Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Εδώ ρεκόρ, εκεί ρεκόρ, που'ν το ρεκόρ ;

Ολοι μιλούσαμε για ρεκόρ ζέστης που καταρρίφθηκε στην Κρήτη (βλ. Χανιά, γιατί το Ηράκλειο παραδόξως υστέρησε πολύ) την 30-10-08. Ακόμα και ο κ. Αρναούτογλου παρασύρθηκε από την τιμή των 32,5 C που "κυκλοφόρησε" δεν ξέρω από που και το ανέφερε στη βραδυνή εκπομπή της ίδιας μέρας. Φαίνεται όμως ότι τελικά το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε όχι την 30 αλλά την 31 (χθες).

Αν θέλομε να μιλάμε σε απόλυτες τιμές, κάτι που ίσως δεν είναι σωστό αφού οι διαφορέ από τόπο σε τόπο και από όργανο σε όργανο φαίνεται να διαφέρουν ενώ στην ουσία οι τιμές είναι περίπου ίδιες, οι απόλυτες μέγιστες την 30 του μήνα ανήλθαν (Χανιά) σε 30,4 C και 31,7 C αντίστοιχα σύμφωνα με τον σταθμό ΕΑΑ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου (www:wundergound.com) και στις δύο ημερομηνίες σημειώθηκε θερμοκρασία 31 C.

Ομως η ίδια ακριβώς θερμοκρασία (31 C) σημειώθηκε και την 30-10-1992 στα Χανιά (αεροδρόμιο), επομένως την ημερομηνία αυτή ίσως ισοφαρίστηκε το παλαιό ρεκόρ, όμως δεν έσπασε.

Αντίθετα, την 31 του μήνα ποτέ κατά τα τελευταία 40 χρόνια δεν σημειώθηκε θερμοκρασία ούτε κάν κοντά στους 30 C στη βόρεια Κρήτη. Αρα, τουλάχιστον για την παραπάνω περίοδο, το ρεκόρ έσπασε χθες και όχι προχθές.

Φιλιά
Γιώργος Στυλιανάκης

6 σχόλια:

Leandros είπε...

για την ακρίβεια, το αεροδρόμιο Χανίων κατέγραψε 31.8β στις 30/10
και 31.4β στις 31/10, που ίσως τελικά να είναι κατάρριψη ρεκόρ.

dretos είπε...

O Θοδωρής Κολυδάς μιλάει στο Κυριακάτικο Βήμα για ένα 35oC στις 2 Νοεμβρίου του 1992 στα Χανιά, ισχύει?

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, την 1-11-1992 στα Χανιά η θερμοκρασία έφθασε τους 30 C με συνθήκες όμοιες με τις φετεινές την ίδια περίοδο, αλλά την 2 εκείνου του μήνα 1992 έπεσε αρκετούς βαθμούς διότι η θερμή μεταφορά κύμα υποχώρησε. Συνεπώς δεν πρέπει να είναι ακριβές αυτό που είπε ο κ. Κολυδάς ή παρασύρθηκε από τα δεδομένα της προηγούμενης ημέρας. Θα δω πάντως και το προσωπικό μου ημερολόγιο του 1992 και θα σου πω το βράδυ.
ΓΣ

dretos είπε...

Hμουνα Χανιά και Ρέθυμνο εκείνες τις μέρες συγκλονισμένος από τις ζέστες. Κάναμε μπάνια.

dretos είπε...

5/11/1990: 35 βαθμοί στα Χανιά μου ανέφερε ο Θοδωρής Κολυδάς!!

Stylianakis είπε...

Καλημέρα Μιχάλη
Είχα γράψει μια απάντηση πριν τρεις μέρες αλλά σήμερα είδα ότι δεν βγήκε, μυστήριο πράγμα αυτό το Blog !
Με μπέρδεψες λίγο μεταξύ Νοεμβρίου 1990 και 1992. Τον Νοέμβριο 1992 οι θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν τους 30 C στο νησί. Επικράτησε όμως πλήρης απουσία βροχών η οποία διακόπηκε μόλις το τρίτο δεκαήμερο του μήνα εκείνου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημίες στη γεωργία.
Αντίθετα στις 4-5 Νοεμβρίου 1990 σημειώθηκε κύμα καύσωνα σε όλο το νησί, με πολλές πυρκαιές και στους τέσσερεις νομούς, επειδή η ζέστη συνοδεύτηκε με ισχυρό λίβα. Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν αναφέρθηκαν μεν στον τοπικό Τύπο ως της τάξεως των 33-35 C αλλά στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη θερμοκρασία που καταγράφτηκε επίσημα και που έχω βρει ήταν 32,2 C στα Χανιά. Πιθανόν ο κ. Κολυδάς έλαβε υπόψη του μη επίσημες τιμές, που δεν αποκλείονται αλλά και δεν επιβεβαιώνονται.
ΓΣ