Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Σαν τα χιόνια....

Πασπαλίστηκαν χτες τα Λευκά Όρη μέχρι τα 1700 μ. και η φράση "σαν τα χιόνια" νομίζω οτι ταιριἀζει κυριολεκτικά σε αυτή την καθυστερημένη εμφάνιση του χιονιού στα βουνά μας. Μόνο που τέτοιες φράσεις τις έχουν επινοήσει οι "καμπίσιοι" για την σπανιότητα του χιονιού στις πεδινἐς περιοχές και φυσικά δεν θα έπρεπε να τις χρησιμοποιούμε για τα χιόνια....των ορεινών περιοχών. Να όμως που τα πράγματα άλλαξαν (ας ελπίσουμε μόνο για φέτος).
Επί τη ευκαιρία λοιπόν του ξεχωριστού γεγονότος, παραθέτω λίγες φωτογραφίες των ασπρισμένων κορυφών της βορεινής κορυφογραμμής των Λευκών Ορέων.

1)Από αριστερά προς τα δεξιά οι κορυφές: Σπαθί (2053 μ.), Όρνιο (2153μ.) και Μαύρη (2069 μ.)




2) Σε πρώτο πλάνο η κορυφή Καλόρος (1925 μ.) και σε δεύτερο πλάνο, ακριβώς από πίσω της, η κορυφή Μελινταού (2133 μ.)





3) Και μια κοντινή άποψη του Ορνίου(αριστερά) και της Μαύρης (δεξιά).




Η χιονόστρωση δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής και είναι μάλλον απογοητευτική για Ιανουάριο. Θυμίζει πασπάλες Νοεμβρίου ή και Οκτωβρίου. Πιθανότατα βέβαια το κεντρικό υψίπεδο της οροσειράς (Σβουριχτή, Πάχνες και Τροχάρης) θα έχουν πιο καλή εικόνα.
Για να μελαγχολήσουμε αλλά και για να αντιληφθούμε το μέγεθος της φετινής ανωμαλίας, προσθέτω και δύο φωτογραφίες της ίδιας περιοχής τραβηγμένες την περσινή πρωτοχρονιά (1-1-2009). Τα σχόλια δικά σας...






Δεν υπάρχουν σχόλια: