Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Και άλλα παράδοξα ή μή: Αυγουστος 2010

Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχουν ήδη ειπωθεί πολλά για το αλλοπρόσαλλο διάστημα των αρχών Αυγούστου, που δείχνει να επιμένει ως τις 20-21 του μήνα. Οι φωτογραφίες δείχνουν μερικά ακόμη συμβάντα. Η πρώτη παραπάνω δείχνει σημαντική θερμική αστάθεια προς τα ΝΑ του Ηρακλείου το μεσημέρι της 6ης Αυγούστου. Ήταν μια μέρα με τρομερή υγρασία το πρωί, ασθενείς ανέμους και έτσι η ανάπτυξη θερμικών αναπτύξεων στα βουνά κυρίως δείχνει φυσιολογική. Η επόμενη ημέρα όμως ξεκίνησε κάπως έτσι στα δυτικά του Ηρακλείου:

Η μέρα αυτή (7/8) χαρακρηρίστηκε από σημαντικές νεφώσεις σε όλη τη βόρεια ακτή και μάλιστα δεν αποκλείεται κατά τόπους στο νομό Λασιθίου όπου ταξίδευσα να υπήρξε και κάποιος υετός τις πρωινές ώρες (ενδείξεις από τη μυρωδιά που έβγαινε στη φύση!) ειδικά στην περιοχή Μουλιανών Σητείας. Στην περιοχή αυτή η θερμοκρασία στις 1μμ ήταν μόλις 26 βαθμοί!

Στις 9 και 10 Αυγούστου οι δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι επικράτησαν στις λίγες περιοχές που τους επιτρέπει το Κρητικό ανάγλυφο., ίσως έτυχε να βρεθώ στην περιοχή με τη μέγιστη έντασή τους - στον κόλπο Κουρεμένου της Σητείας:
Ξημέρωμα της 10ης Αυγούστου στη χερσόνησο Σίδερος:
Και στο Βάι:
Η 10η Αυγούστου είχε και ένα προσωπικό στοίχημα! Μπορεί κανείς να πει μελτέμι τον άνεμο που λυσσομανούσε στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης; Τα μελτέμια που ξέρουμε ως τυπικά (βλέπε σχετική ανάρτηση!) σαρώνουν πολύ περισσότερο τις νότιες ακτές και η παραλία Ξερόκαμπου στο ΝΑ άκρο της Κρήτης είναι πασίγνωστη για τις εντάσεις του μελτεμιού εκεί! Και όμως επιλέγοντας ακριβώς τον Ξερόκαμπο για το οικογενειακό μπάνιο εκείνη τη μέρα κάναμε διάνα! Αντί για Δ-ΒΔ (που φυσούσε με αυτή τη φορά ως λίγα χιλιόμετρα βορειότερα!) βρήκαμε θαλάσσια αύρα από τα νοτιοανατολικά! Προφανώς ο άνεμος ήταν δυτικός νοτιότερα στο Λιβυκό πέλαγος και στο μεσοδιάστημα συγκρουόμενος με τον ΒΔ του Κρητικού δημιουργούσαν αυτό το ΝΑ ρεύμα στον Ξερόκαμπο:
Ήταν για μένα παράδοξο να είμαι Αύγουστο στον Ξερόκαμπο και να μη φυσάει μελτέμι!

1 σχόλιο:

dretos είπε...

Καιρικά νέα 2/9/10, 18:35
Χαοτική η προγνωσιμότητα υετού για την περιοχή μας τις επόμενες ημέρες. Όμως δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες εκπλήξεις με τοπικά φαινόμενα από το Σάββατο ως την Τρίτη, κυρίως Κυριακή και Δευτέρα! Κανονικές θερμοκρασίες φαινεται να επικρατούν το επόμενο τριήμερο. Αλλαγή σκηνικού με επαναφορά μελτεμιού από την επόμενη εβδομάδα.