Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Προς Μιχάλην επιστολής ανάγνωσμα

Τελικά οι τελευταίες βροχές που ήταν διάσπαρτες και μας έβγαλαν την ψυχή για 2-3 μέρες ήταν ο φτωχός συγγενής αυτών της άλλης Ελλάδας. Ισα-ίσα που αξίζουν σχολιασμό. Αυτές των παραλιακών περιοχών - κυρίως της Ανατολικής Κρήτης, ήταν ολίγιστες έστω και αν ήταν οι σημαντικότερες από τον Ιούνιο 1997. Βέβαια καμιά σύγκριση με τα ρεκόρ παλαιότερων ετών. Αυτές πάλι που έπεσαν στο εσωτερικό του νησιού (όπως στο Μεταξοχώρι, 35,6 χιλ) ήταν σίγουρα αξιόλογες αλλά και πάλι καμιά σύγκριση με τα τεράστια ποσά βροχής που αναφέρεις Μιχάλη στο μήνυμά σου αρ. 5260/2002 στην hellasweather. Τελικά αν δεν υπάρξει αποκομμένο χαμηλό στην Κρήτη με ανατολικό/ΒΑ ρεύμα ή συνδυασμό, δεν ευνοούνται σημαντικές βροχές (έτσι την 17-6-1965, την 4-6-1979, την 9-6-1983, ακόμα και στη γενικευμένη πλημμύρα της 7-6-1889, βλ. http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsslpeur.html).
Ούτε η ψύχρα πλησίασε τις τιμές άλλων ετών.
Πάντως σίγουρα ήταν μια όμορφη φάση που δεν ξέρω, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα την ξαναζήσομε φέτος το καλοκαίρι.

Καλή μέρα σε όλους.

Γιώργος Στυλιανάκης

7 σχόλια:

Leandros είπε...

όσο συνεχίζεται αυτή η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα, που κρατάει ουσιαστικά από το Δεκέμβρη, οι πιθανότητες για βροχές όλο το καλοκαίρι είναι υπαρκτή.

dretos είπε...

Γιώργη αυτό που έχουμε σήμερα Δευτέρα είναι εν μέρει ΑΒΑ ρεύμα, έτσι εκφράζεται στην επιφάνεια. Απλά δεν έχει μεγάλη δυναμική και δεν είναι τόσο "αποκομμένο". Από ότι βλέπω κάποιοι όμβροι πέφτουν Ανώγεια, Ποταμοί και όλα δείχνουν οτι αυτή η βδομάδα θα συνεχίσει σε παρόμοιους ρυθμούς. Είναι για μένα μυστήριο αυτό που συμβαίνει να συμβαίνει με τέτοια επιμονή! Το καλοκαίρι είναι συχνά μια επίμονη εποχή, άλλοτε με μελτέμια, άλλοτε με καυσωνες αλλά με τέτοιο καιρό φθινοπωρινό είναι κάτι για μένα πρωτόγνωρο.

Stylianakis είπε...

Ναι, αλλά δεν έχει συνδυασμό (είπαμε, είναι σπάνιο φρούτο για Ιούνη, αλλά αφού μόνο έτσι βρέχει...). Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ο καιρός ήταν δυτικός και είδες ότι στα παράλια έβρεξε, έστω και λίγο, μόνο όταν το γύρισε σε βοριά. Δεν ξέρω με τι άνεμο έπεσαν οι βροχές στο εσωτερικό.
Ax, που είναι οι παλιές βρχές ...
Είμαι περίεργος να δω τις μέσες τιμές Ιουνίου.
ΓΣ

Leandros είπε...

πράγματι ήταν σαν ψέμα να βρέχει στα Χανιά με σχεδόν θυελλώδη δυτικό και ζέστη, τέλη Ιούνη.

dretos είπε...

Γιώργη στα εσωτερικά όπου έβρεξε είχε άπνοια, ο δυτικός δεν πιάνει λόγω βουνών. Επίσης την Παρασκευή δεν έβρεξε κανένας βοριάς, άσχετα τι φυσούσε στην επιφάνεια, είχαμε κλασικό μέτωπο ΔΒΔ καιρού Οκτώβρη τύπου.
Τα γενικευμένα φαινόμενα είναι σχεδόν αδύνατα να συμβούν καλοκαίρι σε λίγες μέρες, αν όμως παέι έτσι τελικά όλοι θα πάρουν από κάτι!

dretos είπε...

Εβγαλε και ισχυρό όμβρο στην Παναγιά Πεδιάδας χθες...

dretos είπε...

Το ευρωπαϊκό δίνει συνέχεια της ασυάθειας και κάτι σαν μερικώς αποκομμένο χαμηλάκι στα Δωδεκάνησα για την ερχόμενη Δευτέρα-Τρίτη!