Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Βροχοθύελλας αναφορά

Απλά να αναφέρω ότι είναι τρομερά σπάνιο αυτό που συμβαίνει στο Ηράκλειο τώρα (λίγο πριν τις 9μμ της Παρασκευής 18/2.
Βροχοθύελλα με νοτιά και να είναι η πόλη του Ηρακλείου με περισσότερο υετό από κάθε άλλη περιοχή που διαθέτει σταθμό on-line... και ας είμαστε σε χαμηλά νούμερα-ελάχιστη σημασία έχει! Αφού μάλιστα μιλάμε για βροχή με τη μορφή όμβρων και συνοδεία πολύ ισχυρού ανέμου.
Και μάλιστα βρισκόμενοι ακόμα στο θερμό μέτωπο ενός χαμηλού που συνεχίζει να βαθαίνει, πέφτοντας κάτω από τα 990hpa και αποκτώντας υποτυπώδες "μάτι" θυμίζοντας τροπικό κυκλώνα
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΩΡΑ!!!
Απρόβλεπτα εντελώς πράγματα!

11 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Η λασποβροχή έπεσε με πανσέληνο (!), μόλις ο άνεμος κόπασε. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΝΝΑ άνεμος έφθασε την ίδια περίπου ένταση σε όλη τη βόρεια ακτή του νησιού (83 χιλ/ώρα) και επίσης την ίδια σε όλες τις ημιορεινές περιοχές του εσωτερικού του νησιού (περ. 95 χιλ/ώρα). Αν μάλιστα το χαμηλό είχε διαφορετική τροχιά (από ΝΔ προς ΒΑ και όχι από Δ προς Α) θα επικρατούσε πραγματική θύελλα και θα είχαμε ζημιές. Πάντως οι γερές βροχές φαίνεται ότι θα πέσουν αργότερα και όχι στην περιοχή του Ηρακλείου. Πράγματι ενδιαφέρον - και επικίνδυνο για άλλα μέρη - χαμηλό.
Το δικό μας πότε θάρθει ; Πέμπτη, ίσως ;
ΓΣ

Leandros είπε...

από Τετάρτη φαίνονται τα καλύτερα για εμάς. για να δούμε

Cte είπε...

Εγώ πάντως προτείνω να γίνει μια ειδική έρευνα για το φετινό χειμώνα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου. Δεν είναι ούτε μια ούτε δυο αλλά τουλάχιστον 6 (αν θυμάμαι καλά) οι εντελώς - μα εντελώς όμως - απρόβλεπτες μπόρες που "έχουν κάτσει" στην πόλη από το Σεπτέμβρη και μετά, με πρώτη και καλύτερη βέβαια την εντελώς απίστευτη και εξωπραγματική 37άρα της 1ης του Σεπτέμβρη! Και δεν είναι τόσο τα mm που προκαλούν εντύπωση, όσο η εντελώς αντίθετη εξέλιξη από κάθε πρόγνωση, ακόμα και από πρόγνωση της ίδιας μέρας! Εντάξει, να σε "θέλει η μπάλα", αλλά όχι κι έτσι! Κάθε συννεφάκι που περνάει και μπόρα! Ο Πόρος έχει 80 mm και το Λασίθι 71!!

manos είπε...

Από μια πρόχειρη ματιά στους σταθμούς ανά τη χώρα βλέπουμε ότι η Κρήτη (κι όχι μόνο η δυτική) έχει δεχτεί μετά το νέο έτος τις περισότερες βροχοπτώσεις! ακόμα κι από τη Δυτική Πελοπόνησσο. Πρέπει νάναι σπάνιο αυτό. Πάντως με εξαίρεση το χιονιά της 12ης Δεκεμβρίου δεν εχει ξαναπέσει χιόνι κάτω απο τα 1700 μ, επίσης εντυπωσιακό.

Stylianakis είπε...

Δύο παρατηρήσεις : Η ένταση των 80 χιλ στην Ιεράπετρα με νοτιά πρέπει να ήταν από τις σπανιότερες των τελευταίων δεκαετιών, άρα η θαλασσοταραχή πρέπει να προκάλεσε ζημίες. Εχομε καμιά ανοφορά από εκεί ;
Επίσης η θαλασσοταραχή στα Φαλάσαρνα, που θεωρητικά και για πολλούς λόγους θα έπρεπε επίσης να ήταν εξαιρετική, δεν φαίνεται στην κάμερα να ήταν τόσο μεγάλη.
Οσον αφορά τις βροχές, δεν ήταν δα και τίποτα το εξαιρετικό, στη βόρεια ακτή πιάσαμε απλά τον μέσο όρο και αυτό κυρίως τον Ιανουάριο και πάμε για το ίδιο και τον Φεβρουάριο. Η τελική πορεία των χαμηλών των επόμενων ημερών (βόρεια ή νότια του νησιού) θα παίξει τον κύριο ρόλο για υπέρβαση (σημαντική) του μέσου όρου ή για μέτριες βροχοπτώσεις στα όρια των μέσων τιμών.
ΓΣ

Leandros είπε...

το σημαντικό αυτής της κακοκαιρίας είναι η πολύ χαμηλή βαρομετρική πίεση (992-994hpa στην Κρήτη) που ευτυχώς δεν συνδυάστηκε με υψηλή πίεση ανατολικότερα διότι θα είχαν πολλή δουλειά οι ασφαλιστικές το ΣΚ.

Stylianakis είπε...

Ούτε δυτικότερα, δυστυχώς

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ευτυχώς δεν είμαι ο μόνος που νομίζει ότι για άλλη μια φορά ο καιρός μας ... έσταξε, με ψευτομπόρες και ψιλοψεκάδες για άλλη μια φορά, μέσω της ουράς ενός βαρομετρικού χαμηλού.

Stylianakis είπε...

Ναι, θα έλεγα και εγώ ότι εκτός από τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους στο νομό Λασηθίου, στην υπόλοιπη Κρήτη ούτε ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους ούτε ιδιαίτερες βροχές είχαμε. Το χαμηλό αυτό αλλού ... τόδωσε.
ΓΣ

Leandros είπε...

σήμερα Σάββατο πάντως που ήμουν Ζούρβα πολλές ώρες, δεν σταμάτησε να βρέχει

dretos είπε...

http://www.cretalive.gr/new/25279/crete/Sobares_zimies_sti_Bianno_exaitias_ton_ischuron_notiadon

Αν και οι τυχόν καταστροφές οφείλονται κυρίως στην καταστροφή της παραλίας με τους δρόμους και τα "αλιευτικά καταφύγια" παρά στον καιρό είναι ενδεικτικό του τι συνέβηκε στην περιοχή...