Σάββατο 28 Μαΐου 2011

20 ώρες καταιγίδων

Η εικόνα πάνω είναι από το χείμαρρο που κατεβαίνει από τις Γωνιές Μαλεβυζίου προς την Τύλισσο. Το να δεις σε αυτό το σημείο τρεχούμενο επιφανειακό νερό τέλη Μάη είναι από μόνο του σημαντικό γεγονός αφού ο ασβεστόλιθος τραβάει το νερό υπόγεια, ενώ είναι προφανής από το χρώμα η ένταση της βροχής που προηγήθηκε χθες 27/5/11 αργά τομεσημέρι. Περισσότερο εντυπωσιακό είναι το πράσινο στο βουνό με φρέσκο χορτάρι να αντιστέκεται στη βόσκηση και να αυξάνεται! Είχαν προηγηθεί οι τροπικής αίσθησης καταιγίδες του μεσημεριού από τα Φαλάσαρνα ως το Ηράκλειο και ανατολικότερα:

Καθώς προχωρούσα προς τα Ανώγεια η βροχή κατά τόπους ισχυρή και τα σύννεφα χαμηλά, προς το Μυλοπόταμο φαινόταν να υπάρχει μεγάλη καταιγίδα:

Οι καταιγίδες στο βόρειο Μυλοπόταμο συνεχιζόταν επί ώρες, εδώ ενα χαμηλό wall-cloud προς την περιοχή Αξού:
Από τη μεριά του Ψηλορείτη διακρίνονταν οι χιονούρες στη νότια πλευρά, δείχνοντας τη διαχωριστική γραμμή του φαινομένου:






καταιγίδα εκδηλώνεται και στα βορειοανατολικά και τα Ανώγεια αρχίζουν να σείωνται από τις βροντές:

Καθώς νυχττώνει η χαμηλή νέφωση, η θερμοκρασία 12,5c, η βροχή, τα ηλεκτρικά φαινόμενα δημιουργούν αυτή την εικόνα που καθόλου δεν μοιάζει μετέλη Μάη στην Κρήτη:





Απόκοσμη και όμως πανέμορφη;

Τα μεσάνυχτα η βροχή εντεινόταν και πολύ νερό έπεφτε κατάτόπους ως το δυτικό Ηράκλειο κατάτην επιστροφή μου. Ομως το τρομερό φαινόμενο έπεσε στο Ηράκλειο 5-6 τοπρωί.




Μαζί με τη ραγδαία βροχή και τους τρομαχτικούς κεραυνούς σημειώθηκαν και τουλάχιστον 2 υδροστρόβιλοι στην περιοχή της νήσου Δίας/ Παξιμάδι, κατέγραψα τον ένα μέσα σε βροχοσύννεφο, προσέξτε ότι η κορυφή του κινείται προς τα ΝΑ με το σύννεφο αλλά ο στροβιλισμός στο νερό προχωράει ανάποδα στις διαδοχικές αυτές εικόνες:

Λίγο πριν καταγραφόταν η μεγαλύτερη ένταση της βροχής που έφτασε στα ΝΔ του Ηρακλείου τα 202,2mm/h :


Κομμάτιαπό τον κήπο,τα κλαδιά από τα δεντράκια γέρνουν από το βάρος του νερού:

Να δούμε τι άλλο θα δούμε... σε λίγες μέρες απολογισμός Μάη με τα ρεκόρ!

3 σχόλια:

CWF είπε...

Πραγματικά ωραίες στιγμές. είμαι σχεδόν με 1 ωρα ύπνου,το θέαμα κ ο ήχος κράτησε όλο το Ηράκλειο ξύπνιο χθες το βράδυ με αποκορύφωμα το πρωί. Από αναφορές από τον τόπο καταγωγής μου τις Γωνιές αλλά και από διπλανά χωριά,μιλάνε για πολλά νερά,κάτι που διαπίστωσα σήμερα το μεσημέρι στη διαδρομή Ηράκλειο-Ρέθυμνο. Από το Φόδελε κ μετά τα βράχια ξέρναγαν νερό σαν να ήμασταν στην καρδιά του χειμώνα!

Maria Di είπε...

Τρομερές καταστάσεις! Πολύ ωραία πράγματα ζήσατε! Όμως, Μιχάλη, μερικές φωτο δεν μεγεθύνονται να τις απολαύσουμε και να τις βάλουμε και στο φωτοημερολόγιο. Κάνε κάτι :)

dretos είπε...

τα ξανα-ανέβασα από πάνω Μαρία!