Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Φώτα 1978, Φώτα 2012

Οι τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη 1977 πέρασαν με διαδοχικές μίνι-ψυχρές εισβολές. Από τις 2 Γενάρη η ΕΜΥ, θυμάμαι αξέχαστα, ανήγγειλε "σφοδρή κακοκαιρία" για τις 6 (νομίζω ότι ήταν ο Ζιακόπουλος ή ο Λαζάνης) και, περιέργως, έπεσε διάνα. Ενα β.χ. προερχόμενο από τη Νότια Αδριατική προχώρησε γρήγορα προς ΝΑ ενισχυόμενο και την 6 το απόγευμα ήταν στη Ρόδο (1000 ΗΡ), ακολουθούμενο από επίσης ενισχυόμενο Η, γύρω στα 1040. Αποτέλεσμα μια εξαιρετικά έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα αλλά ιδίως στα προσήνεμα, με θύλελλες 11 Β (πρώτη φορά που αναγγέλθηκαν επίσημα τέτοιες εντάσεις) και σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την Α. Ελλάδα. Π.χ. η Εύβοια θάφτηκε από χιόνι πολλών μέτρων. Μεγάλες ζημίες στην Αττική από τους ανέμους, αλλά και στη Ρόδο από το νοτιά του θερμού τομέα (έπεσε ο ιστός 100 μέτρων του ΡΣ). Στην Κρήτη η κακοκαιρία έφθασε λίγο αργότερα, όπως πάντα, με τις συνήθεις ζημιές στα λιμάνια (στα Χανιά τα απόνερα έφθασαν στην αρχή της οδού Χάληδων, ανασκάφηκε η προκυμαία σε ορισμένα σημεία) και πυκνά χιόνια που προκάλεσαν ποικίλλα προβλήματα στην κτηνοτροφία. Η κακοκαιρία αυτή είχε τρία κύματα και κράτησε 4 μέρες : Σχηματίστηκαν δύο διαδοχικά δευτερεύοντα χαμηλά, το πρώτο στις 8 και το δεύτερο στις 10 του μήνα. Η Κρήτη αποκλείστηκε όλες αυτές τις μέρες, ιδίως η Δυτική. Θυμάμαι ότι τα αεροπλάνα προσγειωνόντουσαν μόνο στο Ηράκλειο.
Βλέποντας τα μοντέλα και την επιμονή σχεδόν όλων να δίνουν βαθειά και επίμονη κυκλωνογένεση στην περιοχή του νησιού για την ίδια περίοδο φέτος, σκέφτομαι πως η πιθανότητα για κάτι παρόμοιο αυξάνει συνέχεια, έστω και αν και οι υψηλές πιέσεις δεν φαίνονται τόσο άγριες όσο το 1978, ίσως όμως το χαμηλό είναι ισχυρότερο. Η καιρική κατάσταση επίσης που προηγήθηκε μοιάζει και στις δύο περιπτώσεις.
Πάντως αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά από τότε - με την εξαίρεση βέβαια της χιονιάς την 3-6/1/2002, όπου όμως το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στα χιόνια της Αττικής.
Γύρω-γύρω μας το φέρνει.
Τις ευχές μου για το 2012, αρχής γινόμενης από τις 6 Γενάρη.
Γιάωργος Στυλιανάκης

12 σχόλια:

Leandros είπε...

Καλή χρονιά!

Ετήσιος Υετός στην Κρήτη:

Σαμαριά 2450.5
Τζερμιάδων 1286.7
Σπήλι 1235.4
Βρύσες 1222.3
Ανώγεια 1220.3
Ελος 1161.2

John Kalantzis είπε...

Βροχομάνα γίνατε!
Πάντα τέτοια. Κρατήστε όμως "κάβα" και για "δίσεκτες" χρονιές...
Καλή χρονιά σε όλους, διαχειριστές και αναγνώστες!
Γιάννης-Λουτράκι

Maria Di είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή και ανάλυση, όπως πάντα, Γιώργο!
καλή χρονιά σε όλους και καλό χιόνισμα!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους -συντονιστές και αναγνώστες- του blog!

Νομίζω ότι είναι καιρός το blog να πάρει τη μορφή φόρουμ σιγά - σιγά τι λέτε;;;

Να μας κρατάτε ενήμερους πάντα... Εγώ πάντως τον καιρό από εδώ τον μαθαίνω και πάντα μέσα είστε!!!


Άντε καλή χρονιά και πάλι και καλή χιονιά να έρθει με το καλό ... Ελπίζω να ψοφήσουν μόνο τα μικρόβια και όχι άνθρωποι!!!

Δημήτρης - Ηράκλειο

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά σε όλους και καλές "κακοκαιρίες" να έχουμε στη συνέχεια.

Παναγιώτης Ρ.

nearchos είπε...

καλημερα,χρονια πολλα σε ολους.ωραια αναδρομη

Leandros είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους.
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Apostolis είπε...

Καλή Χρονιά παιδιά, πάντα χαρές!

Stylianakis είπε...

Μπορεί όμως το χαμηλό να προκαλέσει και κακοκαιρία τύπου 8ης Δεκεμβρίου 1991, με θυελλώδη ΒΔ και μετά ΒΒΔ. Τότε ένα τέρας 989 ΗΡ, προπομπός του αξέχαστου εκείνου χειμώνα, δημιουργήθηκε στο Νότιο Αιγαίο (τότε αναγγέλθηκε από τον Μελανίτη !). Χάλασε κόσμο στις Κυκλάδες και ιδίως στη Μύκονο (!)όπου κατέστρεψε το λιμάνι (έχω και φωτό από τότε), αλλά περιέργως δεν επηρέασε ιδιαίτερα την Αττική. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο περιπτώσεων ήταν ότι οι άνεμοι ήταν από 350, το πολύ 360 μοίρες, με εντάσεις στις δύο μεγάλες πόλεις μέχρι 85 χιλ/ώρα (για σύγκριση, το 1978 στη Μήλο κάθε μέρα της τετραήμερης κακοκαιρίας η μέση μέγιστη δύναμη ήταν γύρω στα 100 χιλ/ώρα (Tutiempo), ενώ το 1991 στη Μύκονο έφθασαν τα 102 χιλ/ώρα).
Πάντως θα μας βγάλει την ψυχή η τελική εξέλιξη, μιας και το κέντρο "παίζει" κάθε μέρα αρκετές μοίρες πάνω-κάτω.
ΓΣ

Stylianakis είπε...

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν.
Η τελική θέση και πορεία του βαθέως χαμηλού δεν αφήνει περιθώριο για κατάσταση που να έχει σχέση με τα όσα φαίνονταν όταν ανέβασα την ανάρτηση και βέβαια καμιά σύγκριση με τις δύο σημαντικές κακοκαιρίες που αναφέρθηκα. Ακόμα και οι ΔΝΔ άνεμοι που τελικά θα έχουν την τιμητική τους ιδιαίτερα στη Δυτική Κρήτη και μάλλον θα ξεπεράσουν τα 100 χιλ/ώρα (και νότιοι κατά τόπους), δεν θα είναι κάτι το εξαιρετικό. Νομίζω ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το ενδιαφέρον ουσιαστικά εστιάζεται στα έντονα φαινόμενα στα ΝΔ ή νότια του νησιού και η επικίνδυνη θαλασσοταραχή στο Λιβυκό, κάτι που παραπέμπει πιο πολύ στην 8-12-1988.
Κρίμα.
Δίκιο έχει ο Λέανδρος που δεν είναι ενθουσιώδης.
Καταλήγει να είναι πιο ενδιαφέρουσα η μέτρια κακοκαιρία της 11-12.
Γιώργοσ Στυλιανάκης

aspa είπε...

Γιωργο το χαμηλο κινειται πολυ γρηγορα νοτιο-ανατολικα.Ετσι δεν αφηνει πολλα περιθωρια για ομορφα γυρισματα του βορια κ.α Εγω πιστευω οτι ισως μας αφησει κατι περισσοτερο απο αυτο που περιμενουμε.Και παμε για αλλα......ΧΡΟΝΙΑ-ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΛΗ-ΧΡΟΝΙΑ σε ολους.

Menelaos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.