Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Ξηρή κακοκαιρία

Η κακοκαιρία που τελειώνει ήταν ασυνήθιστη, για δύο λόγους : Πρώτα-πρώτα ήταν σχεδόν τελείως ξηρή στις βόρειες ακτές του νησιού, κάτι το σπανιότατο για γενικευμένη κακοκαιρία. Τα μηδαμινά ύψη βροχής που έπεσαν ιδίως στη δυτική Κρήτη δεν αλλάζουν την εικόνα αυτή. Δεύτερον, οι βόρειοι άνεμοι έπνευσαν ΚΑΙ στη βόρεια Κρήτη βίαια (σχεδόν 100 χιλ/ώρα σε όλη τη βόρεια Κρήτη) και απότομα, χωρίς φαινόμενα αστάθειας κλπ στην επιφάνεια, μετά δε από αρκετές ώρες ακολούθησε η δυνατή θαλασσοταραχή που αρχικά έλειψε, κυρίως λόγω της προηγούμενης δυτικής συνιστώσας των ανέμων τόσο εδώ όσο και πιο βόρεια της Κρήτης. Τέτοιος συνδυασμός βίαιων βόρειων ανέμων - και στη συνέχεια ισχυρής θαλασσοταραχής - με ξηρό καιρό, σπάνια παρατηρείται στη βόρεια Κρήτη. Η κακοκαιρία αυτή, όπως πολύ εύστοχα είπε ο Δρεττάκης, παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με εκείνη της 24-3-2003, οπότε οι πολύ ψυχροί άνεμοι ήταν σχεδόν εξίσου ισχυροί (αρχικά με δυτική συνιστώσα και τότε) και η βροχή εξίσου μηδαμινή (περί τα 2 χιλ. στους δύο κύριους σταθμούς). Μοιάζει επίσης με εκείνες της 9-1-2002, και 26/27-12-2006, που ο επίσης ξηρός ισχυρότατος Β/ΒΔ άνεμος προκάλεσε ζημιές στη νότια Κρήτη. Ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές η ξηρή θύελλα είτε δεν ήταν γενικευμένη σε όλο το μήκος του νησιού είτε δεν "εισέβαλε" στην Κρήτη με την ίδια ταχύτητα και βιαιότητα όπως τώρα.
Η θαλασσοταραχή ήταν επίσης αξιοσημείωτη, ωστόσο ακόμα και πρόσφατα, δηλαδή μετά το 2000, παρατηρήθηκε παραπλήσιας έντασης κυματισμός (1-12-2001, 17-3-2003, 11 και 22-1-2004, ακόμα και 4-11-1006), ο οποίος όμως επίσης δεν είχε την ίδια ένταση σε όλη τη βόρεια ακτή του νησιού : Ετσι π.χ. η θαλασσοταραχή της 17-3-2003 ήταν η ισχυρότερη από την 30-1-1994 δηλαδή για μία δεκαετία αλλά μόνο για τη δυτική Κρήτη, ενώ αντίθετα εκείνη της 22-1-2004 ήταν ισχυρότερη στην ανατολική Κρήτη. Τέλος ένα άλλο σπάνιο χαρακτηριστικό τούτης της θαλασσοταραχής ήταν η ΒΒΑ συνιστώσα της στην Α. Κρήτη, κάτι το πολύ-πολύ σπάνιο, γι'αυτό και προκάλεσε ζημιές σε ψαροχώρια και λιμενίσκους που είναι προστετευμένα στους απολύτως επικρατούντες ΒΔ-ΒΒΔ ανέμους (Μόχλος κλπ).
Η μεγάλη δηλαδή ένταση του ανέμου και της θαλασσοταραχής και η ομοιόμορφη περίπου κατανομή τους σε όλο το μήκος της βόρειας Κρήτης σε συνδυασμό με την απουσία βροχής και φαινομένων αστάθειας, δίνουν το δικαίωμα να χαρακτηρίσει κανείς την κακοκαιρία αυτή ασυνήθιστη έως σπάνια για το νησί.
Γιώργος Στυλιανάκης

4 σχόλια:

dretos είπε...

Πολύ ωραία ανάλυση Γιώργο. Μόνο 2 πράγματα συμπληρώνω. Το οτι παρότι γενικά ξηρή στο νοτιοανατολικό και στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης σημειήθηκαν αξιόλογα φαινόμενα από πλευράς υετού και ο νομός Λασιθίου είχε αρκετή αστάθεια και καταιγίδες. Το να έχουμε στη νότια παρεαλιακή Κρήτη περισότερο υετό από την αντίστοιχη βόρεια είναι μοναδικό φαινόμενο. Αυτό κάνει ακόμα περισσότερο σπάνια αυτήν την κακοκαιρία. Εχω την αίσθηση οτι ακριβώς οι θυελλώδεις βοριάδες σε όλο το πλάτος του Κρητικού "έσυραν" τον υετό στο νότο...

Manolis είπε...

Εύστοχες και οι δύο παρατηρήσεις τόσο
του Γιώργου όσο και του Μιχάλη,για την τελευταία κακοκαιρία στην Κρήτη,
θα συμπληρώσω και εγώ πάνω σε αυτό
ότι το βαρομετρικό χαμηλό σχηματίστηκε Ν/Α της Τουρκίας και η
κίνησή του ήταν Β/Α,γι΄αυτό ήχαμε
ισχυρές χιονοπτώσεις σε αυτή τη χώρα.
Εδώ στη χώρα μας στροβιλιζόμενο Β./Α.
από τη θέση δημιουργίας του,έφερε
β.β/α ανέμους, περισσότερο υετό στην ανατολική Κρήτη μια και ήταν πιο κοντά, και λιγότερο στη δυτική.Οσο γιά τα λιγοστά χιόνια που έπεσαν στίς κυκλάδες και στην Αττική σε σχέση με τη γείτονα
χώρα,σημαντικό ρόλο έπαιξε ο παράγοντας Αιγαίο.
Οπως και ν΄αχει ήταν χορταστικά τα
όποια φαινόμενα.
Πεντάρης Μανώλης Χανιά.

theotzimos είπε...

Πολύ καλή ανάλυση κ. Στυλιανάκη! Μπράβο Μιχάλη και σε σένα! Μανώλη τι γίνεται; Όλα καλά;

dretos είπε...

Καιρικά νέα, 10/2/2008, 10:00
Σημαντικά ποσά υετού στη νότια κυρίως Κρήτη έχει μέχρι στιγμής αφήσει η κακοκαιρία που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με βροχές και καταιγίδες που τοπικά και πρόσκαιρα θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Από τους σταθμούς του ΕΑΑ στην Κρήτη περισσότερος υετός έχει καταγραφεί στο Σπήλι με 72mm ως τις 09:45. Καθυστερεί πάντως να φθάσει η ψυχρή εισβολή εδώ στην Κρήτη και οι θυελλώδεις βοριάδες (ΒΑ κατά βάση) περιορίζονται ακόμη τοπικά στο νομό Χανίων, η υπόλοιπη Κρήτη έχει νοτιάδες ή και ανατολικούς ανέμους, τοπικά κυκλωνικούς. Ουσιαστικά μόνο από αυριο μεσημέρι της Δευτέρας θα δούμε ψυχρό καιρό βορείου ρεύματος σε όλη την Κρήτη. Χιονοπτώσεις προς το παρόν (Κυριακή-πρωι Δευτέρας) θα πέφτουν πάνω από τα 1200 μέτρα υψόμετρο, και τοπικά στο νομό Χανίων ως τα 1000 μέτρα αλλά θα κατέβουν ως τα 800 τα ξημερώματα προς την Τρίτη 12/2. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει σημαντικότερη ψυχρή εισβολή την Τετάρτη (ΕΜΥ, Γερμανικό και Βρετανικό μοντέλο πρόγνωσης) με ένταση των φαινομένων και χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ή σταδιακή βελτίωση όπως προβλέπει το Αμερικάνικο μοντέλο πρόγνωσης.