Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Πότε βγαίνουν οι γλάροι στη στεριά;

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει τέσσερεις μελανοκέφαλους γλάρους και ένα χειμωνογλάρονο στην παραλία - εκβολή του Πετρέ στα δυτικά του Ρεθύμνου την Κυριακή 17/01/2010. Είναι μερικά είδη, όπως ο μελανοκέφαλος γλάρος, που διαχειμάζουν στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου και βγαίνουν στις παραλίες ή στα λιμάνια με τις δυνατές θύελλες. Οι κοινοί γλάροι της Μεσογείου αντίθετα δεν παραμένουν στα ανοιχτά αλλά προτιμούν μέρη με εύκολο γεύμα όπως είναι οι σκουπιδότοποι...
Για τη μικρή θύελλα της Κυριακής ο λόγος λοιπόν. Ιδού ο κόλπος Αλμυρού από τον Πετρέ, με ισχυρή βροχή, χώμα που κετέβασε ο ποταμός και αφηνιασμένα κύματα:
Την ίδια μέρα στις Καλύβες Αποκορώνου αντλίες δουλεύουν στο φουλ για να βγάλουν νερά, θαλασσινά και όχι μόνο, από τα ξενοδοχεία:
Ο ποταμός Κοιλιάρης μαστιγώνεται από τον Βορειοανατολικό άνεμο:
Την Κυριακή ο θυελλώδης ΒΑ έπιανε τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου μέχρι και τον Φοδελιανό κόλπο. Αντίθετα ο νομός Ηρακλείου κράτησε το Α-ΒΑ ρεύμα που είχε σαν αποτέλεσμα χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα από τα 300 ως τα 800 μέτρα, εδώ στις Ασίτες το απόγευμα της Κυριακής: Βεβαίως για τους φρύνους της Μεσσαράς η αναπαραγωγή έχει ξεκινήσει:
Και τελικά τα νερά στη δυτική Μεσσαρά ως τώρα δεν είναι και λίγα, η φωτογραφία από την Παρασκευή 15/01/2010 στα έλη του Γεροπόταμου, στο φόντο οι πρώτες αστάθειες του χαμηλού του Σαββατοκύριακου πάνω από το όρος Κέντρος:
Επιτέλους βοριάδες λοιπόν! Μπορεί το ΣΚ που πέρασε να έκαναν περισσότερο εντύπωση οι καταιγίδες και τα χιλιοστά της βροχής αλλά το ουσιαστικότερο είναι το τέλος μιας κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που είχε δυσκολέψει την υπόθεση υετός αλλά και χιόνι στα βουνά μας! Αντε και στα επόμενα!

1 σχόλιο:

Eva F. είπε...

Πολύ καλές φωτό αλλά και καλή ενημέρωση...
Να είσαι καλά.