Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί;

Η εικόνα πάνω του Ψηλορείτη είναι χθεσινή, 4/1/2010. Μπορείτε να συγκρίνεται με φωτογραφιες προηγουμένων πόστ. Προσωπικά ΔΕΝ θυμάμαι εδώ και 35 χρόνια που θυμάμαι να τον βλέπω, να έχει τόσο μίζερη αχιόνιστη όψη για Γενάρη μήνα. Αν θυμάται κανένας τέτοια χρονιά ας μας το πει παρακαλώ! ίσως πολύ παλιότερα...

Η επόμενη φωτό δείχνει το άνθισμα της Ίριδας της Κρητικιάς (Iris pseudacorious) πριν ακόμη την πρωτοχρονιά - κανονικά ανθίζει από μέσα Φλεβάρη (σε θερμές περιπτώσεις) και κυρίως Μάρτη (ενίοτε καθυστερεί ως τον Απρίλη!):

Τα 29άρια και τα 30άρια σε Βρύσες και Ηράκλειο (και ποιος ξέρει αν είχαμε και τίποτα άλλο παρόμοιο σε μέρη χωρίς σταθμούς) την Πρωτοχρονιά αλλά και οι υψηλές τιμές της παραμονής 31/12 (μαζί και η μεταφορά σκόνης το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς), αν συνυπολογιστούν οι προηγούμενες θερμές εισβολές και η επερχόμενη που θα κορυφωθεί στις 8-9 του μήνα, δίνει μια πολύ μεγάλη περίοδο με πολύ πολύ θερμότερες συνθήκες από τα κανονικά αλλά ακόμα και από τα θερμά για την εποχή επίπεδα! Είναι καθαρά-πεντακάθαρα ΑΚΡΑΙΟ γεγονός.
Μπορεί να βρούμε και άλλα ξηρά χρόνια, πχ¨:
http://tinyurl.com/y8n8gao
αλλά παραμένουν σπάνιες περιπτώσεις και νομίζω οτι δεν είναι λάθος ο χαρακτηρισμός του Ακραίου! Οι 30 βαθμοί Γενάρη μήνα είναι ΑΝΗΚΟΥΣΤΗ τιμή για την οποία θα έπρεπε να είχαν γραφτεί τόνοι μελανιού! και με προβληματίζει οτι την ξεπεράσαμε έτσι!
Δεν θα αποδώσω φυσικά το όλο θέμα στην κλιματική αλλαγή αλλά προβληματίζομαι με την ευκολία που είχαμε τόσο υψηλές τιμές θερμοκρασιών την εποχή που ο ήλιος είναι χαμηλά και έχει λίγες ώρες ισχυρής ακτινοβολίας. Θεωρώ επίσης πολύ πιθανό να γυρίζει ανάποδα η κατάσταση και να περάσουμε εμείς οι ανατολικοί της Μεσογείου στη φάση "βροχές και χιόνια" που διανύει η δυτική Μεσόγειος, και σίγουρα στο τέλος θα ξυριστεί ο γαμπρός, δηλαδή ο χειμώνας 2009-10. !

Η απρόοπτη βροχούλα της 2ας Ιανουαρίου (τρεις όψεις από τα ΝΔ της πόλης του Ηρακλείου) έδωσε διπλό ουράνιο τόξο και άλλαξε πρόσκαιρα τη διάθεσή μας! :

3 σχόλια:

CWF είπε...

Προσωπικά όχι μόνο δεν θυμάμαι τον Ψηλορείτη σε αυτό τα χάλι άλλα και χαμηλότερες κορυφές πχ κουδούνι κ σκινακα σε αυτά τα χάλια..το θέμα για μένα ξεκίνησε νωρίτερα..τα χιόνια νομίζω ότι άργησαν κ όταν ήρθαν σίγουρα δεν ήταν ότι περίμενα τουλάχιστον εγώ..η συνέχεια γνωστή με τον τσιμέντοαντικυκλώνα πάνω μας και τα διαδοχικά χαμηλά από την Μεσόγειο με την μοιραία μεταφορά θερμών αερίων μαζών κτλ..το θέμα όμως παράγινε μέσα στον Δεκέμβρη με αποτέλεσμα να μετράμε τις θερμές εισβολές με τιμές ρεκόρ αντί τις ψυχρές..σίγουρα ακραιότατο το φαινόμενο και σίγουρα προβληματίζει πολύ κόσμο άλλα η προσμονή για αλλαγή του κλίματος και η ελπίδα για χειμώνα μας κάνει να τα κλίνουμε όλα στο χρονοντούλαπο σαν να μην έγιναν.

Stylianakis είπε...

Καλή χρονιά Μιχάλη και σε όλους.
Αυτό που διαπίστωσα με αρκετή έκπληξη τις προάλλες, ξαναμελετώντας τις θερμοκρασίες του Ιανουαρίου (tutiempo), ήταν ότι ο πιο θερμός Ιανουάριος σε όλη τη βόρεια Κρήτη από πλευράς μέσων μέγιστων θερμοκρασιών της 10ετίας 2000-2009 ήταν αυτός του 2003 (16,3 C για Χανιά, 17,5 C για Ηράκλειο) που ακολουθήθηκε από τον ψυχρότερο Φεβρουάριο μετά το 1929, ενώ ο θερμότερος Ιανουάριος της 10ετίας 1980επίσης για όλη τη βόρεια Κρήτη ήταν εκείνος του έτους ... 1987 (15,7 C για Χανιά, 16,8 C για Ηράκλειο) που ακολουθήθηκε από τον γνωστό Μάρτιο του έτους εκίνου.
Βέβαια, υπάρχουν και αντίθετες περιπτώσεις (Ιανουάριος 1971, 2007 ...), αλλά οι δύο πρώτες τιμές με εξέπληξαν πραγματικά γιατί ήταν οι ψυχρότεροι όψιμοι χειμώνες των τελευταίων 10ετιών.
τέλος ας θυμηθούμε ότι και ο περυσινός Ιανουάριος είχε συνεχείς Ν-ΝΑ θυελλώδεις ανέμους, χωρίς ακραίες τιμές όμως.
ΓΣ

Leandros είπε...

Thanks a lot!