Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Τέσερεις Υδροστρόβιλοι

Μια συγκλονιστική μερα η σημερινή.
Από τη θέση του οροπεδίου του Στρούμπουλα όπου βρέθηκα για ημερήσια εκδρομή ,είδα τουλάχιστον 4 στροβίλους να αναπτύσσονται στα ανατολικά και βορειοανατολικά μου, "γεννημένοι" μέσα στον κόλπο του Ηρακλείου.

Πάμε στον πρώτο
Ακριβώς στα ανατολικά, με μορφή σωληνοειδή στην αρχή , για να πάρει στη συνέχεια , μετατοπιζόμενος προς τη στεριά, ένα πιό τριγωνικό σχήμα και σταδιακά να σβήσει.













Η σειρά του δεύτερου τώρα.
Ανατολικά και αυτός, πολύ μικρότερης διαμέτρου ωστόσο, και με μεγαλύτερη κλίση.















Ο τρίτος εμφανίστηκε βορειότερα στον κόλπο του Ηρακλείου ,καθώς ο δεύτερος απομακρυνόταν κι έσβηνε κι αυτός προς το εσωτερικό του νησιού. Είχε διάμετρο μεγαλύτερη από τον δεύτερο και μικρότερη από τον πρώτο και ήταν σχεδόν κάθετος.















Τέλος τον τέταρτο τον είδα στον δρόμο της επιστροφής, είχε σχηματιστεί προς τα ΒΑ προς το νησί Δία και ήταν σαφώς ο μικρότερος απ' όλους και πολύ κεκλιμμένος.















Να πω ότι σε όλες τις παραπάνω φωτογραφίες έχει γίνει σκοτείνιασμα και αύξηση της αντίθεσης, ώστε να φανούν πιό καθαρά οι στρόβιλοι.
Επίσης να πω ότι θεωρώ πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκαν κι άλλοι που να μην τους εντόπισα, αφού πολύ χρόνο της μέρας τον πέρασα σε μέρος απ' όπου δεν είχα οπτική επαφή με το σημείο που σχηματίζονταν,στον μυχό του κόλπου του Ηρακλείου δηλαδή.
Στις φωτογραφίες των τριών πρώτων στροβίλων το Ηράκλειο βρίσκεται στο βάθος στη δεξιά πλευρά της εικόνας, ενώ στις φωτογραφίες του τέταρτου φαίνεται η νήσος Δία προς τα ΒΑ.









1 σχόλιο:

Manolis είπε...

Μπράβο Κώστα.Απίστευτο.Δέν ξέρω αν
ξανά έχει γίνει τέσσερις μαζί σε μιά μέρα.Απολαυστικές οι φώτος.Μπράβο και πάλι,αλλά και για την ετοιμότητα σου.