Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Χιονοκατάσταση, αναστροφές και ομίχλες

Πριν από λίγο φωτογράφησα τον Ψηλορείτη, σαφώς μειώνεται η χιονοκάλυψη αλλά ακόμα κραταιά άνω των 1800 μέτρων,οι χιονούρες από τα 1500-1600. Ο Σχίνακας με λίγες χιονούρες πλέον:
Όπως και το Κουδούνι:
Το εναπομείνον χιόνι στον Αφέντη Χριστό της Δίκτης ξεκινά χαμηλά, από τα 1500μ.:
Το χιόνι στην κορυφή της Δίκτης, και στην κορυφή Λάζαρος (που διακρίνεται οριακά στα αριστερά):
Ως τις 09:50 κρατάνε οι ομίχλες όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα, ιδού μια άλλη νωρίτερα το πρωί:
Η αλήθεια είναι ότι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα οι αναστροφές, οι πάχνες, οι υγρασίες, οι ομίχλες τείνουν να γίνουν κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού κάτι μάλλον παράδοξο για το μεσογειακό μας κλίμα. Ναι μεν ισχύει ότι πολλές περιοχές του νησιού έχουν σαφή ηπειρωτικότητα αλλά το κλίμα της Κρήτης χαρακτηρίζεται φθινόπωρο-αρχές χειμώνα από τις βροχές, τους ανέμους και τις εναλλαγές του καιρού. Αλλά θα δούμε αν θα έχει ο καιρός και άλλα γυρίσματα... Καλή βδομάδα!

9 σχόλια:

Cte είπε...

Τα χιόνια του ανατολικού Ψηλορείτη έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, όπως φαίνεται. Άλλωστε εκεί εξ αρχής δεν είχε πέσει πολύ χιόνι. Το ίδιο ισχύει και για το ανατολικό-νοτιοανατολικό κομμάτι των Λευκών Ορέων, που μολονότι είναι από τα ψηλότερα, έχει πολύ μικρότερη χιονοκάλυψη από τα βόρεια προσήνεμα τμήματα της οροσειράς που είναι πολύ χαμηλότερα.
Συμφωνώ μαζί σου για τη μέχρι τώρα εξέλιξη του καιρού. Το φθινόπωρο ηταν πολύ χειμωνιάτικο με βάση αυτά που γνωρίζουμε. Μακάρι να μην είναι καλοκαιρινός ή έστω ανοιξιάτικος τελικά ο χειμώνας. Εμένα πάντως κάτι δεν μου "κολλάει" για την εξέλιξη του καιρού, είμαι πολύ επιφυλακτικός.

Φιλική διόρθωση: το "εναπομείναν"χιόνι

Leandros είπε...

και στα Λευκά Ορη αρχίζουν να φαίνονται τα βράχια μέχρι και τα ψηλά.
Φαίνεται δε, ο Δεκέμβρης να κυλάει ζεστός και άνομβρος

Apostolis είπε...

Κι εγώ που έχω προθερμανθεί φέτος για Χριστούγεννα στην Κρήτη με τζάκι, μαλοτύρες, κάστανα και σούπες, μάλλον θα πρέπει να αλλάξω σχέδια??

Leandros είπε...

lol Αποστόλη. μπορεί να την βγάλουμε τελικά με κοκτέηλ και ανανά!

dretos είπε...

Τα μοντέλα πάντως συμφωνούν πλέον σε καλύτερα σενάρια. Με βάση αυτά Αποστόλη, καλώς προετοιμάστηκες! Μη βλέπεις, ο Λέανδρος είναι παραδοσιακά γκρινιάρης και ο Παναγιώτης φανατικά απαισιόδοξος! Τα πράγματα κυλάνε φυσιολογικά νομίζω πλέον, η ακαταστασία του Νοέμβρη τελειώνει και πάμε στα κανονικά του Δεκέμβρη, εναλλαγές καιρού με νοτιάδες, ΝΔ βροχερά ρεύματα, γυρίσματα σε ΒΔ και Β με ψύχρα και χιονάκια στα βουνά. Και η ελπίδα για καλή χιονιά στα ορεινα-ημιορεινά μέσα στα Χριστούγεννα ανακάμπτει!

dretos είπε...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112784257

Menelaos είπε...

Αποστολε αν προσθεσεις ρακι με οφτη πατατα τοτε θα ζηλεψουμε πραγματικα.Μιχαλη αυτα τα κανονικα συστηματα του δεκεμβρη που προανεφερες εμενα πολυ μου εχουν ληψει.Ο Γ/ΣΤΥΛ. προβλεψε το μετα τις 19.Ο Χειμωνας τελεισε η τωρα αρχιζει??????

Apostolis είπε...

Όλα αυτά, και πολλά άλλα!!

Μιχάλη εγώπάντως θα κρατάω χειμωνιάτικα ρούχα για το γούρι ;)

Cte είπε...

Δεν είμαι απαισιόδοξος, Μιχάλη. Απλά κρατάω πάντα μικρό καλάθι. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος με τον καιρό, ειδικά για τον καιρό μετά οκτώ-δέκα μέρες! Ότι πάντως τα μοντέλα αρχίζουν να τείνουν προς μια καλή εξέλιξη, είναι αλήθεια. Αυτό όμως άρχισε να γίνεται στα τελευταία μόνο τρεξίματα. Μακάρι να επιβεβαιωθούν, καιρόφιλοι είμαστε άλλωστε...