Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Τέλος φάσης

Τελειώνει πια η ακραία θερμή περίοδος για μας. Ο φετεινός Ιανουάριος στο πρώτο δεκαήμερό του εκτός από τα ρεκόρ ζέστης, έδωσε από τέσσερεις έως πέντε ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από 20 C στα Χανιά (σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο και του σταθμού του Πολυτεχνείου, αντίστοιχα) και από τέσσερεις έως έξη στο Ηράκλειο (ΕΜΥ/αεροδρ. και σταθμό Κνωσσού, αντίστοιχα). Ο αριθμός αυτός ημερών με τέτοιες θερμοκρασίες είναι ακραίος αλλά όχι πρωτοφανής, αφού στα μεν Χανιά τον Ιανουάριο 1987 είχαμε έξη ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 20 C, στο δε Ηράκλειο έξη μέρες επίσης τον Ιανουάριο 1965 και τον Ιανουάριο 1987 και δύο με πέντε ημέρες (1979, 2003). Μια έρευνα στα χειρόγραφα καταγραφικά ημερολόγια μετεωρολογικών στοιχείων των δύο παλιότερων σταθμών του νησιού (από το 1909 στο Ηράκλειο, από το 1914 στα Χανιά) θα έδινε πολύτιμες πληροφορίες για τα πριν το 1960 έτη, αλλά αυτά τα στοιχεία που μάλλον φυλάσσονται στο ΥΕΘΑ δεν είναι πλέον εύκολα προσβάσιμα.
Πάντως τα ρεκόρ ζέστης που σημειώθηκαν την 1η του μήνα δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν, όσα χρόνια και αν περάσουν. Θυμάμαι παλιότερα (νομίζω ήταν τον Ιανουάριο 2000) ότι είχε σημειωθεί θερμοκρασία 30 C στο ... Κάιρο και είχε θεωρηθεί απίστευτο γεγονός από όλα τα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
Γιώργος Στυλιανάκης

Μου επιτρέπεις Γιώργο να προσθέσω μερικές φωτογραφίες στο άρθρο σου; Η αρχική δείχνει τη δύση τα Θεοφάνεια 6/1/10. Μερικές ακόμη εικόνες από την άνοιξη μέσα στο χειμώνα, Ασίτες, 10/01/2010, υψόμετρα 550-600μ:
Βελανιδιά που δεν έχει χάσει σχεδόν καθόλου τα φύλλα της πάνω, Ιτιά με νέα φύλλα! Αυτό κανονικά συμβαίνει Μάρτη-Απρίλη, κάτω:
Μαργαρίτα (Anthemis sp) και αγριοκρίθαρα με καρπό. Υπάρχουν λιβάδια ολόκληρα...
Αμυγδαλιές φυσικά, η έκπληξη είναι η σχεδόν ολική άνθιση σε αυτά τα υψόμετρα:
Λιβάδι με παπαρούνες λες και είναι Μάης!:

Δεν υπάρχουν σχόλια: