Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Υετός Ηρακλείου και περιχώρων 2008-09

Ο πίνακας (πατήστε για να μεγαλώσει η εικόνα) δείχνει τον υετό που έπεσε γύρω από το Ηράκλειο κατά το Μετεωρολογικό έτος 2008-09 (Σεπ-Αυγ), το Υδρολογικό Ετος 2008-09 (Οκτ-Σεπ) καθώς και τον υετό ως τώρα κατά το 2009.
Οι σταθμοί/βροχόμετρα βρίσκονται:
1. περιοχή Αγάκου Μετόχι, ΝΔ Ηράκλειο, 85μ. όπου 2 βροχόμετρα, ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό,
2. ο σταθμός Davis του ΕΑΑ στο Πανεπιστήμιο της Λ. Κνωσού 115μ στα νότια της πόλης,
3. ο σταθμός ΕΜΥ στο αεροδρόμιο 34μ στα ανατολικά,
και 4. ένα ψηφιακό βροχόμετρο (ίδιο με αυτό του ΝΔ Ηρακλείου) στην Επισκοπή Πεδιάδας, 12 χιλιόμετρα στην εθεία ΝΑ του Ηρακλείου στα 290μ.
Σημειώνεται ότι
-ο υετός Κνωσού το Μάιο είναι υποβαθμισμένος (με τιμή χαμηλής εκτίμησης) λόγω βλάβης (αλλά υπάρχουν βάσιμες υποψίες οτι ο σταθμός έχει πρόβλημα και υποεκτιμά τον υετό γενικότερα),
- ο υετός Σεπτεμβρίου 2009 στο ψηφιακό ΝΔ Ηράκλειο είναι κατ'εκτίμηση (57mm ως τις 15/9) - ο ο υετός Επισκοπής Σεπτεμβρίου 2009 έχει μετρηθεί ως τις 13/9.
Ο πίνακας δείχνει ένα μάλλον "κακό" έτος με χαμηλές επιδόσεις. Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από Δυτικά ρεύματα που δεν ευνοούν το Ηράκλειο. Αν βγάλουμε έξω το φαινόμενο του φετινού Σεπτέμβρη παρατηρούμε οτι το αεροδρόμιο έχει περισσότερο υετό από τα ΝΔ της πόλης, κάτι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί! Η Επισκοπή δείχνει να έχει αντίθετα καλή επίδοση, μάλλον κοντά ή λίγο πάνω από τα αναμενόμενα κλιματικά της. Εδώ έπαιξαν ρόλο τοπικά φαινόμενα το Δεκέμβρη του 2008 αλλά και κάποια ΝΔ ρεύματα την ευνόησαν περιστασιακά σε όλη τη διάρκεια του περυσινού χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: