Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Πότε πέφτουν τα φύλλα; Αμ δε που πέφτουν!

Ο πλάτανος της φωτογραφίας πάνω φωτογραφήθηκε στις Βρύσες Χανίων, χθες 21/12/2009. "Κανονικά" τα πλατάνια ρίχνουν τα φύλλα τους σχετικά νωρίς το φθινόπωρο αν και στην Κρήτη πάντα υπάρχουν δέντρα που κρατάνε μερικά φύλλα ως αργά το Νοέμβρη, ενώ υπάρχει και η φυλή του "αειφόρου" πλατάνου. Όμως το να βλέπουμε πλατάνους"φορτωμένους" με φύλλα και μάλιστα καταπράσινα την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου δεν είναι κάτι συνήθες... δεν ξέρω αν θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα σπάνιο.

Δεν είναι όμως μόνο τα πλατάνια, ιδού μια κουτσουπιά και μια μουριά από το κέντρο του Ηρακλέιου, 20/12/09:
Και βέβαια δεν λείπουν οι ανθίσεις. Οι ανεμώνες δεν αποτελούν έκπληξη γιατί το συνηθίζουν μες στο χειμώνα (αν και συνήθως περιμένουν τα πρώτα γερά κρύα!), ιδού μερικές στις Στέρνες Ακρωτηρίου, 21/12/2009:
Και κάπου εκεί κοντά και μια παπαρούνα! αυτό είναι έκπληξη:
Συστοιχία από λεύκες καταπράσινες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Λ. Κνωσού) 22/12/09: Εχουν και φρέσκα φύλλα-μπουμπούκια!:
Βέβαια η ιστορία για τα φύλλα "που πέφτουν το φθινόπωρο" σηκώνει κουβέντα. Σεπτέμβρη μήνα έρχονται οι κόρες μου από το παιδικό σταθμό να μου πουν για το ότι είναι φθινόπωρο και τα φύλλα πέφτουν! Αντε τώρα να τους πεις οτι δεν ζούμε στη Φλώρινα ή στο Μόναχο ή στο Σικάγο. Ζούμε σε μεσογειακό περιβάλλον όπου τα περισσότερα δέντρα και θάμνοι βγάζουν φύλλα το φυινόπωρο... Και τα όποια φυλλοβόλα καθυστερούν όσο μπορούν να ρίξουν τα φύλλα τους, εδώ στο νότο... Ακόμα στα σχολικά βιβλία η ίδια "κατήχηση" περί μελαγχολίας της εποχής "fall" ενάντια στο πράσίνισμα της φύσης στην ύπαιθρο της Μεσογείου!

Όμως φαίνεται κάποιες χρονιές να φτάνουμε στο αντίθετο άκρο. Ανθισμένες απιδιές ή ανεμώνες το Δεκέμβρη δεν είναι τόσο παράδοξο αλλά 3 σερί θερμές εισβολές στο δεύτερο μεσό του μήνα και μάλιστα με μεταφορά άφθονης σκόνης από την Αφρική μου φαίνεται πραγματικά ακραίο φαινόμενο... Οι δύο πρώτες συνέβηκαν ήδη. Περιμένουμε την τρίτη και χειρότερη θερμή εισβολή που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια...

Τα υψόμετρα και το ύψος χιονοκάλυψης στα βουνά της Κρήτης είναι απογοητευτικά, ο Ψηλορείτης σήμερα παρουσιάζει αυτήν την εικόνα:

Που δείχνει χιόνι πάνω από τα 1900 μέτρα και σχετικά σπασμένο ως τις κορυφές, χωρίς τη γνώριμη παχιά χιονισμένη όψη. Με τους επερχόμενους νοτιάδες να δούμε πόσο θα αντέξει βς την επόμενη, σχετικά ψυχρή εισβολή στα τέλη του μήνα...
Πάντως σήμερα είχαμε επιβλητική ανατολή στο Ηράκλειο (με σημαντικές αναστροφές):


Ενώ βλέποντας τη λεπτομέρεια στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε την ομίχλη που κάλυπτε το οροπέδιο Λασιθίου νωρίς το πρωί:
Τα νέα λοιπόν είναι καυτά, και κόκκινα, κάπως έτσι (από τις 19/12/09):

3 σχόλια:

dretos είπε...

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η Κυριακή 20/12/09 με τις μέγιστες θερμοκρασίες:

Βρύσες Χανίων 26.3β
Χανιά 24.2β
Ηράκλειο 22.9β
Κνωσός 22.3β
Μοίρες 21.9β
Ρέθυμνο 21.6β
Αγ. Νικόλαος 21.1β

Επίσης είχαμε 9 μποφόρ νοτιά σε Κνωσό, Ρέθυμνο, Ανώγεια.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Χθές στο Ακρωτήρι, κοντά στο Μουζουρά, είδα και μια άγρια αμυγδαλιά, να είναι ανθισμένη, χωρίς να έχει ρίξει τα φύλλα της!

Stylianakis είπε...

Το ερώτημα αυτό το έχω θέσει στον εαυτό μου πολλές φορές. Παλιότερα (δεκαετία 1970) στα Χανιά θυμάμαι ότι τα φύλλα στις μουριές είχαν πέσει τέλη Δεκέμβρη. Στη συνέχεια η ολική φυλλόπτωση πήγε ακόμα πιο πίσω, μέσα στο Γενάρη, για να μην πω τέλη Γενάρη, ολότελα. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα : Τα λίγα τελευταία χρόνια, με την έλλειψη ψυχρών εισβολών και ισχυρών ανέμων, βλέπομε να περνά ολόκληρος ο χειμώνας χωρίς ολική φυλλόπτωση. Τι να πούμε, τυχαίνει να βρισκόμαστε επίμονα στη θερμή πλευρά ενός επίμονου αεροχειμμάρου που ευνοεί άλλους...
Καλές γιορτές και υπομονή.
ΓΣ