Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Επανάληψη Δεκέμβρη 2003;

Ποιος θυμάται το εκπληκτικό φαινόμενο το μεσημέρι της 17ης Δεκέμβρη 2003; Μια δυναμική καταιγίδα με χιονοσφαιρίδια που έδωσε πρόσκαιρη χιονόστρωση σε πολλά σημεία της πόλης του Ηρακλείου, εδώ φωτογραφίες και βίντεο από το Πανεπιστήμιο/Κνωσού και το Λιμάνι Ηρακλείου. Φαινόμενα με όμβρους χιονιού, χιονοχάλαζου ή χιονοσφαιριδίων είχαμε και την επόμενη ημέρα ακόμα και σε παραλιακά σημεία της Κρήτης και η μόνιμη χιονόστρωση κατέβηκε στα 450 μέτρα ως τις 19/12 με χιονόστρωση αρκετές ώρες ως τα 250-300 και πρόσκαιρα πολύ χαμηλότερα.
Το Δ-ΒΔ ρεύμα πολύ ενισχυμένο, το κύμα στο Λιμάνι:
Τα χιονοσφαιρίδια (snow pellets):
Η μικρή διάρκεια του φαινομένου δεν εμπόδισε τη χιονόστρωση, όμως το χιονοσφαιρίδιο δεν δημιουργεί εικόνα πλήρους χιονοκάλυψης:
Την ώρα του φαινομένου:
και πάλι ο Κούλες:
Και ένα αναμνηστικό βιντεάκι της Χιονοκαταιγίδας:


Για τα επερχόμενα της Παρασκευής/Σαββάτου/Κυριακής 10-12 του μήνα φαίνονται πολλές ομοιότητες με την προ 7ετίας εκείνη κατάσταση. Αναλυτική εικόνα του τι μας περιμένει ακριβώς θα ξεκαθαρίσει αύριο ή μεθαύριο οπότε θα δώσουμε αναλυτική εκτίμηση!

11 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Εάν το β.χ. βαθύνει τόσο πολύ ανατολικότερα του νησιού όσο δείχνουν κάποια sites, τότε θα γίνει χαμός (βλ. π.χ. http://www.windfinder.com/forecasts/isobars_clouds_rain_mediterranean_east_animation.htm, για 11 του μήνα).
Γιώργος Στυλιανάκης

dretos είπε...

δώσε όλο το link Γιώργο

Leandros είπε...

είναι τέτοια η παραίτησή μου από την πορεία του καιρού τα τελευταία 2 χρόνια, που αφενός κρατάω μικρό καλάθι για το ΣΚ, αφετέρου δεν νιώθω καμιά ιδιαίτερη προσμονή για την ερχόμενη κακοκαιρία.
Το ζητούμενο για μένα δεν είναι μια ψυχρή εισβολή πυροτέχνημα, αλλά το ότι έχουμε συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες και εκτεταμένη ανομβρία.

dretos είπε...

Γκρινιάρη Λέανδρε! Η κυκλοφορία αλλάζει ριζικά και θα δούμε πολλά φαινόμενα και την άλλη βδομάδα. Αισιοδοξία!

Stylianakis είπε...

http://www.windfinder.com/forecasts/wind_mediterranean_east_animation.htm

Stylianakis είπε...

http://www.windfinder.com/
forecasts/wind_mediterranean_east
_animation.htm

Cte είπε...

Ακόμα κι αν το στρώσει μέχρι την Κυριακή το πρωί στο Θέρισο, δεν θα εξιλεωθεί ο καιρός για τους μαρτυρικούς δυο μήνες νοτιά με τους οποίους μας "έψησε" το ψάρι στα χείλη! Θα πουλήσουμε πολύ ακριβά το τομάρι μας! Τρεις χιονιάδες γερούς και βλέπουμε αν θα τον συγχωρήσουμε....

Stylianakis είπε...

Παναγιώτη, βλέπω επιτέλους ένα αχνό χαμόγελο ...
Σου έλεγα, μην απογοητεύεσαι.
Και το 1991/2 και το 2002/3 έτσι άρχισε ο χειμώνας. Τον Νοέμβρη 2002 μάλιστα ήταν το οψιμότερο θαλάσσιο μπάνιο που έχω κάνει.
ΓΣ

dretos είπε...

Γιώργη το 2002-03 είχαμε φθινόπωρο από τον Ιούλη. Μήπως εννοείς 2001-02?

dretos είπε...

EMY TETARTH MESHMERI

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/12/2010
ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ.
ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ Η ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΕ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΗΜΝΟ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΕΥΒΟΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 7 ΜΕ 8 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ 9 ΜΠΟΦΟΡ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.

Stylianakis είπε...

Μιχάλη εννοώ το 2002, που το μεν καλοκαίρι και ο Σεπτέμβρης είχαν βροχές, ο δε Νοέμβρης ήταν σχετικά θερμός. Μάλιστα το μπάνιο το έκανα στην Αργολίδα, ούτε καν στην Κρήτη.
Δεν θυμάμαι όμως την ακριβή ημερομηνία. Υπόψη επίσης ότι το μεν 2001 ο χειμώνας άρχισε περίπου ίδια ημερομηνία με φέτος, το 2002/3όμως ουσιαστικά άρχισε τέλη Ιανουαρίου 2003 και τελείωσε τέλη Μαρτίου, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες το δίμηνο που κράτησε, όπως θυμόμαστε.
ΓΣ