Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Υετός αρχών Φλεβάρη

Υετός ως το πρωί της 11/2/11:

Ξυλόσκαλο Σαμαριάς ΕΑΑ 356,2mm
Μεσοχωριό Αστερουσίων Ιδιωτικός 98,8mm
Ελος Κισσάμου ΕΘΙΑΓΕ 96mm
Ανώγεια ΕΑΑ 84,2mm
Παλιόχωρα ΕΑΑ 79,4mm
Σπήλι ΕΑΑ 74,8mm
Γέργερη Ιδιωτικός 68,1mm
Παλαιόχωρα ΕΜΥ 62mm
Βρύσσες ΕΑΑ 56mm
Γαύδος ΕΜΥ 55,2mm
Φουρφουράς ΕΑΑ 52mm
Ποταμοί Ρεθ. ΕΑΑ 50mm
Αγ. Παρασκευή Ρεθ. ιδιωτ. 47,9mm
Τζερμιάδων Ορ. Λασιθίου ΕΑΑ 42,2mm
Μεταξοχώρι ΕΑΑ 41,8mm
Πετροκεφάλι Μοιρών ΕΑΑ 35,2mm
Φαλάσαρνα ΕΑΑ 34,4mm
Χανιά πόλη ιδιωτ. 33mm
Χανιά αερ. ΕΜΥ 32mm
Τυμπάκι ΕΜΥ 31,7mm
Ιεράπετρα ΕΑΑ 30,8mm
Αγ. Μαρίνα Γαζίου Ηρ. 30,3mm
Χανιά Πολυτεχνείο ΕΑΑ 29,6mm
Ηράκλειο (Πόρος) ιδιωτ. 28,6mm
Ηράκλειο (Τρεις Βαγιές) ιδιωτ. 26,7mm
Ρέθυμνο ΕΑΑ 25mm
Αγ. Νικόλαος ΕΑΑ 24,2mm
Καστέλι Πεδιάδος ΕΜΥ 22mm
Ηράκλειο αερ. ΕΜΥ 18mm
Κνωσός ΕΑΑ 18mm

7 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Η ημερήσια τιμή των 264 χιλ. που καταγράφηκε στη Σαμαριά χθες είναι αν δεν κάνω λάθος η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς του ΕΑΑ από τότε που εγκαταστάθηκαν (δεν θυμάμαι την τιμή που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο 2006 στο Ακρωτήρι, νομίζω όμως ότι ήταν λίγο μικρότερη). Περίμενα πάντως περισσότερα για την παραλιακή Κρήτη.
Ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες πριν 62 χρόνια (3 και 4 Φεβρουαρίου 1949) είχε σημειωθεί περίπου ίδια συνολική τιμή βροχής (301 χιλιοστά) στην πόλη των Χανίων, που είναι επίσης το ρεκόρ του μήνα, ενώ στα ορεινότερα σημειώθηκαν τεράστιες τιμές βροχής που ποτέ δεν θα μάθομε και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, κυρίως στην ύπαιθρο.
Ο Κρητικός Φεβρουάριος έχει τρεις "ύποπτες" ημερομηνίες : 3-4, γύρω στις 18 και κυρίως στο τέλος του. Η πρώτη επαληθεύτηκε. Η δεύτερη εξελίσσεται καλά. Για να δούμε αυτός ο μήνας φέτος τι άλλο θα μας βγάλει.
ΓΣ

Παναγιώτης Λουπάσης είπε...

Όντως η βόρεια παραλιακή ζώνη κινήθηκε πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών. Ο πολύς υετός ήρθε με το νοτιοανατολικό ρεύμα προχτές και γι΄ αυτό έγραψε αυτό το τρελό ποσό η Σαμαριά.
Μιας και ο λόγος είναι για μεγάλα ποσά υετού, θέλω να αναφέρω κάτι που εμένα προσωπικά με εξέπληξε απίστευτα. Σήμερα το απόγευμα έκανα τη διαδρομή από Ρέθυμνο προς Σπήλι-Αγία Γαλήνη. Εκτός από τα πολλά νερά που έτρεχαν από διάφορες πεζούλες, ράχες ή επικλινή χωράφια, παρατήρησα στο όρος Κέντρος πραγματικά δεκάδες καταρράκτες να κατεβαίνουν σχεδόν από την κορυφή του βουνού και να διατρέχουν τις απότομες νότιες πλαγιές του! Δυο-τρεις από αυτούς ήταν μάλιστα τόσο μεγάλοι και ορμητικοί που φαινόντουσαν ακόμα και από μεγάλη απόσταση!Θέαμα πραγματικά εντυπωσιακό! Ομολογώ ότι δεν έχω ξαναπεράσει τέτοια εποχή από αυτή την περιοχή και δεν ξέρω τι γίνεται το χειμώνα σε αυτό το βουνό, αλλά θεωρώ ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι και τόσο συχνό. Πρέπει λοιπόν να έχουν πέσει από το Σεπτέμβριο και μετά πραγματικά απίστευτα ύψη βροχής στο εσωτερικό ειδικά της Κεντρικής Κρήτης και κυρίως στις νότιες προσήνεμες περιοχές. Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση, εκτός κι αν υπάρχουν κάθε χειμώνα αυτοί οι καταρράκτες στο Κέντρος. Στην επιστροφή πάντως θα προσπαθήσω να πάρω φώτο και θα τις ανεβάσω.

Leandros είπε...

Το όρος κέδρος όπως το είδε ο Λουπάσης:

http://img233.imageshack.us/g/4211yy.jpg/

Φωτο από Παναγιώτη Ραϊσάκη.

Είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν κι άλλες περιοχές στα Λευκά Ορη και τον Ψηλορείτη που είδαν τα χιλιοστά της Σαμαριάς.

Παναγιώτης Λουπάσης είπε...

Ωραίες φώτο. Αυτοί οι καταρράκτες είναι πάντως οι μεγάλοι. Υπάρχουν στο Κέδρος και πολλοί ακόμα μικρότεροι. Εγώ πάντως έμεινα έκπληκτος με τις ποσότητες νερού που κατεβάζει ένα σχετικά μικρό βουνό ύψους 1776 μ. Στις μεγάλες οροσειρές δηλαδή τι ακριβώς θα συμβαίνει;...

Leandros είπε...

μια φορά που χα πάει, Παναγιώτη να τσεκάρω τον σταθμό στη Σαμαριά και είχε πριν λίγο ρίξει χιονοχάλαζο, κατέβαινε απέναντι από τον Γκίγκιλο ένας τεράστιος καταρράκτης που έκανε έναν εκκωφαντικό κι ανατριχιαστικό θόρυβο, δεν μπορείς να φανταστείς.

Παναγιώτης Λουπάσης είπε...

Όντως, Λέανδρε, στο Γκίγκιλο και σε ανάλογες απότομες κορυφές πρέπει το χειμώνα να γίνεται χαμός. Το καλοκαίρι καθώς περνάς το φαράγγι της Σαμαριάς φαίνονται με γυμνό μάτι τα απίστευτα κάθετα νεροφαγώματα στα βράχια του Γκίγκιλου και όλης της γύρω ορεινής "βεντάλιας"!Μιλάμε για πολύ υετό, άνετα άνω των 2000 mm από ένα υψόμετρο και πάνω. Το περισσότερο όμως χάνεται με΄σω ρυακιών και υπογείων πηγών στο Λιβυκό πέλαγος...

dretos είπε...

Όταν ο Κέδρος ξεπεράσει τα 1000 περίπου χιλιοστά αρχίζει να "ξερνάει" το βουνό το περίσσιο υπόγειο νερό από διάσπαρτες πηγές που γεννούν αυτούς τους καταρράκτες. Φυσικά δεν γίνεται κάθε χρόνο σε ανάλογη έκταση, πέρυσι πέρασα τέτοια εποχή και επικρατούσε η απόλυτη ξέρα...