Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Έρχεται ο δεύτερος φετεινός καύσωνας

Ιδιαίτερα δροσερές κύλησαν οι πρώτες μέρες του Ιούλη για την Κρήτη με μέγιστες θερμοκρασίες στη βόρεια πλευρά του νησιού στους 26-29β και 31-33β στη νότια.
Όλα αυτά αναμένεται να αποτελούν παρελθόν από την Παρασκευή, όπου κοπάζει σημαντικά το μελτέμι στο Κρητικό πέλαγος και παράλληλα θερμές μάζες από την βόρεια Αφρική εισβάλλουν στην Μεσόγειο. Σε αυτό συμβάλλει και η θέση ενός χαμηλού στην περιοχή της Ιρλανδίας (995hpa) το οποίο θα σκάψει και σπρώξει θερμές μάζες από τη βόρεια αφρική προς την περιοχή μας. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται αυτή η κατάσταση την Τετάρτη αρκετά έντονη με θερμοκρασίες στο ύψος των 500hpa -5C που είναι ιδιαίτερα υψηλή (μέχρι σήμερα είχαμε κοντά στους -15β σ' αυτό το ύψος).



Το πιο έντονο κύμα ζέστης αυτή τη φορά θα επηρεάσει την δυτική και βόρεια Ελλάδα, κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου αναμένονται μέγιστες θερμοκρασίες στους 44β.
Η ζέστη φαίνεται να κρατάει για αρκετές μέρες και τα τερτίπια του ανέμου στην Κρήτη θα καθορίσουν για μια ακόμα φορά το τελικό ύψος των μέγιστων κι ελάχιστων θερμοκρασιών. Μια πρώτη εκτίμηση μιλάει για 36-39 βαθμούς στην βόρεια Κρήτη, με εξαίρεση ίσως τα Χανιά που μπορεί να πιάσουν και τους 40β, ενώ η νότια Κρήτη θα έχει 2-3 βαθμούς υψηλότερες θερμοκρασίες. Τέλος παραθέτουμε και μια εικόνα των θερμών μαζών σε πιο χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας όπου μπορεί να γίνει πρόβλεψη των θερμοκρασιών εδάφους.



Θα ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις επί του θέματος, αφού ακόμα δεν ξεκαθαρίζει η μέρα λήξης του καύσωνα.

1 σχόλιο:

theotzimos είπε...

ΚΑτά πάσα πιθανότητα το μελτέμι θα κάνει πράγματι το θαύμα του ιδιαίτερα σε περιοχές της Β. ΚΡήτης...