Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Χιονούρες...

11 Ιούλη 2011 και υπάρχουν ακόμα χιονούρες:
ΤΣ: Κορυφή Τίμιος Σταυρός 2456μ, 1,2,3 κραταιές χιονούρες κοντά στις κορυφές, 4&5 υπολείμματα χιονιού (σίγουρα υπάρχουν πολλά μικρά ακόμα!).
Οι τρεις χιονούρες με ζουμ:

Συνέχεια από τις 25/6:
Εικόνα από τον Ψηλορείτη σήμερα 25/6 επάνω. Υπάρχουν αρκετές χιονούρες ορατές από το Ηράκλειο. Θεωρώ ότι οι όψιμες βροχές στα τέλη Μάη και τον Ιούνη λιγόστεψαν το χιόνι αρκετά άρα και την παραμονή του στο βουνό. Θεωρώ πάντως ότι κάποιες χιονούρες θα επιβιώσουν ως τις αρχές του Ιούλη...
Μια χθεσινή εικόνα από το Πάνορμο Ρεθύμνου αναδεικνύει μερικές ακόμη χιονούρες κρυμμένες κάτω από την κορυφή Τίμιος Σταυρός:

και με ζουμ:
Μια προχθεσινή εικόνα από τον Αποκόρωνα δείχνει ελάχιστο χιόνι στα Λευκά όρη,βέβαια εκεί δεν φαίνονται οι ψηλότερες κορυφές και οι πιθανές χιονούρες τους:
Του χρόνου πάλι...

12 σχόλια:

Cte είπε...

Και στα ψηλότερα σημεία των Λευκών Ορέων η κατάσταση πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή του Ψηλορείτη. Δείτε π.χ. αυτή την προχθεσινή φώτο: http://www.west-crete.com/dailypics/crete-2011/6-23-11.php. Όπως έχουμε βέβαια ξαναπει, Μιχάλη, αυτή η μεριά του Ψηλορείτη την οποία φωτογραφίζεις, επειδή είναι βορεινή και ταυτόχρονα και πολύ επικλινής είναι και η πιο σκιερή, γι' αυτό και μπορούν να διατηρούνται ακόμα αυτές οι αξιοπρεπείς χιονούρες. Στα σημεία όπου ο ήλιος "βαράει" κάθετα όλη μέρα το χιονάκι μάς έχει αποχαιρετήσει προ πολλού, και στον Ψηλορείτη και σε όλα τα βουνά. Στα Λευκά Όρη δεν υπάρχει κάποιο σημείο ανάλογης μορφολογίας που να προστατεύει το χιόνι από τον ήλιο. Μόνο την βόρεια πλαγιά της κορυφής Μελινταού μπορώ να σκεφτώ σαν κάτι παρόμοιο, αλλά εκεί το υψόμετρο είναι πολύ χαμηλότερο, οπότε το χιόνι λιώνει έτσι κι αλλιώς...Σε σχέση πάντως με τις τελευταίες τρεις τέσσερις χρονιές τα χιονάκια έχουν κρατήσει μια χαρά..

Leandros είπε...

τα Λευκά Ορη έχουν σαφώς περισσότερες και μεγαλύτερες χιονούρες κάθε χρόνο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα έξυπνος για να το αντιληφθεί:
Μεγαλύτερο βουνό, περισσότερες κορυφές, περισσότερο χιόνι, εντονότερο ανάγλυφο.
Χιόνι στα Λευκά Ορη βρίσκεις σε σχισμές βράχων όλο το χρόνο.

dretos είπε...

Λέανδρε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Εχουν περισσότερες αλλά όχι μεγαλύτερες για το λόγο που λέει ο Παναγιώτης, του προσανατολισμού.
Σίγουρα γενικά πέφτει περισσότερο χιόνι στα Λευκά όρη λόγω όγκου (αν και φέτος στις 2 μεγάλες χιονιές Δεκέμβρη και Μάρτη μάλλον ο Ψηλορείτης είχε πλεόνασμα) αλλά το πόσο χιόνι θα διατηρηθεί είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Και σε μικρές δολίνες και τάφκους το χιόνι φυσικά διατηρείται και στα 2 βουνά, αλλά και στη Δίκτη πολλές φορές ως τα τέλη Αυγούστου και περισσότερο (εξαρτάται από την ποσότητα της κάθε χρονιάς).

Cte είπε...

Με βάση την έκταση της αλπικής ζώνης των τριών βουνών της Κρήτης (δηλαδή > 2000 μ. υψόμετρο) τα Λευκά Όρη έχουν θεωρητικά τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρούν το περισσότερο χιόνι. Στην πράξη βέβαια αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί, όπως λες Μιχάλη, και από την κατανομή του χιονιού στον εκάστοτε χειμώνα ή στην εκάστοτε κακοκαιρία. Είναι αλήθεια ότι φέτος υπήρξε καλή και ίση κατανομή χιονιού και στους τρεις ορεινούς όγκους, αλλά ειδικά για τα Λευκά Όρη εγώ κρατάω πάντα μια επιφύλαξη για το τι πραγματικά συμβαίνει, επειδή ο κεντρικός πυρήνας των πολλών αλπικών κορυφών είναι παντελώς αθέατος. Μόνο κάποιος που ανεβαίνει συχνά σε αυτά τα ψηλά σημεία μπορεί να μας βεβαιώσει για το αν οι χιονούρες που υπάρχουν είναι σημαντικές ή όχι. Απ' όσα πάντως ακούω κατά καιρούς από ανθρώπους που έχουν ανέβει στις ψηλές κορυφές, υπάρχουν απίθανα σημεία με χιόνι, τελείως κρυμμένα, τα οποία δεν μπορείς να τα φανταστείς και τα οποία μερικές φορές (λόγω πάλι καλού προσανατολισμού) διατηρούν χιόνι όλο το καλοκαίρι μέχρι το επόμενο χιονάκι του Οκτώβρη ή του Νοέμβρη. Δεν νομίζω να είναι υπερβολές, γιατί τα ασβεστολιθικά πετρώματα προσφέρονται για τέτοια φαινόμενα.

dretos είπε...

τα απίθανα σημεία που λες δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο , είναι τάφκοι και δολίνες όπως και στον Ψηλορείτη. Από αυτά τα σημεία τα καλοκαίρια πριν το 1970 εφερναν πάγο στις πόλεις οι "χιονάδες" μέχρι και το Σεπτέμβρη. Πάντως πολύ σπάνια να κρατήσουν χιόνι μετά τον Αύγουστο,ακόμη και φέτος αμφιβάλλω πολύ.

Cte είπε...

Μια ακόμα φώτο από τον πυρήνα των Λευκών Ορέων (κορυφή Τροχάρης: 2400 μ.)http://www.west-crete.com/dailypics/crete-2011/6-26-11.php. Στο κάτω μέρος φαίνεται ένας χαρακτηριστικός και ρκετά μεγάλος ντάφκος που έχει αποθηκευμένο αρκετό χιονάκι. Τριγύρω φαίνονται παρόμοιες συγκεντρώσεις χιονιού. Παρατηρήστε επίσης πάνω δεξιά στην κορυφογραμμή την επιμήκη χιονούρα, σαν "φρύδι".

Leandros είπε...

πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες Πανάγο.
Εντύπωση μου προκαλεί η κατάσταση των πετρωμάτων, που μοιάζουν με ηφαιστειογενή. Προφανώς, ο πάγος το χειμώνα και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι που πιάνει το πέτρωμα το έχουν κάψει.

dretos είπε...

Είναι καθαρά θέμα σύνθεσης του πετρώματος Λέανδρε, παρόμοια με τη "Μαύρη" στον Ψηλορείτη. Ποσοστό ορισμένων μετάλλων στον ασβεστόλιθο.

Cte είπε...

Ναι, είναι θέμα σύνθεσης του πετρώματος. Μια τόσο σκουρόχρωμη κορυφή, η επονομαζόμενη και "Μαύρη" (ή "Ελ. Βενιζέλος", υψόμ. 2069 μ.), υπάρχει και στη βόρεια μεριά των Λευκών Ορέων, ακριβώς νότια του Θερίσου (εξ ου και το δεύτερο τοπωνύμιό της). Είναι ορατή και από τα Χανιά σε "πρώτο πλάνο" και ξεχωρίζει σε σχέση με τις άλλες πιο "λευκές" κορυφές. Πάντως το τοπίο είναι άκρως σεληνιακό εκεί πάνω!

dretos είπε...

Κρατιέται το χιόνι, καμιά 15αριά χιονούρες στον Ψηλορείτη, επέζησαν και Ιούλιο! Από 8-12 του μήνα βάζω το όριο εξαφάνισης των!

dretos είπε...

Τελικά θα επιβιώσουν και μετά τις 12!

dretos είπε...

Σήμερα Σάββατο 16/7/2011 είναι ακόμα εφικτός με κιάλια από το Ηράκλειο ο εντοπισμός υπολειμμάτων χιονιού... αλλά όχι με γυμνό μάτι.