Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Χιονοκύμα 10-12 Δεκέμβρη στο νομό Ηρακλείου

Η παραπάνω δορυφορική εικόνα δείχνει κάπως τη χιονοκάλυψη όπου τα σύννεφα το επιτρέπουν αλλά και τη μορφή που είχε πάρει το βόρειο ρεύμα το πρωί της Κυριακής 12/12.
Όλα βέβαια άρχισαν την Παρασκευή το απόγευμα όταν όμορφα καταιδονέφη φάνηκαν στο Κρητικό πέλαγος:
Λεπτομέρεια με Χριστουγενιάτικη απόχρωση:
Χιονοχάλαζο στα όρια του χιονοσφαιριδίου το πρωί του Σαββάτου 11/12 στα 70μ. υψόμετρο, στα ΝΔ της πόλης.
Το Σάββατο όλη τη μέρα οι συνεχείς καταιγίδες κατέβαζαν χιονοχάλαζο και χιονοσφαιρίδια μέχρι τις ακτές αλλά το στρώσιμο δύσκολο λόγω θερμοκρασιών 4-7 άνω του 0. Κλειστός μουντός καιρός αρκετά παράδοξος για χιονόκαιρο βορείου ρεύματος, τρομερή υγρασία και ποσότητα υετού που ήδη ήατν πολύς την προηγούμενη νύχτα.
Αργότερα το βραδάκι είχαμε χιονοστρώσεις χαμηλότερα ως το ΠΑΓΝΗ.
Το πρωί της Κυριακής 12/12 τα ανοίγματα ανέδειξαν την ομορφιά των χιονονεφών, εδώ στα ΒΔ του Ηρακλείου:
Χιονοκουρτίνες ακουμπούν τη θάλασσα:
Στρωμένο χιόνι πριν τους "Κουμπέδες" στα 120 μέτρα υψόμετρο, στο δρόμο για Ανώγεια
Τύλισος και γύρω βουνά στα λευκά:
Προφήτης Ηλίας (600), Ψηλή κορυφή (700), Μονοδέντρι (800)και Οξύ Κεφάλι (810) :
Βουλισμένο Αλώνι:
Στρούμπουλας (800), πολύ χιόνι παρά το ότι τον δέρνει ο άνεμος:
Χιονοκουρτίνα με ουράνιο τόξο:
Πτώση λίγων νιφάδων υγρού χιονιού και παγοσφαιριδίων στα ΝΔ του Ηρακλείου, Κυριακή πρωί, ύστατος όμβρος:
Το Κουδούνι και ο Γούρνος από το ΠΑΓΝΗ:
Βοσκερό (1215):
Στρούμπουλας και κορυφές κοντά στην Τύλισσο:
Χιονισμένα Στραυράκια:
Μονοδέντρι:
Σταυράκια-Γιούχτας:
Λασιθιώτικα στην πλευρά Πεδιάδας-Εμπάρου:
Προφήτης Ηλίας:
Συνολική εικόνα; Μια καταπληκτική χιονιά για πρώτο μισό Δεκέμβρη. Πολύ πρώιμη με έντονα φαινόμενα, μεγάλα ύψη χιονιού (18cm στα 400 μέτρα Ασίτες, 70cm σε Λασίθι, Ανώγεια, 1m στη Μάρθα Βιάννου, αναφορές για 3-4 μέτρα σε περιοχές 1300-1500 μέτρων).
Χιονόστρωση πολύ χαμηλά με καθαρό χιόνι (100-200 μέτρα, τοπικά όπως στις Βρύσες πολύ χαμηλότερα), πρόσκαιρες χιονοστρώσεις με κοκκώδη χιονοϋετό ακόμη και στις ακτές (Ρέθυμνο). Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (ρεκόρ Δεκέμβρη στο Αερ. Χανίων με 0,8c) παρότι δεν πρόλαβαν να γίνουν πολλές αρνητικές τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα αφού πρόλαβε το νέο κύμα βροχών από τα δυτικά!

7 σχόλια:

CWF είπε...

Την απόλαυσα όσο λίγες αυτή τη κακοκαιρία μάλλον γιατί μας έβγαλε το λάδι ο Νοέμβρης...δεν πιστεύω να έχει παράπονο κάνεις..κ τα χιόνια του έκανε..κ τα νερά του... κ τους βορειάδες τους βαρβάτους..γενικά μια καλή κακοκαιρία!

dretos είπε...

Αν και ξέχασα να γράψω για τις καταστροφές που έκανε ο βοριάς στις ακτές... και το πολύ χιόνι στις ελιές στην περιοχή κάτω Πεδιάδας/Βιάννου που ο άνεμος δε φυσούσε...

Leandros είπε...

συμφωνώ, ήταν ανάσταση για την Κρήτη.
Τρομερά τα Λασιθιώτικα στις φωτο.

Stylianakis είπε...

Εκανα βόλτα σήμερα στην ακτή γύρω από το Ηράκλειο. Στην περιοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας το ύψος που έφθασαν τα κύματα προχθές ήταν απίστευτο : Περ. 2,5 μέτρα σε μεγάλη απόσταση από την ακτογραμμή, έπεσαν τα κράσπεδα του πεζοδρομίου, πλημμύρισαν και τα υπόγεια του Μουσείου, όπως είπε ο Μιχάλης. Ελεγα στον Μιχάλη ότι η κακοκαιρία θα έσπαζε τα παράθυρα του γραφείου του, αλλά δεν περίμενα ότι αντί γι'αυτό θα πλημμύριζαν τα υπόγειά του ... Στον Κούλε παρασύρθηκαν μεγάλοι ογκόλιθοι, στο αλιευτικό καταφύγιο της Παντάνασσας καταστράφηκαν πολλά σκάφη κλπ. Τελικά αυτό που έσωσε τις ακτές της Βόρειας Κρήτης (κυρίως της ανατολικής) σε τούτη την κακοκαιρία ήταν ότι η πίεση δεν έπεσε τόσο πολύ όσο έδειχνε αρχικά το χαμηλό. Βέβαια παρόμοια κατάσταση επικράτησε και στην κακοκαιρία της "βόμβας" του Ιανουαρίου 2004, αλλά τότε η μεν πίεση ήταν πολύ χαμηλότερη, ο άνεμος όμως λιγότερος.
Τελικά εκτός από τις μεγάλες εντάσεις στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο (όχι στα Χανιά), είχαμε και αξιοπρεπείς επιδόσεις στο ψύχος (το ρεκόρ των Χανίων στα 0,8 β), στις βροχές (πάλι Ανατολικά κυρίως) και στο χιόνι (τα περίφημα 4 μέτρα, γιατί όχι).
Ωραία κακοκαιρία, που ενώ φαίνεται ότι ήρθε νωρίς, τελικά θάλεγα εγώ ότι ήρθε στην ώρα της, αφού τα Νικολοβάρβαρα χαρακτηρίζονται συχνά από τέτοιες εξάρσεις.
Καλή αρχή.
Γιώργος Στυλιανάκης
ΥΓ. Τι θα γίνει παιδιά με τη συνάντηση της Κυριακής ;

dretos είπε...

Ουσιαστικά είχαμε κάτι σαν τσουνάμι στην Κεντρική Κρήτη με το κύμα. Αφενός η χαμηλή πίεση αύξησε το επίπεδο στάθμης, αφετέρου μεγάλος όγκος νερού "κατρακύλησε" από το Αιγαίο (αφού σε όλο το Αιγαίο είχε 9-10 μποφόρ με την "ιδανική" σύγκλιση στην κατεύθυνση του κύματος) και έτσι η θάλασσα ήταν 1,5 μέτρο πάνω από το κανονικό της χωρίς τα κύματα... Έτσι το ΜΦΙΚ παραδόθηκε στη θάλασσα...

ΥΓ. Τελικά λόγω της σχολικής γιορτής που έχουν τα κουτσούβελα δεν μπορώ αυτό το ΣΚ για συνάντηση, εκτός αν γίνει πρωινές ώρες στο Ηράκλειο, πράγμα μη εφικτό όπως καταλαβαίνω. Αλλά αν μπορείτε κάντε τη, δεν μπορώ άλλο να αισθάνομαι εμπόδιο στις συναντήσεις...

Leandros είπε...

συνάντηση χωρίς Δρετάκη δεν υπάρχει.

Stylianakis είπε...

Συμφωνώ