Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Που το πάει ο Νοέμβρης ;

Δεν θα μπω σε διαδικασία προγνώσεων πάσης μορφής.
Αλλες περιοχές της Μεσογείου, ακόμα και χώρες της Βόρειας Αφρικής στο γεωγραφικό πλάτος της Κρήτης υφίστανται μέχρι και ζημίες ή και θύματα από τις συνεχείς βροχές, ενώ η ανατολική Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη λες και είναι κάτω από ομπρέλα. Αρα δεν πρόκειται για γενικότερο φαινόμενο. Αυτή η καιρική απραξία ουσιαστικά δεν φαίνεται να σταματά πριν τουλάχιστον την 15 - και να δούμε.
Πάντως στην Κρήτη (Βόρεια) οι βροχές του Νοέμβρη συνήθως δεν έρχονται στις πρώτες μέρες του, συχνά μάλιστα όχι πριν την 20-21. Η μητέρα μου μάλιστα έλεγε - και λέει - ότι κάθε χειμώνα αρχίζει να βρέχει "στση Παναγίας", δηλ. την 21η !
Ετσι, είναι ακόμα νωρίς για να ανησυχούμε (ας ξεχάσομε την ψυχρή εισβολή της αρχής Νοεμβρίου 2006, αυτό ήταν η εξαίρεση του κανόνα, άλλωστε και που ήρθε νωρίς σήμαινε κάτι ; Ειδαμε πως εξελίχθηκε ο χειμώνας 06-07).
Αν ψάξομε σε παλαιότερες χρονιές, η κατάσταση που βιώνομε δεν φαίνεται ασυνήθιστη. Θυμάμαι αρκετά χρόνια που οι κακοκαιρίες του Νοεμβρίου ήταν από ανύπαρκτες μέχρι αιφνιδιαστικές. Οι περισσότερες έρχονται προς τα τέλη του μήνα.
Μια παραπλήσια περίπτωση που έχω αναφέρει και άλλη φορά, γιατί μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, ήταν το φθινόπωρο 1964 : Ο Οκτώβριος τελείως άνομβρος, ιδίως στην ανατολική Κρήτη και ο Νοέμβριος το πρώτο 10ήμερο ζεστός και ήρεμος. Μετά από ένα δεύτερο 10ήμερο με υποτονική δραστηριότητα ήρθε ξαφνικά μια σφοδρότατη ψυχρή εισβολή από τη Βαλκανική, η οποία εκτός από τις ζημιές στα λιμάνια του νησιού που προκάλεσε η έντονη τρικυμία (ιδίως στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο), "σοκάρισε" τα φυτά που είχαν μέχρι τότε συνηθίσει στη ζέστη ώστε μάδησαν κυριολεκτικά μέσα σε δύο μέρες - και δεν μιλάμε κάν για τα φυλλοβόλα αλλά ειδικά για τα αειθαλή και τα εσπεριδοειδή, τα οποία έτσι και καταστράφηκαν.
Τρίτο 10ήμερο να περιμένομε, στατιστικά, στην Κρήτη.
Φιλιά
ΓΣ

3 σχόλια:

Παναγιώτης Λουπάσης είπε...

Το 1992 όντως η πρώτη βροχή στα Χανιά έπεσε στις 21 Νοεμβρίου. Πάντως υπήρξαν και χρονιές (π.χ. το 1995, αν θυμάμαι καλά) που ο Νοέμβρης ήταν πολύ βαρύς, με χιόνια στα βουνά ακόμα και μέχρι τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Γενικά όμως υπάρχει μια τάση - ειδικά την τελευταία δεκαετία - να "μπουκώνει" ο καιρός στην Κρήτη το φθινόπωρο.

Leandros είπε...

βλέποντας το μοντέλα και τη γενικότερη διάταξη των πιέσεων στην Ευρώπη, δε μπορώ να είμαι αισιόδοξος για τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα.

Manolis είπε...

Περίμενα δεν έγραψα τίποτα,κι΄όμως
μας διέψευσε ο Νοέμβρης.
Ηθελα να γκρινιάξω και γώ.
Και να η πρώτη "καλή"κακοκαιρία στις
16-17-18και19-11.Καπάκι και η άλλη(καλλίτερη)
21-22(σήμερα) και έπεται συνέχεια.
Έτσι είναι φίλοι μου.
"Καιρός οδηγός".Αυτός κάνει κουμάντο.Τώρα, αυτά τα χρόνια περνάμε τα κάτω του,όμως είμαι σίγουρος ότι θα ξαναέρθουν και τα πάνω του.