Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Λετε να ...

... γίνει η έκπληξη την Κυριακή-Δευτέρα ; Κάποια στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν το σενάριο για έντονα φαινόμενα στο νησί, αρχικά στα νότια και στη συνέχεια στη βόρεια ακτή, με τη στροφή σε καιρό βορείου ρεύματος. Οι τιμές που δίδονται από τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα ανέρχονται μέχρι 90 χιλ/24 ώρες. Αν γίνει έτσι και ιδίως αν η θερμοκρασία πέσει τόσο που να πέσουν και χιόνια στα βουνά μας, θα πρόκειται για μια από τις πιο πρώιμες κακοκαιρίες της νεώτερης καιρικής μας ιστορίας. Κατ'αρχήν νεροποντές γύρω στις 9-10 Οκτώβρη (αντί για 17-18 και 30-31 που είναι το σύνηθες) σημειώθηκαν το 1931, το 1951 και το 1994 (ζημιές και στην Αγία Πελαγία), αλλά όχι με χιόνι, ακόμη και στα ψηλά. Εγώ προσωπικά μια φορά θυμάμαι πάσπαλο στον Ψηλορείτη αρχές Οκτώβρη του 1989 νομίζω, αλλά με ΔΒΔ και όχι με Β, για μια μέρα μόνο.
Ενδιαφέρουσα κατάσταση.
Ιδωμεν.
Γιώργος Στυλιανάκης

30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!

Όποτε θέλω να ενημερωθώ για τον καιρό μπαίνω στο μπλόγκ σας... Θα ήθελα ει δυνατόν (όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι αναγνώστες) να ενημερώνετε πιό συχνά τις προγνώσεις...

Με εκτίμηση
Δημήτρης

Leandros είπε...

Δημήτρη να σαι καλά.
Εμείς δεν κάνουμε προγνώσεις, είμαστε απλά φίλοι του καιρού.
Οπως βλέπεις γράφουμε τις εκτιμήσεις μας όταν έχουμε μια αλλαγή του καιρικού σκηνικού. Σήμερα θα γράψουμε την εκτίμησή μας που βασίζεται σε προγνωστικά μοντέλα και εμπειρία.

κ. Στυλιανάκη, όλα θα παιχτούν στην τελική θέση του συστήματος.
Μια μετακίνηση πιο δυτικά ή βόρεια μπορεί να μας τα κάνει σαλάτα.
Μακάρι να πάνε όλα καλά.
Ο Οκτώβρης του 2006 δύσκολα θα επαναληφθεί πάντως..

dretos είπε...

Σε λίγο ενημερώνω την εκτίμηση. Μόλις είχα συζήτηση για το πόσο θα πέσει η θερμοκρασία το βράδυ της Δευτέρας. Φαίνεται να αυξάνεται η πιθανότητα για καλό χιόνι, όχι απλά πασπάλα, πάνω από τα 2200 μέτρα.

pol είπε...

Κ εγώ εχω εντυπωσιαστεί με την πτώση της θερμοκρασίας δεν περίμενα κάτι τόσο έντονο!

Stylianakis είπε...

Ο Οκτώβρης 2006 αποκλείεται να επαναληφθεί σε τούτη την κακοκαιρία, γιατί η γένεση και η πορεία του χαμηλού είναι τελείως διαφορετική. Τότε (μιλάμε για την κακοκαιρία της 17/18, μια και είχαμε δύο διαδοχικές) το χαμηλό είχε Αφρικανική προέλευση και ήρθε από τα ΝΔ, ενώ τώρα από ΒΔ και σχεδόν ένα 10ήμερο νωρίτερα. Το πολύ που ελπίζω είναι καμμιά 100ριά χιλιοστά τοπικά και μάλλον στα ΝΔ του νησιού. Για χιόνια, θα δούμε.
Πάντως όπως και να πάρει κανείς, πρόκειται για πολύ πρώιμη "φάση", που δύσκολα θα ξαναγίνει.
ΓΣ

Cte είπε...

Φαίνεται ότι το χαμηλό θα κινηθεί λίγο πιο βόρεια από όσο θα το θέλαμε. Ο κύριος όγκος των ισχυρών φαινομένων θα κατευθυνθεί μάλλον προς την Πελοπόννησο και το Αιγαίο. Τι λέτε;

dretos είπε...

κανείς δεν μπορεί να ξέρει... κάθε τρέξιμο και καινούργια πράγματα. Τώρα το 6άρι δίνει δημιουργία νέου χαμηλού "ταμάμ" την Τρίτη-Τετάρτη...
Ας μείνουμε στην παρατήρηση του ουρανού, σχεδόν ποτέ τα μοντέλα δεν έπιασαν ακριβώς ένα τέτοιο σύστημα Οκτώβρη μήνα.

dretos είπε...

Πάντως Παναγιώτη τα πολλά φαινόμενα δεν δίνονταν στο πρώτο κύμα, το ξέραμε ότι θα είμαστε στο θερμό τομέα. Τη Δευτέρα είναι το στοίχημα για μένα.

Leandros είπε...

συμφωνώ με Δρέταξ.
παίζουμε μεταξύ της απόλυτης μούφας (νοτιάς, ζέστης και λίγες βροχές Δευτέρα πρωί) μέχρι την απόλυτη ηδονή (καταιγίδες με νοτιά, μετά με δυτικό και μετά με βοριά)

dimitris είπε...

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας ίσως είναι η διαφορά υετού από περιοχή σε περιοχή. πολλή βροχή θα δεχτεί η νότια κρήτη, όπως η παλαιόχωρα, και η άκρα δυτική άκρη της , όπως τα φαλάσαρνα, ενώ στην πόλη των χανίων σημαντικότερη βροχόπτωση ίσως σημειωθεί μετά τη δευτέρα και τη στροφή των ανέμων σε δυτικούς - βορειοδυτικούς. Σχεδόν σίγουρο ότι το μεγαλύτερο ύψο βροχής θα σημειωθεί στη Σαμαριά.

Cte είπε...

Τα τρεξίματα ορισμένων μοντέλων (π.χ. στο winfinder) μέχρι και χτες το πρωί, Μιχάλη, έδιναν για το Σάββατο και την Κυριακή καλά φαινόμενα όχι μόνο για τη νότια Κρήτη, αλλά και για μέρος της βόρειας ακτής ή και της ενδοχώρας. Από χτες το βράδυ ψιλοάλλαξε η πρόγνωση για την πορεία του χαμηλού και μας βάζει πλέον κατά μεγάλο ποσοστό στο θερμό τομέα, όπως λες. Πάντως σίγουρα η "ουρά" του χαμηλού (καθώς θα πηγαίνει ανατολικά) Δευτέρα-Τρίτη δεν πρόκειται να μας απογοητεύσει, αφού θα αφήσει πιστεύω καλό νερό στη βόρεια ακτή και στην ορεινή προσήνεμη ζώνη. Το ευχάριστο νέο είναι η σχετική στασιμότητα στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας που φαίνεται μέσα στην εβδομάδα να δημιουργεί νέες ενδιαφέρουσες καταστάσεις.

Stylianakis είπε...

Καθώς φαίνεται ότι δεν θα πρόκειται για μία αλλά για αλλεπάλληλες διαταραχές, τα φαινόμενα στο τριήμερο ή και τετραήμερο μάλλον θα δημιουργήσουν προβλήματα σε αρκετά σημεία του νησιού.
ΓΣ

dretos είπε...

Η μεγάλη σύγκλιση τη νύχτα προς Κυριακή είναι απροσδιόριστη ακόμα και τώρα! Το Μπόλαμ τη βγάζει για νότια Πελοπόννησο-Αττική-Κυκλάδες-ΒΑ Αιγαίο. Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα για τη δυτική Κρήτη πάντως. Οι επόμενες φάσεις της Κυριακής νομίζω θα επηρεάσουν όλο το νησί με έμφαση εκεί που λέει και ο Δημήτρης. Για Δευτέρα-Τετάρτη μεγαλώνει η αβεβαιότητα ως προς την ένταση, την τοπικότητα αλλά και τη μορφή των φαινομένων γιατί το βόρειο ρεύμα φαίνεται να καθυστερεί με τη δημιουργία νέου χαμηλού στα δυτικά μας αλλά συμφωνώ με το Γιώργη ότι θα δούμε πολλά στο τέλος! Και υπάρχει και σενάριο για συνέχεια με πολύ ψυχρή εισβολή στο τέλος της επόμενης βδομάδας!

Cte είπε...

Η κατάσταση είναι ακόμα οριακή, αλλά κινδυνεύουμε (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) να υποστούμε μεγάλη μούφα. Τα σημερινά τρεξίματα φαίνονται να "κλειδώνουν" μια πιο βόρεια πορεία της αρχικής διαταραχής. Άρα ό,τι καλό ερθει, θα έρθει με το ευλογημένο βόρειο ρεύμα, που ομολογουμένως πάντα μας αποζημιώνει.

Leandros είπε...

τεράστεια νέφωση ΝΔ της Κρήτης κινείται Β/Α.
Για να δούμε

Ανώνυμος είπε...

εχει φτιαξει η μετρηση στα χανια?

Leandros είπε...

όχι. έχουμε όμως τον Λουπάση για τη δυτική πλευρά της πόλης που θα μας ενημερώνει

Cte είπε...

5,5 mm άφησε το πρώτο κύμα.

dretos είπε...

Η αρχή της διαταραχής κάθε άλλο παρά φθινοπωρινή! Εμένα μου θυμίζει χειμωνιάτικο κύμα. Κανονικά τέτοια έποχή ο καιρός ξεκινά πολύ πιο άστατος και με σποραδικά φαινόμενα. αΥΤΌ ΞΕΚΊΝΗΣΕ με γενικευμένες βροχές!

dretos είπε...

από ηλεκτρικά τίποτα;

dretos είπε...

μια κουκκίδα αστραπών δίνει το ΕΑΑ στη Μεσαρά!

Leandros είπε...

ηλεκτρικά όχι. Αν και οι ραγδαιότητες στα δυτικά ήταν μεγάλες

Cte είπε...

Δαράτσος-Δυτικά Χανιά 10 mm το Σάββατο. Ελάχιστα καλύτερα από το Ακρωτήρι (9 mm).
Συμφωνώ με τον Μιχάλη ότι τα πράγματα θυμίζουν χειμώνα. Πολύ οργανωμένη η κατάσταση τελικά!

dimitris είπε...

εντυπωσιακη ομως και η διαφορα αναμεσα σε βορεια , ορεινη και νοτια κρητη, τα μεγαλυτερα υψη βροχης θα σημειωνονται μαλλον και αυριο στα σημεια που ευνοουν οι νοτιοδυτικοι ανεμοι.. σαμαρια, ελος, παλαιοχωρα, ορεινο ρεθυμνο θα επηρεαστουν περισσοτερο... χτες βραδυ απαγορευτηκε ο αποπλους απο τον πειραια εξαιτίας ισχυρων ανεμων, το γνωριζω γιατι ακυρωσα και εγω το εισιτηριο μου, τα μεγαλα φαινομενα ίσως ερθουν οταν κοπασουν πλεον οι ανεμοι, πάντως για τη βορεια κρητη η τριτη μαλλον θα εχει πολλη βροχη

dretos είπε...

Στα ΝΔ του Ηρακλείου είχαμε ένα όμβρο τη νύχτα με 1,6mm. Είναι καθαρά χειμωνιάτικος νοτιάς,το φρύδι του (As,Ac) καλοσχηματισμένο και στα νότια τα σωρειτόμορφα γοργοκινούμενα σύννεφα που όταν περάσουν τα βουνά αφήνουν και δω κανένα όμβρο. Πάντως φαίνεται η κατάσταση να παίρνει παράταση της παράτασης... Οπότε μέχρι την άλλη Κυριακή λογικά όλοι θα φάμε πολλά mm για Οκτώβρη!

dimitris είπε...

αν ειναι δυνατο παναγιωτη να μας ενημερωσεις ξανα για τον υετο στον κλαδισο... μαλλον οι μετρησεις θα αρχισουν να διαφερουν σε σχεση με το ακρωτηρι

Cte είπε...

Εχτές είχαμε ακριβώς τον ίδιο υετό (5,5 mm). Σήμερα μέχρι αυτή τη στιγμή εδώ στο Δαράτσο έχουν μαζευτεί 7,5, ενώ στο Ακρωτήρι 3. Αρχιζει όντως να υπάρχει διαφορά γιατί τα φαινόμενα έρχονται πλέον απο πιο δυτική-νοτιοδυτική διεύθυνση και μοιραία τα ανατολικά σημεία μένουν λίγο περισσότερο ανεπηρέαστα. Να θυμίσω βέβαια ότι τα νούμερα που αναφέρω είναι από κοινό αναλογικό βροχόμετρο.
Με τη στροφή σε βόρειο ρεύμα πιστεύω ότι το Ακρωτήρι θα πάρει περισσότερο υετό, ειδικά αν κυριαρχήσει όπως όλα δείχνουν μια ελαφρώς ΒΔ συνιστώσα (αντίθετα με ΒΑ γίνεται χαμός εδώ, στα δυτικά). Πάντως στα Λευκά Όρη πρέπει να γίνεται χαμός. Είναι διαρκώς πνιγμένα στις βροχοκουρτίνες. Τώρα βρήκε να βγει off η Σαμαριά;

Cte είπε...

Συγγνώμη για το απανωτό, αλλά η Γέργερη γιατί δεν γράφει υετό; Λογικά πρέπει να πέφτει πολύ νερό στην περιοχή, άλλωστε και η κάμερα κάτι τέτοιο δείχνει.

dretos είπε...

Η Γέργερη έχει χαλάσει από την άνοιξη. Ως φαίνεται το ρεύμα ως τώρα ευνοεί περισσότερο τα δυτικά του Ψηλορείτη στο Αμάρι (Ποταμοί, Φουρφουρά), το οροπέδιο Λασιθίου και τη μέσα Μεσαρά (Μεσοχωριό) και μετά τα άκρα ΝΔ (Παλιόχωρα) αλλά φαντάζομαι και η Σαμαριά θα παίζει γερά, τι γίνεται Λέανδρε;
Γράφτηκε πάντως και η πρώτη ημέρα καταιγίδας και για το Ηράκλειο!

Leandros είπε...

λείπουν όλοι σήμερα από το Ξυλόσκαλο και προσπαθώ να πίσω το δασοφύλακα της εισόδου του φαραγγιού να πάει ν ανοίξει το πισι..
Αλλιώς αύριο πρωί