Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ερχονται βροχές, έρχονται μπόρες

Μια ασυνήθιστη για τέλη Ιουνίου περίπτωση καιρικής διαταραχής επηρεάζει από σήμερα και κυρίως από αύριο την Κρήτη. Ετσι από το πρωί της Τετάρτης και από τα δυτικά θα έχουμε βροχές που φαίνεται να εντείνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε εσωτερικά σημεία της Κρήτης. Για μένα είναι σοβαρό ερωτηματικό αν οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα αφήσουν περιθώρια για εκδήλωση θερμικών ανοδικών κινήσεων και εκδήλωση καταιγίδων ωστόσο τοπικά σε μέρη κλειστά και υπήνεμα δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για Αυριο Τετάρτη 23/6/2010 είναι ενδεικτική:
"Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν τοπικά να είναι έντονες και σχετική βελτίωση του καιρού τις βραδινές ώρες, περιμένουμε την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010.
Η θερμοκρασία στις παραλιακές περιοχές θα κυμανθεί από 18 έως 25 - 26 βαθμούς, ενώ στα ορεινά θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν δυτικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και πιθανόν κατά περιόδους στα ανοικτά τοπικά θυελλώδεις."

Η αντίστοιχη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

Αν και την Πέμπτη οι βροχές θα είναι πιο τοπικές και πολύ λιγότερες φαίνεται οτι η κορύφωση θα έρθει την Παρασκευή 25 Ιούνη οπότε η νυχτερινή θαλασσινή αστάθεια από το Αιγαίο φτάνει τις πρωινές ώρες στην Κρήτη με τους δείκτες αστάθειας ιδιαίτερα αυξημένους και τον άνεμο εξασθενημένο. Αν και τα δυτικά ίσως να επηρεάζονται ακόμα από νεφοδιαλυτή δυτικό άνεμο σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές της βόρειας Κρήτης το πρωί και εσωτερικές το μεσημέρι τα φαινόμενα φαίνεται να είναι αξιόλογα.

Βεβαια ο Γιώργης Στυλιανάκης ξέρει καλύτερα πόσο σπάνια είναι τέτοια φαινόμενα τον Ιούνη και μπορούμε να ανατρέξουμε στο εξαιρετικό του άρθρο:
http://creteweather.blogspot.com/2007/06/blog-post.html

3 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, ας δούμε τι θα μας βγάλει. Αν είναι λίγα πράγματα δεν θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα, μια και λίγα χιλιοστά παρατηρούνται αρκετά συχνά - άλλωστε ο φετεινός Ιούνιος έχει ήδη βρέξει λίγο, τοπικά.
Ραντεβού σε μερικές ώρες.
ΓΣ

dretos είπε...

Υετός Τετάρτης σε mm

Τζερμιάδων ΕΑΑ 4
Καστέλι Πεδιάδας ΕΜΥ 3
Αγ. Νικόλαος ΕΑΑ 2,8
Σητεία ΕΑΑ 1,2
Σητεία ΕΜΥ 0,4
Γαύδος 0,2 (μήπως είναι από υγρασία όμως αυτό;)

dretos είπε...

Και 0,2mm η Σαμαριά και 0,4mm το Ελος!