ραχοκοκκαλιά της Κρήτης, δηλαδή το εσωτερικό - ημιορεινά του νησιού θα έχει χιονοκακοκαιρία βαρβάτη, όσο και αν δεν χιονίσει στα παράλια.
ΓΣ

dretos είπε...

το μετεό μας βγάζει χιονόνερο την Τρίτη σε Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Χανιά και καθαρή χιονόπτωση Μοίρες ... Είδωμεν

ANTONIOS είπε...

http://www.meteo.gr/infographics.asp