Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Εκτίμηση Επερχόμενης Χιονιάς

Η ερχόμενη Χιονιά που θα αρχίσει από τη νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο στα ορεινά, αρχικά, της Κρήτης δείχνει να έχει μεγάλη ένταση ψυχρής εισβολής με ισχυρή βαροβαθμίδα (και βέβαια θυελλώδεις ανέμους) παράλληλα με έντονο υετό. Πολύ σπάνια περίπτωση για τόσο νωρίς το χειμώνα...
Δίνουμε τις παρακάτω εκτιμήσεις:
Την Παρασκευή θα συννεφιάσει γρήγορα με ΝΔ-Δ ανέμους που θα ενισχυθούν στα 7-8 μποφώρ πρόσκαιρα και θα εκδηλωθούν αρχικά τοπικές μπόρες και λίγες καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα γενικευτούν σε όλο το νησί μετά το απόγευμα και οι άνεμοι από τα ΒΔ θα στρέφονται σε βοριάδες (ΒΒΔ) που θα φθάσουν σταδιακά και τα 8 μποφώρ, τοπικά, κυρίως σε κάποιες άκρα ανατολικές περιοχές τα 9-10 μποφώρ! Παράλληλα η θερμοκρασία, που θα έχει προλάβει να φθάσει τους 16-17 βαθμούς το μεσημέρι θα πέφτει ραγδαία και έντονες χιονοπτώσεις θα πέφτουν αρχικά πάνω από τα 1000 και μέσα στη νύχτα από τα 700-800 μέτρα. Είναι πιθανόν τα φαινόμενα να είναι πολύ έντονα και να δημιουργηθούν προβλήματα από τοπικές ισχυρές βροχές ή από τον άνεμο.
Το Σάββατο θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με θυελλώδεις βοριάδες 9 μποφώρ, εξασθενούμενοι το απόγευμα, και συνεχόμενη πτώση της θερμοκρασίας που θα φθάσει σε αρνητικές τιμές πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο ενώ θα κατέβει ως τους 3-5 βαθμούς στα παραθαλάσσια. Το ζητούμενο είναι ο τύπος και η ένταση των κατακρημνισμάτων. Φαίνεται ότι πάνω από τα 400 μέτρα οι χιονοπτώσεις (βασικά με νιφάδες/στούπα) θα είναι συνεχείς και κατά διαστήματα έντονες, έτσι αναμένεται να έχουμε χιονόστρωση που θα ξεπεράσει τα 20 εκατοστά, ενώ στα ορεινά θα περάσει τους 50 πόντους. Στο επίπεδο των 200-400 μέτρων σε κάποια απόσταση από τη θάλασσα αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις (νιφάδες, χιονόκοκκοι) και πολύ πιθανή χιονόστρωση. Στη νότια ακτή της Κρήτης οι χιονοπτώσεις (νιφάδες) ή το χιονόνερο (παγοσφαιρίδια) θα είναι παροδικές/ο αλλά δεν αποκλείεται και εκεί να υπάρξει πρόσκαιρα χιονόστρωση αν τοπικά προκύψει κάποιος έντονος όμβρος με μεγάλη διάρκεια. Στη βόρεια πλευρά και σε υψόμετρα 0-200/300 μέτρα ο τύπος υετού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε διάφορους τύπους χιονο-υετού όπως χιονοσφαιρίδια, μικροί χιονόκοκκοι και λίγες νιφάδες αλλά η πιθανότητα να έχουμε έντονο όμβρο με πρόσκαιρη χιονόστρωση κοντά στη βόρεια ακτή είναι μικρή, χωρίς να αποκλείεται εντελώς! Πιθανή είναι πάντως η χιονόστρωση σε κάποιες περιοχές της βόρειας ακτής με βουνό κοντά (Σίσσες, Μάλια, Γεωργιούπολη), ενώ στις πόλεις δεν μπορούν να αποκλειστούν και φαινόμενα βροχής ή χιονόνερου (παγοσφαιρίδια, χιονοχάλαζο) λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας της θάλασσας.
Την Κυριακή τα φαινόμενα θα συνεχιστούν αλλά θα μειώνεται η έντασή τους, η θερμοκρασία θα σημειώνει μικρή άνοδο και οι άνεμοι προοδευτική εξασθένιση. Πάντως θα είναι μια επίσης δύσκολη ημέρα για κάθε είδους μετακινήσεις.
Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα προς Δευτέρα γιατί πριν το κύμα βροχών που θα ακολουθήσει φαίνεται να επικρατεί άπνοια και ξαστεριά και πιθανοί παγετοί σε χιονισμένο και μη έδαφος!

Μερικά στοιχεία από προγνωστικούς χάρτες:
Η επερχόμενη μάζα είναι πολύ ψυχρή σε μεγάλα ύψη και έτσι η γραμμή των -35 βαθμών Κελσίου στο ύψος των 500hpa ακουμπά την Κρήτη κάτι πολύ σπάνιο για Δεκέμβρη μήνα. Και αρκετά ψυχρή στο επίπεδο των 850hpa (1400 μέτρα περίπου) αφού θα είναι -4 εως -5,5 βαθμούς το Σάββατο το απόγευμα. Πολύ σημαντικό στοιχείο η γραμμή των 528dm (πάχος στρώματος μεταξύ 1000-500hpa) που είναι χαρακτηριστικός δείκτης για χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές, φαίνεται να φθάνει αρκετά κάτω από την Κρήτη (χάρτες από το GFS

7 σχόλια:

dretos είπε...

Ξέχασα να αναφέρω και τις Χιονοκαταιγίδες του Σαββάτου!

Ανώνυμος είπε...

Ευχομαι να απολαύσουμε όλοι τον χιονιά ,ένα απο τα πιο όμορφα καιρικά φαινόμενα,χωρίς προβλήματα.

Παναγιωτης Ρ.

Stylianakis είπε...

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται (μέχρι 20 β. λένε σε σχέση με σήμερα) σε συνδυασμό με τους ανέμους, θα προκαλέσει σοκ στα δένδρα, ακόμα και τα αειθαλή. Μια τέτοια περίπτωση είχε παρατηρηθεί την 20-11-1964, οπότε σε ελάχιστο χρόνο είχαν μαδήσει τα εσπεριδοειδή της πόλης και του κάμπου των Χανίων σε όλα τα σημεία που επλήγησαν από τους απότομους παγωμένους Β/ΒΔ ανέμους, 20 μέρες μάλιστα νωρίτερα από την τωρινή εισβολή.
ΓΣ

dretos είπε...

Και βέβαια ήμουν ανυποψίαστος ότι ο νοτιάς θα ανέβαζε σήμερα το θερμόμετρο στους 23 και ίσως παραπάνω! Οπότε Γιώργη πράγματι σε ένα 24ωρο θα πέσει κατά τόπους και πάνω από 20 βαθμούς - μεγάλο σοκ για τη χλωρίδα!

dretos είπε...

Είναι δύσκολο αίνιγμα το πως θα συμπεριφερθεί ο βοριάς. Οι λεπτομέρειες, που κάνουν τη διαφορά, βλέπω να ποικίλουν από μοντέλο σε μοντέλο, το Γερμανικό μας δίνει και κάτω από -6 στα 850 με τρομερή υποστήριξη στα 500hpa, ενώ το βασικό τρέξιμο του ΓΦΣ είναι πιο φειδωλό, αλλά πάντως αρκούντως καλό. Ο υετός είναι πολύς, πάρα πολύς αλλά με τι μορφή θα πέφτει; Πόσο καταιγιδάτος;
Δεν αποκλείεται να ζήσουμε κάτι εντυπωσιακό αλλά κρατώ μια επιφύλαξη για τις ιδιότητες του "θερμοβοριά" που μπορεί να τα χαλάσει όλα! Ευτυχώς θα είναι ΒΒΔ
και η κόντρα με τα Κρητικά βουνά μπορεί να δίνει τη ζητούμενη "ανάσχεση" - παράλληλα με την ψύχρανση της Κρητικής ενδοχώρας - για να μην χτυπάει αλύπητα
και θερμαίνει τον υετό!!

Για να δούμε, η αγωνία είναι στο ζενίθ, το ΕΣΤΟΦΕΞ δίνει 1 level

dretos είπε...

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος (2 ημερών)
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/12/2010 /1300 ΤΟΠΙΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/12/2010
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ. ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ. ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.
ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 9 ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΕΩΣ 10 ΜΠΟΦΟΡ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ. ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 6 ΜΕ 8 ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ 9 ΜΠΟΦΟΡ. ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΔΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΤΑΣΗ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΕΩΣ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.


ΜΕΡΟΣ 2
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/12/2010
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ. ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΠΑΓΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 7 ΜΕ 9 ΜΠΟΦΟΡ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 05 ΕΩΣ 09 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος (3-6 ημερών)

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 3 ΕΩΣ 6 ΗΜΕΡΩΝ
ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-12-2010 / 1300Β
ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-12-2010
ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15-12-2010

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12/2010
ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ. ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5 ΜΕ 7 ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ 5 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΠΑΓΕΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/12/2010
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ Η ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ. ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΟΠΟΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ. ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΑΓΗ 7 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ. ΠΑΓΕΤΟΣ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.

ΤΡΙΤΗ 14/12/2010 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/12/2010
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ. ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΤΑΣΗ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.

Cte είπε...

Νομίζω ότι την τιμητική τους θα έχουν πάλι η κεντρική και η ανατολική Κρήτη, κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια του υετού. Με βάση όλα σχεδόν τα μοντέλα ο κύριος άξονας φαινομένων με ΒΒΔ διεύθυνση θα βρίσκεται στην ευθεία Σποράδες, Νότια Εύβοια (Κάρυστος, Όχη), Τήνος- Άνδρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Νομός Ηρακλείου-Λασιθίου (μέχρι και τον Κόλπο του Μεραμπέλου). Και αυτός ο τόσο εμπλουτισμένος από το Αιγαίο άξονας θα "πυροβολεί" με υετό, ανέμους και χιόνι τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου για πάνω από 24 ώρες! Η Δίκτη πιστεύω ότι θα δει τρελές ποσότητες χιονιού, αν επιβεβαιωθεί αυτή η πορεία του καιρού. Στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χανίων θεωρώ ότι η κακοκαιρία θα γίνει μεν πολύ αισθητή, αλλά θα είναι πολύ πιο "εξπρές" σε σχέση με ό,τι θα γίνει από Γεωργιούπολη και ανατολικότερα, όπου θα γίνεται χαμός για ώρες. Άρα, τηρουμένων των αναλογιών, θα ζήσουμε μια ημι- μούφα και πάλι στη Δυτική Κρήτη. Ευτυχώς που έχουμε και τα Λευκά Όρη και μαζεύουν στην ανατολική τους μεριά αρκετό υετό και χιόνι! Θυμίζω πάντως ότι θα είναι η τέταρτη φορά φέτος (από τον Σεπτέμβρη) που η διάταξη και η πορεία του καιρού μάλλον θα ευνοήσει κυρίως την κεντρική και την ανατολική Κρήτη. Όπως φαίνεται, κάποιος έχει ματιάσει φέτος τα Χανιά...Πάμε για κανα ευχέλαιο! Εκτός, βέβαια, κι αν ο καιρός πάρει τελικά άλλη πορεία (λέμε τώρα...)