Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Γεύση από φθινόπωρο

Πιστό στο ραντεβού του ήταν φέτος το Φθινόπωρο! Ήρθε ακριβώς πάνω στην ισημερία! Τέλειος συγχρονισμός καιρού-ημερολογίου. Παραθέτω μερικές φώτο που έβγαλα χτες και σήμερα.


Γιγάντιες αναπτύξεις χτες το απόγευμα προς τα νοτιοανατολικά (ορεινός Αποκόρωνας) που πιθανότατα έδωσε πολύ καλά ύψη βροχής (Ασκύφου π.χ. πρέπει να πεσε καλό νερό).


Σήμερα ο καιρός άρχισε να "δένει" από νωρίς.

Σταδιακά, γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι, φάνηκαν βροχοκουρτίνες στο πέλαγος και ένα μέτωπο καταιγίδας ερχόταν προς την ακτή.Δύο πανοραμικές του βόρειου-βορειοανατολικού ορίζοντα καθώς πλησιάζει το μέτωπο. Στη δεύτερη φώτο οι βροχοκουρτίνες έχουν επεκταθεί και πλησιάζουν.

Μέσα σε δέκα λεπτά η βροχή έχει αρχίσει με πολύ καλή ραγδαιότητα.
Στο δρόμο της γειτονιάς γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μικρό αλλά ζωηρό ποταμάκι.
Αυτή η μπόρα "άφησε" τελικά γύρω στα 6 χιλιοστά. Από χτες έχουμε φτάσει σχεδόν τα 10 (με αναλογικό βροχόμετρο). Καθόλου άσχημη αρχή για τα πρωτοβρόχια και είναι βέβαιο ότι άλλες περιοχές έχουν μαζέψει πολύ καλύτερη συγκομιδή, καθώς τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη τοπικότητα.

Επι τη ευκαιρία, σας παρουσιάζω τον ερασιτεχνικό μετεωρολογικό κλωβό που πρόσφατα κατασκεύασα και τοποθέτησα στο οικόπεδο του σπιτιού μου. Λειτουργεί με ηλιακό πάνελ και ανεμιστηράκι ώστε να δείχνει σωστές κατά το δυνατόν θερμοκρασίες. Μέχρι στιγμής οι μετρήσεις του ταυτίζονται με αυτές του κοντινού επίσημου σταθμού στον Κλαδισό, αλλά λειτουργεί απλώς με ένα ψηφιακό θερμόμετρο. Ευελπιστώ σύντομα να εγκαταστήσω έναν πλήρη σταθμό La Crosse και, ει δυνατόν, να ανεβάζω τα δεδομένα στο Ίντερνετ, πάντα βέβαια με την επιφύλαξη και την μετριοπάθεια του ερασιτέχνη και χωρίς πολλές αξιώσεις εγκυρότητας...

11 σχόλια:

dretos είπε...

Πολύ ωραίες Παναγιώτη! Με το καλό και ο σταθμός! Τελικά αν η θέση είναι σωστή και με το ανάλογο ανεμιστηράκι οι lacross είναι πολύ αξιόπιστοι όπως έχουν δείξει οι σταθμοί στο Ηράκλειο.

Cte είπε...

Ευχαριστώ Μιχάλη! Η φωτογραφία του κλωβού ίσως είναι λίγο παραπλανητική για την καταλληλότητα της θέσης, επειδή είναι τραβηγμένη από μακριά. Φαίνεται σαν να υπάρχουν εμπόδια (δέντρα που θα κόβουν π.χ. τον αέρα)ή μπορεί να νομίζεις ότι είναι κολλητά σε τοίχο. Παιδεύτηκα πολύ, τον μετακίνησα τουλάχιστον 5 φορές και τελικά μετά από πολλές μετρήσεις και παρατηρήσεις κατέληξα ότι είναι καλό το σημείο. Για τους LaCrosse έχω σχηματίσει πολύ καλή γνώμη, με βάση όσα έχω διαβάσει και με βάση τους υπάρχοντες σταθμούς (π.χ. του Μεσοχωριού), και πιστεύω ότι αν μπει ο αισθητήρας της θερμοκρασίας σε κλωβό, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους Davis. Πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα το έχω ολοκληρώσει το εγχείρημα.

kounoupas είπε...

οτι χρειαστειτε με τους lacrosse μην διστασεις...οτι χρειαζεται...να σου πω πριν κανεις την αγορα....καλη επιτυχια στη δυσκολη προσπαθεια...
εγω οπως βλεπεις στο μεσοχωριο προσπαθω να των κανω ολο και καλυτερο και ειμαι σε καλο σταδιο...ελπιζω να τα πουμε να σε βοηθησω...

Cte είπε...

Νίκο, αν και δεν έχουμε ακόμα γνωριστεί, σ' ευχαριστώ πολύ! Έχω κάνει αρκετά λεπτομερή έρευνα μέχρι στιγμής και προσανατολίζομαι κατά 95% προς τον 3650 ΙΤ, που έχεις βάλει κι εσύ στο Μεσοχωριό. Θεωρώ ότι είναι πολύ αξιόπιστος και ότι η οικονομική διαφορά του από άλλους της Lacrosse είναι μικρή αναλογικά με αυτό που προσφέρει. Έχω διαβάσει και το manual του σταθμού στο site της Lacrosse και έχω πάρει μια καλή γεύση για τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις της εγκατάστασής του. Αυτό που με απασχολεί πλέον περισσότερο είναι η ακριβής θέση του σταθμού. Το σημείο που έχω τοποθετήσει πρόχειρα τον κλωβό δίνει μέχρι στιγμής σωστές ενδείξεις (πάντα με βάση τους κοντινούς επίσημους σταθμούς), αλλά βρίσκομαι ακόμα στη φάση της παρατήρησης και της δοκιμής. Για όποια απορία πάντως έχω θα σου πω.

kounoupas είπε...

ειναι πολυ αξιοπιστος...εχει και ορισμενα προβληματα...τα οποια πρεπει να προσεξεις...kounoupaki_9@yahoo.gr...οτι θελεις ειδοποιησε με....

Leandros είπε...

Παναγο, ποσα χιλιοστα εκανες σημερα Πεμπτη;

Cte είπε...

3,5 mm με καλή δεκάλεπτη-δεκαπεντάλεπτη μπόρα στις 7 το πρωί. Σύνολο ο Σεπτέμβρης ως τώρα 13,5.
Ο σταθμός του κέντρου γιατί δεν έγραψε βροχή; Ρωτάω επειδή σίγουρα έβρεξε και στα Χανιά.

Leandros είπε...

ναι, έχει χαλάσει το βροχόμετρο και περιμένω καινούριο.
Καλά την ψιλιάστηκα ότι έριξε από σας πιο πολύ, μου τον παν συνάδελφοι από το γραφείο.
Να βάλεις το σταθμό στο ίντερνετ.

Cte είπε...

Το ετοιμάζω όσο μπορώ πιο γρήγορα, Λέανδρε, γιατί θέλω να προλάβω τα "βαρβάτα" δεδομένα του χειμώνα.

Leandros είπε...

Βροχοκουρτίνες είδα προς Δαράτσο, Γαλατά τη Δευτέρα το απόγευμα.
Τι λέει ο ανταποκριτής μας;

Cte είπε...

Λέανδρε, η βροχοκουρτίνα πέρασε "ξώφαλτσα" από Δαράτσο και Γαλατά, ίσα-ίσα που έπεσαν λίγες σταγόνες κατά τις 6:30. Καλή μπόρα έπεσε σίγουρα λίγο πιο νότια-νοτιοοδυτικά προς Βαρύπετρο και Αγιά-Αλικιανό. Γενικά πάντως η αστάθεια ήταν τρομερή σήμερα στην ενδοχώρα.