Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

24 Οκτώβρη ως 13 Νοέμβρη 2009: Παχιές Αγελάδες

(το παρόν άρθρο είναι υπό κατασκευή και θα συμπληρώνεται τις επόμενες ημέρες)
Ηταν μια περίοδος 20 περίπου ημερών που θύμισε "παλιές καλές εποχές" με το φθινόπωρο να δίνει πολλά νερά, αρκούντως χρήσιμα. Ο παρακάτω πίνακας (ανοίξτε τον για μεγέθυνση) περιλαμβάνει στοιχεία βροχόπτωσης σε 15 σταθμούς (9 του ΕΑΑ, 5 της ΕΜΥ και έναν του ΙΥΦΧ) της Κρήτης το διάστημα από τις 24 του Οκτώβρη ως και τις 13 του Νοέμβρη.
Τα ποσά υετού που έπεσαν ξεπερνούν τις κανονικές τιμές και των 2 μηνών, και μάλιστα κατά πολύ στην πλειονότητα των περιπτώσεων:

Εγινε ένας διαχωρισμός "φάσεων" ή κυμάτων διαταρραχών που επηρέασαν όλη σχεδόν την Ελλάδα και με ιδιαίτερη "πίεση" την Κρήτη. Η πρώτη φάση είχε και τη μεγαλύτερκ διάρκεια. Χαμηλό βαρομετρικό που παρέμενε πολλές ημέρες στα Δ-ΝΔ της Κρήτης προκάλεσε πολλές βροχές και έντονη αστάθεια. Τα περισσότερα φαινόμενα έπεσαν το διήμερο 25-26/10 και προκάλεσαν αρκετά προβλήματα. Είχαμε φαινόμενα τοπικών πλημμυρών αλλά και υδροστροβίλους. Η εικόνα της ηλεκτρικής δραστηριότητας της 25ης Οκτώβρη (από το ΕΑΑ) δείχνει την ένταση της διαταρραχής:

Η δεύτερη φάση αφορά το σφοδρό για την εποχή κύμα ψυχρής εισβολής στο άλλαγμα των μηνών. Κατά τόπους πολλές βροχές βορείου ρεύματος (Ανώγεια 161mm) και χιόνια που στρώθηκαν από τα 1400 μέτρα ή και παρακάτω τοπικά στους 3 ορεινούς όγκους. Οι βοριάδες έφτασαν τα 9 μποφώρ στα πελάγη.
Η τρίτη φάση αφορά ένα νότιο ισχυρό ρεύμα στις 3 και 4 του Νοέμβρη που έδωσε στρωματοφόρο υετό στα νότια της Κρήτης που τοπικά στα ΝΔ ήταν πολύ σημαντικός.
Ακολούθησε μια μικρή ανάπαυλα και ξανά φαινόμενα με ΝΝΔ ρεύμα και έντονη αστάθεια τη νύχτα προς το ξημέρωμα της 8ης του μήνα, με έξαρση ιδιαίτερη στα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου καιλίγο ανατολικότερα φέρνοντας σημαντικά προβλήματα στην πόλη...
Το τελευταίο κύμα αφορά μικροδιαταρραχές από τα δυτικά και κατάληξη σε βόρειο ρέυμα που επηρέασε περισσότερο τη ΝΔ Κρήτη αλλά επίσης φρεσκάρισε το χιόνι πάνω από τα 2000 μέτρα.
Μετά και από αυτήν ο καιρός πέρασε σε ήπια φάση με ασθενείς βοριάδες στη θάλασσα, αναστροφές σε εσωτερικές περιοχές και υψηλές υγρασίες. Να δούμε πότε θα έρθει η επόμενη διαταρραχή... στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του Δεκέμβρη;

(από καταιγίδα στου Κοκκίνη το χάνι, φωτογραφία: π. Δημήτριος Μιχούδης)

1 σχόλιο:

Stylianakis είπε...

Πολύ ωραία συγκεντρωτική δουλειά.
Ο φετεινός Νοέμβρης κυλά περίπου "φυσιολογικά" για την Κρήτη, με πολλές αναλογικά βροχές αλλά χωρίς ακρότητες γενικά. Η κακοκαιρία της 25 Οκτωβρίου ήταν πολύ πιο επικίνδυνη, αν και σ'αυτήν οι βροχές παρουσίασαν τοπικότητα (π.χ. οι βροχές ήταν πολύ λίγες στην πόλη των Χανίων, στο Ασήμι Ηρακλείου κλπ). Κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί πολύ πιο έντονες βροχές και κακοκαιρίες το Νοέμβριο, αλλά και αντίθετα ξηρασία και ζέστες. Επίσης φέτος έλειψαν σχεδόν τελείως οι καθαρά νότιοι άνεμοι. Ψάχνοντας δε τους χάρτες ισοβαρών του μήνα αυτού στα παλαιότερα χρόνια βλέπει κανείς ότι ακόμα και σε χρόνια με ψυχρούς χειμώνες ο Νοέμβριος που προηγήθηκε έμοιαζε αρκετά με τον φετεινό (εξαίρεση ο Νοέμβριος 2001). Θυμάμαι ότι τον Νοέμβριο 2002 έκανα μπάνιο στη θάλασσα. Εξάλλου οι ισχυρές ψυχρές εισβολές δεν είναι ο κανόνας, ενώ συχνά παρατηρούνται παρατεταμένες μπουνάτσες.
ΓΣ