Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αύγουστος2010: ήταν ο θερμότερος ;

Κοινή ομολογία αποτελεί οτι ο μήνας που τελειώνει (επιτέλους!) σήμερα ήταν θερμός, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φαίνεται μάλιστα (αν και δεν έσπασαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών,) οτι ήταν από τους θερμότερους, αν όχι ο θερμότερος, λόγω της αίσθησης που άφησε.
Η υψηλή αισθητή θερμοκρασία οφειλόταν κυρίως στην επιμονή των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών (όχι ακραίων) με πολύ υψηλές υγρασίες και ιδιαίτερα στην απουσία του ευεργετικού μελτεμιού.

Πριν βγουν τα επίσημα στατιστικά του μήνα ας ρίξουμε μια ματιά στο Σταθμό Κνωσού του ΕΑΑ που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια δείχνει ξεκάθαρα οτι ο Αυγουστος 2010 ήταν ο θερμότερος της πενταετίας.

Αν και ο Αυγουστος 2009 θεωρήθηκε ένας φυσιολογικός μήνας (κλιματικά για το Ηράκλειο) είναι σαφές ότι όλοι οι υπόλοιποι 4 είναι θερμότεροι. Και αν το 2006 μας είχε φανεί πολύ θερμό διαπιστώνουμε οτι τον Αύγουστο του 2010 ήταν σαθώς υψηλότερες οι θερμοκρασίες (μέση τιμή μήνα, απόλυτα μέγιστη και ελάχιστη):
Εντυπωσιακό το πλήθος τροπικών ημερών (max άνω των 32c) που έφθασε τις 11 ημέρες αλλά και το πλήθος των ημέρων με μέγιστη άνω των 30, βαθμών. Μόνο 2 ημέρες με ισχυρά μελτέμια άφησαν τον υδράργυρο να ξεπεράσει τους 28 βαθμούς:
Περισσότερα όταν θα έχουμε τα στοιχεία από τους σταθμούς της ΕΜΥ για να διαπιστωθεί πόσο τελικά θερμός ήταν ΚΑΙ αυτός ο μήνας...

Tο πόσο υγρός ήταν αυτός ο Αύγουστος το έδειξαν οι συχνές ομίχλες στο εσωτερικό του νομού Ηρακλείου, ειδικά στην περιοχή της Πεδιάδας Καστέλι-Αρκαλοχώρι-Θραψανό, εδώ η ομίχλη ακτινοβολίας το πρωινό της 30ης Αυγούστου (Φωτο: Μανώλης Μανωλικάκης):

1 σχόλιο:

Leandros είπε...

απίστευτη φωτο για Αύγουστο