Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Η Μεγάλη Χιονιά του Φλεβάρη 2004: 5 χρονια μετά















Η παραπάνω δορυφορική εικόνα της 14ης Φλεβάρη του 2004 αποτυπώνει το εύρος μιας εξαιρετικής σε ποιότητα και ποσότητα χιονιάς για την Κρήτη. Αν και ορισμένα σύννεφα κρύβουν τμήμα της ανατολικής Κρήτης, το μεγαλύτερο μέρος της νήσου διακρίνεται κάτασπρο από το χιόνι. Οι δύο γωνιές που φαίνονται "πράσινες" χιονίστηκαν κάπως λιγότερο και το χιόνι (λόγω ΔΒΔ ρεύματος από τη θάλασσα έλιωσε ταχύτερα αλλά χιόνι έπεσε και εκεί (ίσως δεν στρώθηκε μόνο στις άκρα ΒΔ ακτές της Γραμπούσας). Χιόνι όμως κάλυψε όλη τη νότια ακτογραμμή, από Παλίοχωρα ως Ιεράπετρα όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας (η ακτογραμμή στο Ηράκλειο καλύφθηκε μερικώς με πρόσκαιρη χιονόστρωση). Το χιόνι έφθασε τους 60-80 πόντους σε παράλιες περιοχές όπως η Γεωργιούπολη! Ιδού η δορυφορική εικόνα μια μέρα πριν, Παρασκευή και 13:




















Η διάταξη των συστημάτων τη νύχτα 12 προς 13 Φλεβάρη 2004, απίστευτα ισχυρό κατέβασμα πολικής αέριας μάζας από τη ΒΒΔ Ευρώπη:
















Και οι θερμοκρασίες στα 850hpa ένα 24ωρο αργότερα:
















όλα άρχισαν νύχτα προς ξημερώματα της 13ης, οι πρώτες νιφάδες:















και το πρώτο στρώσιμο στα χόρτα στα ΝΔ της πόλης του Ηρακλείου, στις 6πμ:















2 ώρες μετά αρχίζει η έντονη χιονόπτωση, περιέργως αρχικά στο Ηράκλειο και ανατολική Κρήτη και πολύ αργότερα στα Χανιά και τη δυτική! Εικόνα από την περιοχή Αγίας Ειρήνης νότια της Κνωσού, ώρα 08:30:














Στο Πανεπιστήμιο κοιτώντας προς την πόλη του Ηρακλείου, 08:55:














Στην εθνική οδό, ύψος Παπαναστασίου προς δυτικά λίγο μετά:














Και στα ΝΔ της πόλης λίγο πριν τις 10πμ.














Ο καιρός έκλεινε κι άνοιγε και αυτό, τουλάχιστον για την ακτή του Ηρακλείου, δυσκόλευε τη σταθερή χιονόστρωση αφού η θερμοκρασία ήταν περί τους 3-4 βαθμούς. Αντίθετα στα Χανιά επικράτησε κλειστός καιρός και έτσι η χιονοκάλυψη έφθασε ως την παραλία:






























































Άλλη μια εικόνα από τα Χανιά:




















Και την περιοχή Ακρωτηρίου (φωτό από το http://www.wunderground.com)















Το απόγευμα στα ΝΔ του Ηρακλείου, δρόμος προς ΠΑΓΝΗ που άνοιγε και έκλεινε συνεχώς:
























Το Πανεπιστήμιο, το ΠΑΓΝΗ και οι γύρω εκτάσεις:


























Χιονόστρωση ακόμα και στην περιοχή Καμηλαρίου στην πεδινή δυτική Μεσσαρα (μέσα στο κεντρικό πράσινο κομμάτι στη δορυφορική που είδαμε παραπάνω!)













Χιονοκουρτίνες αργά το απόγευμα της 13ης ως τη θάλασσα στα ΒΔ της πόλης, χιονόστρωση μέχρι/σχεδόν το κύμα και κλειστοί ΟΛΟΙ οι δρόμοι του νησιού από άκρη σε άκρη με ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ!:














Η ισχυρότερη χιονόπτωση σημειώθηκε τη νύχτα προς την 14η Φλεβάρη:














Τα ξημερώματα μέχρι και η Ντία ήταν κάτασπρη:










Και η ΒΔακτή ως τον "Θησέα":














Δρόμος ΠΑΓΝΗ, τελευταίες χιονοκουρτίνες:














Βέβαια το χιόνι αφθονότερο λίγο μακρύτερα από την ακτή:













Και περνούσε το 1 μέτρο σε περιοχές ημιορεινές στα 600+. Η εικόνα αυτή, μια μέρα μετά στον Κρουσώνα αποτυπώνει και τους διαδοχικούς όμβρους που έπεφταν με το ιδιόμορφο, για χιονιά, ΔΒΔ ρεύμα:














Πανοραμική θέα στις 15/2/04 προς τα δυτικά του Ηρακλείου:





και η κεντροανατολική ζώνη του νομού:





Το άλλο χαρακτηριστικό αυτής της χιονιάς ήταν οι πολύ χαμηλές, πρωτόγνωρες σε επίπεδο 50ετίας για κάποιες περιοχές, θερμοκρασίες του πρωινού της 15ης. Ως -10 και -12 καταγράφηκαν στον κάμπο του Καστελίου Πεδιάδας, με αποτέλεσμα ολοκληρωτική καταστροφή των ελαιοδέντρων του κάμπου, ιδού το διάγραμμα της ΕΜΥ για το Καστέλι:












Αυτό συνέβηκε καθώς το ΔΒΔ ρεύμα σταμάτησε απότομα, δεν υπήρξε νεφοκάλυψη (οι συνήθεις χιονιές στην Κρήτη με βοριά αφήνουν σύννεφα στα προσήνεμα που κάνουν το κρύο ηπιότερο...). Ηταν μια πραγματικά πολική κακοκαιρία... Οι φωτογραφίες παραπάνω είναι των ΜΔ, ΛΣ, Γιώργου Α. και Χρήστου Ν. Ενδιαφέροντα ακόμη:

... το βίντεο του Μανώλη Π. σε παλιότερη ανάρτηση:

http://creteweather.blogspot.com/2007/11/13022004.html


Ιστοσελίδες με φωτογραφίες κυρίως από τη δυτική Κρήτη:

http://www.cretetravel.com/Photo_Galleries/winter_snow/index.htm


http://www.uk.digiserve.com/mentor/crete/snow.htm

http://www.tabblo.com/studio/stories/view/527891/

http://www.west-crete.com/crete-photos-february-2004.htm

http://www.oraelladas.gr/2008/02/17/snow-chania-2004/


Συζήτηση και πολλές φωτογραφίες στο Snow Report Forum (6 σελίδες):

http://forum.snowreport.gr/forum_posts.asp?TID=18972&PN=1

Σχόλια Εφημερίδων:

http://www.neakriti.gr/news/newsf.php?ArtID=6001


http://www.neakriti.gr/news/newsf.php?ArtID=6004


http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2191513&publDate=2004-02-17%2000:00:00.0


Εδώ το video του μεγάλου και απίστευτα ισχυρού χιονιά το Φεβρουάριο του 2004.
Το video είναι στην πόλη τον Χανίων στα παράλια.
Μικρή αναδρομή.
--------------------------------------------------------
Από το πρωί εκείνη τη μέρα είχε παγωνιά,2,5c στη παραλία.
Μικρές και σύντομες χιονοχαλαζοπτώσεις στα πεδινά του νομού,και χιονοπτώσεις από τα 200 μέτρα και πάνω. Η Μαλάξα χιονισμένη μέχρι τη μέση.Ο καιρός είχε κέφι.
2 και 30 μ.μ. και μιά βροντή ακούστηκε από τα δυτικά τής πόλης.
Αυτό ήταν.
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση γύρω στους 0c σπάνιο για τα Χανιά.
Το μέτωπο κάνει μπούκα από τα Β.Β/Δ. του νομού.
Και αρχίζει μιά ανεπανάληπτη στούπα.Κράτησε μέχρι το βράδυ.
Το αποτέλεσμα χινόστρωση στην πόλη 8 με 10 εκ .Στα γύρω υψώματα της πόλης 13 με 15 εκ.



---

Αυτά ως ανάμνηση αφού η φετινή χρονιά ίσως φύγει χωρίς κάποια σημαντική χιονοκακοκαιρία για την πεδινή Κρήτη. Όμως υπάρχουν προοπτικές για αρκετά χιόνια για τα ημιορεινά την προσεχή Κυριακή και μετά...

10 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Αμάν μωρέ Μιχάλη, την ψυχή σου έδωσες σ'αυτό το άρθρο. Που τις βρήκες αυτές τις φωτό ... Τη μία τουλάχιστον θα την καδράρω. Ξεπέρασες τους πάντες.
Εγώ τότε ήμουν Χανιά και ... αποκλείστηκα στα Δικαστήρια. 30 λεπτά έκανα να φθάσω με τα πόδια στο κέντρο, τα πάντα ακινητοποιημένα στην πόλη και ελάχιστοι (!) πεζοί να κυκλοφορούν σαν χαμένοι. Ηταν η δεύτερη χιονιά (προσοχή στο θηλυκό) που έζησα μαζί με το 1956.
Καλή μας συνέχεια
ΓΣ

Leandros είπε...

Απίστευτες πραγματικά στιγμές, ειδικά για τη δυτική Κρήτη όπου όχι απλά το στρωσε, αλλά είχε πολλούς πόντους ακόμα και μέσα στην πόλη των Χανίων!
Δείτε στα λινκ του Μιχάλη, τις αναφορές του snowreport από Χανιά, να πάθετε πλάκα.

Manolis είπε...

Ωραία αναδρομή Μιχάλη σε μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες κακοκαιριές της νήσου μας.
Υπάρχει video να ανεβάσω όπου δείχνει εκείνο τον απίστευτο και φοβερό χιονιά.

Cte είπε...

Πολύ καλό το αφιέρωμα!Και τα links εχουν μερικές πολύ καλές φωτογραφίες. Ήταν όντως ένα μοναδικό γεγονός εκείνος ο χιονιάς, ειδικά για τη Δυτική Κρήτη. Πιστεύω ότι κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα επόμενα 40-50 χρόνια. Δεν ήταν η ίδια η χιονόστρωση το εκπληκτικό, αλλά το ύψος του χιονιού και η γενίκευση του φαινομένου. Εγώ πάντως νιώθω πολύ τυχερός που το έζησα και που θα έχω να δείχνω φωτογραφίες στα παιδιά μου με 30 πόντους χιόνι 1 μόλις χιλιόμετρο μακριά από την παραλία των Αγίων Αποστόλων!Μην ξεχνάμε πάντως ότι αμέσως μετά την απίστευτη αυτή πολική επέλαση ο χειμώνας του 2004 "ξεθύμανε" απίστευτα...

dretos είπε...

Φίλτατοι νομίζω οτι ήταν δίκαια χιονιά για όλη την Κρήτη, αφού ακόμα και η παραλία του Ηρακλείου είχε πρόσκαιρη χιονόστρωση, όμως η Παλιόχωρα, ο Πλακιάς ακόμα και η Ιεράπετρα είχαν περισσότερο χιόνι από πολλές βόρειες παραλίες, περισσότερο και από την πόλη των Χανίων.
Μου κάνει εντύπωση που λέτε οτι στα Χανιά ξεκίνησε με χιονοχάλαζο, εδώ στο Ηράκλειο από την πρώτη στιγμή ότι έπεφτε ήταν στούπα (μόνο πρόσκαιρα στην αρχή και μονο στο λιμάνι επεφταν όμβροι με χιονόλυτο-παγοσφαιρίδια). Τόση στούπα δεν θυμάμαι σε καμία άλλη χιονοκαιρία της Κρήτης, ίσως να ήταν αυτή του 1983 που δεν ήμουν εδώ...

Leandros είπε...

την Παρασκευή δεν είχε κάνει χιονοχάλαζο στα Χανιά. έριχνε στούπα όλο το πρωί, αλλά δεν το στρωνε. Κατά τις 13.00, έκοψε ο θυελλώδης βοριάς και σε 10 λεπτά έκανε 5-10 πόντους χιονόστρωση με απίστευτη ραγδαιότητα στούπας.

L.A.P.D είπε...

Το 83 ηταν ασυγκριτα ισχυροτερη χιονια.Αρχισε περιπου στις 1:45 τη νυχτα και τελειωσε στις 7 το πρωι.
Η μεγαλυτερη και πυκνοτερη στουπα που εχω δει ποτε.Και εχω κανει 5 χρονια Σερρες και 1 χρονο Βελιγραδι.Το πρωι μετρησα στο μπαλκονι μου,περιοχη Μασταμπας,Ηρακλειο 17 εκατοστα.
Στις βαρκες στο λιμανι ηταν πανω απο 5 εκ. και στη Φορτετσα μου ειπαν οτι ηταν πανω απο 30 εκ.Φυσικα δεν μπορουσα να παω,η πολη ειχε παραλυσει.Εκεινο το χειμωνα εκανε πανω απο 6 χιονιαδες.

Ανώνυμος είπε...

Τόρα πια χιονι δεν βλέπω μεσα στο Ηρακλειο (λυπαμε πολυ)(Μονο στον Ψηλορειτη και εκει αρχιζει και πεφτει ολο και πιο λιγο)

Γιώργης είπε...

Μακάρι να ζητήσω μια τέτοια χρόνια... Κρίμας όμως κάθε χρόνο όλο και λιγότερες χιονιες έχουμε ⛄⛄❄️❄️⛄⛄❄️❄️❤️❤️⛄⛄❄️❄️⛄⛄❄️❄️❤️❤️

Γιώργης είπε...

*ζήσω