Κάποιοι από τους συναδέλφους μου (φιλόλογοι) πιστεύουν ότι η ονομασία Λευκά Όρη έχει δοθεί στην οροσειρά του νομού Χανίων από τους γκριζόλευκους ασβεστόλιθους που κυριαρχούν στο κεντρικό (στο Σφακιανό δηλαδή) κομμάτι της και οι οποίοι το καλοκαίρι γυαλίζουν από μακριά στο φως του δυνατού ήλιου. Μέρες,όμως, σαν τις σημερινές αποδεικνύουν ότι αυτή η ερμηνεία, όσο βάσιμη κι είναι, "πέφτει έξω" τελικά. Οι παρακάτω εντυπωσιακές φωτογραφίες (τραβηγμένες αργά σήμερα το απόγευμα) δείχνουν πώς εξηγείται αυτή η ονομασία. Από το συμπαγές και τέλειο λευκό του χιονιού, ειδικά των ψηλότερων σημείων.
Ας ευχηθούμε να διατηρηθεί αυτή η μοναδική εικόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Απολαύστε...
11 σχόλια:
αν συνυπολογίσουμε και τις φωτο που έβαλα στο ακριβώς προηγούμενο ποστ, τότε πράγματι καταλαβαίνουμε ότι έπεσε πολύ χιόνι αυτές τις μέρες στα Λευκά Όρη.
Έχει πέσει πολύ χιόνι, Λέανδρε, ειδικά από τα 1600-1700 μ. και ψηλότερα. Στην αλπική ζώνη (2000 μ. και άνω) μπορεί να ξεπερνά και το 1,5 μέτρο. Τα χαμηλότερα (800 μ. και άνω) δεν είδαν πολύ χιόνι ακόμα, δυστυχώς. Τα Λευκά Όρη πάντως δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού η αλπική τους έκταση είναι τόσο μεγάλη (πάνω από 50 κορυφές άνω των 2000 μ.), ώστε συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα νερού στους υδροφορείς ακόμα και όταν χιονίζεται μόνο αυτή. Η αλπική ζώνη του Ψηλορείτη είναι, αντίθετα, πολύ πιο περιορισμένη (έχει μόνο 4 κορυφές άνω των 2000 μ.) και συνεπώς οι υδάτινες αποταμιεύσεις είναι σαφώς λιγότερες, αν δεν χιονίσει και στα χαμηλότερα σημεία του αρκετές φορές. Για την Δίκτη τα πράγματα βέβαια είναι ακόμα χειρότερα...
1.5 μέτρο μόνο στην αλπική? Αφού η Σαμαριά έχει γράψει κοντά 500 χιλιοστά αυτό το μήνα. Και αυτό έπεσε με θερμόκρασίες κυρίως κάτω από 5 βαθμούς. Υπολογίζω ότι το περισσότερο θα ήταν χιόνι άνω των 2000μ..
συμφωνώ και με τους δυο σας.
Πιστεύω ότι πάνω από τα 2 χιλιόμετρα υψόμετρο, έχει σίγουρα 2 μέτρα χιόνι και άνω.
Η μεγάλη συχνότητα των δυτικογενών ρευμάτων ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ έχει φορτώσει περισσότερο τα Λευκά Όρη σε σχέση με τον Ψηλορείτη.
Εν τω μεταξύ κι η ερχόμενη μεγάλη χιονιά από Τρίτη, θα είναι με δυτικό ρεύμα.
Και γενικότερα πάντως η γεωγραφική θέση των Λευκών Ορέων καθώς και η μεγάλη τους έκταση, συνεπάγεται ότι κρατάνε περισσότερο χιόνι από τον Ψηλορείτη.
Πάνω από δύο μέτρα χιόνι δεν νομίζω να έχει η αλπική ζώνη μέχρι στιγμής, γιατί μετά το τραγικό λιώσιμο των χιονιών με τις νοτιές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει χιονίσει στα ψηλά 3-4 φορές και μάλιστα μόνο η τελευταία ήταν γερή χιονιά. Οι προηγούμενες (στις αρχές του Γενάρη) ήταν πιο παροδικές και όχι τόσο επίμονες. Αν η Σαμαριά έχει περίπου 500 mm τον Ιανουάριο και είναι τα 300 περίπου από χιονόπτωση, τότε στην αλπική, ακόμα κι αν όλος ο υετός είναι από χιονόπτωση, πρέπει να έχουμε 1000 mm ή και κατά τόπους περισσότερο. Άρα το χιόνι, αν προσθέσουμε και ό,τι είχε μείνει από τον Δεκέμβρη, δύσκολα ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Αν βέβαια κρατηθεί το προχθεσινό παχύ στρώμα, με την επερχόμενη χιονιά πιθανότατα θα ξεπεράσει τα δύο μέτρα.Ίδωμεν...
Καλησπέρα! Προσοχή: 1mm υετού = 10mm χιονιού! Τα 1000mm υετού (που ίσως είναι λιγότερα, ας πούμε 700-800mm, αλλά κανείς δεν ξέρει) ισοδυναμούν με 10 μέτρα χιόνι! Αν υποθέσουμε βέβαια ότι δεν έλιωσε κάποιο μέρος του εν τω μεταξύ. Αν όντως έλιωσε λίγο και δεχθούμε ότι τα χιλιοστά στην αλπική είναι γύρω στα 700-800, μάλλον μιλάμε για 5-6 μέτρα χιόνι..
Χαίρομαι πάντως που μιλάμε για μέτρα χιονιού γιατί τα Χριστούγεννα που ήμουν Κρήτη είδα εικόνα που θέλω να ξεχάσω! Ντάξει, ωραίες μέρες και ευχάριστες, αλλά η όψη των βουνών ήταν πολύ καταθλιπτική...
Ουπς, παρασύρθηκα από τα mm της βροχής! Έχεις δίκιο Απόστολε!
Χμμμ.. επιτρέψτε μου αγαπητοί! 10mm βροχής στην Κρήτη δεν είναι πάντα 10cm χιονιού. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τη μορφή υετού. Αν πέφτουν οι γνωστές μαλακές νιφάδες, στούπα ναι. όμως στα μεγάλα υψόμετρα με τον άνεμο πέφτει βασικά χιονοσφαιρίδιο, δηλαδή πυκνό χιόνι και έτσι το περιεχόμενο αέρα είναι λιγότερο. Οπότε να υπολογίζετε το μισό ή και το 1/4 της ποσότητας από αυτήν που φτιάχνει η στούπα.
Επιπλεόν θεωρώ μη σημαντικές για την Κρήτη τις ποσότητες χιονιού των 2 ή και των 5 μέτρων πάνω από τα 2000 στα τέλη Γενάρη. Θυμίζω οτι μόνο σε μια κακοκαιρία, αυτή των αρχών του 2002 το χιόνι και στα 3 μεγάλα βουνά ξεπέρασε τα 10 μέτρα στα υψόμετρα των 1100-1200 μέτρων (με 4 μέρες συνεχούς χιονόπτωσης) Είχα μετρήσει 8 μέτρα παγοκολόνα τον Απρίλη του ίδιου έτους στη Νίδα όταν εεπιτέλους άνοιξαν το δρόμο...
Συμφωνώ απόλυτα με τον Μιχάλη ότι η μέχρι στιγμής χιονόστρωση είναι πολύ κακή για τέλη Γενάρη. Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χρονιές. Όχι μόνο επειδή είχαμε τις καταστροφικές νοτιές, αλλά και επειδή οι πρώτες χιονοπτώσεις ήταν εντελώς αναιμικές.
Σίγουρα, δε μιλάμε για σούπερ καταστάσεις, αλλά τουλάχιστον ξελασπώσαμε :-) Ας ελπίσουμε σε καλύτερα από δω και πέρα...
Ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτή με την αντιστοιχία υετού-χιονιού. Το σχόλιο για τα χιονοσφαιρίδια ακούγεται λογικό.
Αν και εδώ το θέτει διαφορετικά:
http://wiki.answers.com/Q/How_much_snow_comes_from_one_inch_of_rain
Δημοσίευση σχολίου