Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Χιονοκατάσταση Ψηλορείτη

Πάνω προχθεσινή εικόνα 9/4/11 μια πολύ καλή χιονοκάλυψη.
Κάτω πέρυσι στα μέσα Μάρτη 2010, ελάχιστη χιονοκάλυψη:
Το 2008, 15/4 είχε λιγότερο από φέτος:
Οπότε πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι; Νομίζω ναι, είμαστε κάπου στους μέσους όρους περασμένων δεκαετιών αλλά υπήρξαν πολύ καλύτερες περιπτώσεις.
Να δούμε πόσο θα αντέξει!

Για σύγκριση το χιόνι στα 1450 μέτρα, πάνω από το οροπέδιο της Νίδας τον Απρίλη του 2002:


Και δύο εικόνες από τα Λασιθιώτικα χθες Τρίτη 12/4/11, με τηλεφακό τραβηγμένες από τα Δυτικά του Ηρακλείου, η Δίκτη 2146μ. και ο Αφέντης 2141μ όπου μια χιονούρα στην περιοχή της Εργάνου μοιάζει να κατεβαίνει ως περίπου τα 1200-1300 μέτρα:

12 σχόλια:

Cte είπε...

Για 9 Απρίλη είναι καλή αυτή η χιονοκάλυψη του Ψηλορείτη. Έχουν υπάρξει βέβαια και πολύ καλύτερες χρονιές, αλλά σε σχέση με την περσινή ξεφτίλα πρέπει να είμαστε υπερευχαριστημένοι. Η μόνη ένσταση που έχω είναι ότι η εικόνα που έχουμε για τη χιονοκάλυψη του Ψηλορείτη από αυτή την οπτική γωνία (δηλ. από το Ηράκλειο) είναι εν μέρει παραπλανητική, δημιουργεί δηλαδή την εντύπωση ότι το χιόνι ξεκινά από χαμηλά, για όσους τουλάχιστον δεν γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα την τοπογραφία του βουνού. Στην πραγματικότητα αυτά τα σημεία που φαίνονται στη φωτογραφία είναι τα τελευταία 500-600 μέτρα από τα συνολικά 2456 ολόκληρου του βουνού και επιπροσθέτως είναι και βορεινά, άρα χωρίς έντονη ηλιακή ακτινοβολία και με πολύ αργή τήξη. Το ψηλότερο σημείο λοιπόν είναι λογικό να έχει ακόμα πολύ χιόνι.Αλοίμονο αν δεν είχε εκεί πολύ χιόνι! Το θέμα είναι τι γίνεται από κει και κάτω (κάτω από τα 2000 μ.), όπου απ' όσο έχω καταλάβει το πάχος του χιονιού δυστυχώς δεν ήταν πολύ μεγάλο και έχει λιώσει πάρα πολύ γρήγορα. Στα Λευκά Όρη π.χ. οι χιονούρες μετά βίας αρχίζουν πια από τα 1650-1700 μ. Ευελπιστώ πάντως ότι ίχνη χιονιού θα βλέπουμε από τα Χανιά μέχρι και τον Ιούνιο στα 2000-2100 μ. Οι ψηλότερες κορφές βέβαια, όπως και του Ψηλορείτη, αν δεν έχουμε θερμές εισβολές, θα κρατήσουν χιόνι μάλλον και τον Ιούλιο.

dretos είπε...

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τον Ψηλορείτη. Βεβαίως έχει μείνει ελάχιστο χιόνι χαμηλότερα από τα 1900 μέτρα αλλά ψηλά κρατάει καλά. Η πορεία θα είναι παράλληλη με τα Λευκά όρη και ευελπιστώ ότι 1-2 χιονούρες θα μας κάνουν παρέα ως τα μέσα Ιούλη.
Οι πιθανές θερμές εισβολές δε πιστεύω να είναι τόσο τραγικές και το χιόνι αυτό είναι καλά παγωμένο και κραταιό. Πιο πολύ "κακό" κάνει ο άνεμος.
Η νοτική πλευρά του Ψηλορείτη αλλά και η δυτική έχει προφανώς λιγότερες αντοχές...

Ανώνυμος είπε...

H μεγαλύτερη χιονοκάλυψη της τελευταίας 20ετιας έγινε τον χειμώνα 1991-1992.
Στα Ανώγεια συναντούσες χιόνι από τις 6-12-91 μέχρι σχεδόν το Μάρτιο!!!
Τον Ιούλιο του 92 φαίνονταν χιονούρες (ή ακέραμοι) στα Λσιθιώτικα από την Ιεράπετρα (δυστυχώς δεν το έχω καταγράψει)
Στις 8 Μαίου 92 επισκεφτήκαμε το χιονοδρονικό Ψηλορείτη και το 2οροφο σαλέ ήταν θαμμένο κατά το ήμισυ από τη βόρεια πλευρά με χιόνι!!!! Ο σταθμός εκκίνησης των λιφτ είχει καλυθφεί και δεν φαινόταν καθόλου!! (το έχω καταγράψει σε βίντεο)

dretos είπε...

Το 1992, ελέω Πινατούμπο..., ήταν εκπληκτικό, χιονούρες μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ίχνη χιονιού και μέσα στο Σεπτέμβρη... Η ψυχρότερη χρονιά των τελευταίων 60 χρόνων...

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να ξεχάσω το χιονιά ανήμερα του Αγίου Νικολάου 6 Δεκ 1991.
Χιόνιζε 3 μερόνυχτα δεν φυσούσε γιατί ήταν δυτικός και όταν φάνηκε ο Ψηορείτης δεν υπήρχε τίοπτα που να μην έχει καλυθφεί. Δεν ξέρω αν σε ένα χιονιά, άλλη φορά έχει πέσει τόσο χιόνι.
Το φοβερό είναι πώς μέχρι το Μάρτη ακολούθησαν άλλοι 4 μεγάλοι χιονιάδες, όχι όπως ο πρώτος αλλά μεγάλοι κι έμεινε αξέχαστος εκείνος ο χειμώνας.
Θυμάμαι πριν τα Πετραδουλάκια στις ανηφόρες κατεβήκαμε μια πλαγιά με τα σκι. Έγινε το απίστευτο. Περάσαμε σχεδον από την κορυφή ενός στύλου της ΔΕΗ!!! ο υπόλοιπος ήταν θαμμένος στο χιόνι. Θυμάμαι την ημερομηνία, 14 Απριλίου 1992!!

dretos είπε...

Εχω τη γνώμη οτι το τριήμερο 4-6 Ιανουαρίου 2002 έπεσε ακόμα περισσότερο χιόνι. Αλλά εκείνη η χρονιά δεν ήταν ανάλογα ψυχρή.

ANTONIO είπε...

Καλήμερα παιδιά, θα ηθέλα την γνώμη σας για τον καιρο στον ψηλορείτη για την Κυριακή 17-04.Θα κανω την νότια διαδρομή (Κουρούτες-παρδί-καταφηγιο-κορηφή.)

dretos είπε...

Την Κυριακή θα έχει ισχυρό βόρειο προς βορειοανατολικό μάλλον, , δεν ξέρω πόσο δυνατά πιάνει ο άνεμος με αυτή τη φορά στο συγκεκριμένο σημείο του Ψηλορείτη, αν πιάνει όμως θα είναι πολύ ισχυρός καταβάτης. Θα έχει βροχή στις βόρειες πλευρές, που θα δίνει όμβρους και στις νότιες κοντά στην κορυφή.

ΑΝΤΟΝΙΟ είπε...

Αρα και χαμιλή νέφοση και μικρή ορατότητα?

dretos είπε...

τώρα αλλάζουν λίγο τα δεδομένα -μάλλον λιγότερος άνεμος -αύριο θα ξεκαθαρίσει

ΑΝΤΟΝΙΟ είπε...

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΜΑΤΡΙΑ ΕΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ (17-04-11).ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΙΟΝΟΥΡΕΣΑΠΟ ΤΑ 1700 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΞΕΧΙΟΝΑ.ΣΤΗΝ ΚΟΡΗΦΗ ΣΧΕΝ ΚΑΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΗΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΑΝ ΚΑΙ ΞΕΚΗΝΙΣΑΜΕ ΜΕ ΜΕ ΨΙΛΟΒΡΟΧΟ.ΣΤΗΝ ΚΟΡΗΦΟΓΡΑΜΜΗ ΤΡΕΛΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ'ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

αντωνη αν εχεις φωτογραφιες θα χαρουμε να τις δουμε..