Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Θερμός εξελίσσεται ο Δεκέμβρης!

Η σημερινή φωτογραφία με την ανατολή του ήλιου να "φεγγίζει" το σύννεφο (φρύδι) που, σχεδόν πάντα, αγκαλιάζει τη βόρεια Κρήτη στους νοτιάδες είναι χαρακτηριστική της σημερινής θερμής εισβολής (15/12). Παρά τους όμβρους που σημειώθηκαν σε νότιες και ορεινές περιοχές η αίσθηση της ζέστης επικρατεί.
Φαίνεται να επικρατεί η τάση για σχετικά θερμή συνέχεια παρά τις κάποιες βρόχες το προσεχές τριήμερο και τις αρχές της εβδομάδας των Χριστουγέννων. Η τάση μάλιστα είναι για θερμά Χριστούγεννα με θερμοκρασίες πολύ πάνω των κανονικών τιμών.
Το διάγραμμα πρόγνωσης θερμοκρασίας στο ύψος των 850hpa (1500 περίπου μέτρα) δείχνει οτι η κατάσταση είναι δύσκολα προγνώσιμη αλλά τα περισσότερα σκέλη δίνουν τιμές πολύ πάνω των κανονικών (κόκκινη γραμμή) με την βασική (πράσινη) να βρίσκεται κοντά στους 10oC ανήμερα Χριστούγεννα - αν έχουμε νοτιάδες μπορεί να φθάσουμε τους 23-24 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη!


Δεν θα είναι κάτι το πρωτοφανές φυσικά αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο...

4 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Καλημέρα Μιχάλη.
Τι να πούμε, αλλοιώς φαινόταν πως θα εξελιχθεί αυτός ο μήνας και τελικά εξελίχθηκε χάλια. Και να σκεφτεί κανείς ότι η σημερινή ημερομηνία (15η) είναι μια από τις πιο χειμωνιάτικες αυτού του μήνα, με θύελλες, χιόνια, βροχές κλπ, μετά πάντως την 9η.
Μάλλον εννοείς, φαντάζομαι, 24 C, γιατί 34 C δεν έπιασε ποτέ τον Δεκέμβρη στην Κρήτη (μάξιμουμ λίγο πάνω από 29 C).
Φιλιά
ΓΣ

dretos είπε...

Ναι Γιώργο διορθώθηκε!
Πότε πιάσαμε τους 29; Θυμάμαι μια περίπτωση με πολύ ζέστη που το θερμόμετρο που είχα στις Πατέλες έγραψε 29 βαθμούς (πιθανότατα αρχές δεκετίας 80). όμως στην αναφορά σου δίνεις ρεκόρ Ηρακλείου 26,4 μόνο.

Stylianakis είπε...

Ναι, 29 C εννοώ ρεκόρ Βόρειας Κρήτης, Χανιά.
ΓΣ

dretos είπε...

Καιρικά νέα, 23/12/09, 12:20
Θερμές ως πολύ θερμές για την εποχή θα είναι οι Χριστουγεννιάτικες ημέρες.
Η επικράτηση νοτιάδων, η μεταφορά σκόνης από την Αφρική και οι υψηλές θερμοκρασίες (κυρίως οι ελάχιστες τιμές) θα χαρακτηρίζουν τον καιρό ως τουλάχιστον το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πιθανόν το Σάββατο να πιάσουμε τοπικά τους 24-27 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη, ενώ την Κυριακή οι δυνατοί νοτιάδες και η σκόνη θα επικρατούν.
Από το βράδυ της Κυριακής η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα αλλάξει το σκηνικό και μάλλον η νέα βδομάδα θα ξεκινήσει βροχερή.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ