Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ιστορικές καταιγίδες

Η φωτογραφία με κεραυνό στη νήσο Δία είναι τραβηγμένη από το Γιώργο Αλεξανδράκη.
Οι καταιγίδες του Σαββατοκύριακου που πέρασε ήταν ιδιαίτερες. Πολύ σπάνια έχουμε τέτοια συμπεριφορά ΝΝΑ ρεύματος με πολλές συγκλίσεις που να ευνοούν κυρίως περιοχές της βόρειας Κρήτης αντί για τα νότια και μάλιστα με τόση επιμονή (30+ ώρες συνεχόμενων καταιγίδων από το απόγευμα του Σββάτου ως τη νύχτα προς Κυριακή). Το χαμηλό βαρομετρικό στα ΝΔ μας στροβιλίζεται ακόμη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει ως την Τετάρτη.
Από το Σάββατο 24/10 το πρωί ως το μεσημέρι της Πέμπτης 29/10 σημειώθηκαν τα ακόλουθα ποσά υετού στην Κρήτη:
Τζερμιάδων 280,4mm
Βρύσες 248,4mm
Καστέλι Πεδιάδας 189,8mm
Ποταμών φράγμα Ρεθ. 158,6mm
Σπήλι 155mm
Ρέθυμνο 148,6mm
Ανώγεια 147,2mm
Σαμαριά Ξυλόσκαλο 136,2mm
Ηράκλειο Κνωσός 116,8mm
Ηράκλειο ΜΦΙΚ ακτή 101,6mm
Μεσοχωριό 92,6mm
Χανιά αεροδρόμιο 90mm
Μεταξοχώρι 89mm
Αγιος Νικόλαος 78,4mm
Σητεία 68mm
Ηράκλειο αεροδρόμιο 66,7mm
Χανιά Πολυτεχνείο 65,8mm
Τυμπάκι 61,5mm
Μοίρες-Πετροκεφάλι 53,4mm
Ελος 49,4mm
Παλιόχωρα 11,8mm

Και μια εικόνα σημερινή από δρόμο μέσα στο Ηράκλειο:

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Λουπάσης είπε...

Πραγματικά ιστορικές καταιγίδες ειδικά νομίζω για το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο και όχι τόσο για τις Βρύσες ή το Σπήλι, που έχουν έτσι κι αλλιώς κάποιες έντονες ορογραφικές ιδιαιτερότητες και έχουν ζήσει παρόμοια ύψη βροχής αρκετά συχνά. Το πιο εντυπωσιακό νομίζω ότι ήταν η επιμονή των φαινομένων και η διαρκής ανατροφοδότησή τους, το "κόλλημα" του βαρομετρικού χαμηλού στο Λιβυκό. Οι κεντρικές και ανατολικές περιοχές ευνοήθηκαν σαφέστατα και σε αυτή την διαταραχή του φθινοπώρου λόγω της διάταξης του συστήματος. Τα φαινόμενα από τον κόλπο της Σούδας και δυτικότερα ήταν πραγματικά ανεπαίσθητα.
Νομίζω πάντως ότι και αυτή τη φορά δεν υπήρχε 100% ποτιστικό αντίκρυσμα παρά τα απίστευτα ποσά νερού, λόγω ακριβώς της ταχύτητας με την οποία έπεσαν. Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε βροχή ίσως και δύο φθινοπωρινών μηνών για μερικές περιοχές.
Η αδυναμία εξάλλου των περισσότερων μοντέλων να προσδιορίσουν με τοπική ακρίβεια τα φαινόμενα ήταν και πάλι χαρακτηριστική, νομίζω. Η Δυτική Κρήτη και πάλι ήταν στο αρχικό target group των φαινομένων, αλλά τελικά έμεινε πάλι εκτός.Ας κρατάμε λοιπόν σχετικά μικρό καλάθι για τις πολύ περιορισμένες τοπικά προγνώσεις. Νομίζω ότι μια πιο γενική πρόγνωση δεν θα μας απογοητεύει αλλά και δε θα μας οδηγεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.