Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Καταιγίδες Σπήλι - Υδροστρόβιλοι στο Ηράκλειο




















Εντυπωσιακή καιρική δραστηριότητα έστω και σε περιορισμένο τμήμα της Κρήτης παρουσιάστηκε χθες Κυριακή 12 Οκτώβρη 2008 με τη δημιουργία του χαμηλού βαρομετρικού, νότια της Κρήτης. Μια ζώνη σύγκλισης παρουσιάστηκε στο νομό Ρεθύμνου με άξονα φαινομένων ΒΑ (από το ΒΔ τμήμα του νομού Ηρακλείου) προς τα ΝΔ προς την κατεύθυνση της Γαύδου περνώντας και δυναμώνοντας στα ορεινά τμήματα στο κέντρο του νομού Ρεθύμνης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν στον άξονα αυτό ισχυρές συνεχόμενες καταιγίδες που έδωσαν περίπου 120mm βροχής στο Σπήλι σε περίπου 6 ώρες!
Στην περιφέρεια αυτής της δραστηριότητας είχαμε λιγότερα φαινόμενα αλλά υπήρξαν και περιστασιακά εντονες καταστάσεις και καταιγίδες.
Στην αρχή δημιουργίας της σύγκλισης στην περιοχή του κόλπου Ηρακλείου είχαμε εξασθένηση των θυελλωδών βοριάδων και μάλιστα στη δυτική άκρη του κόλπου σχεδόν ολική
άπνοια - αρχή συγκλισης; - οπότε, όπως δείχνει η φωτογραφία είχαμε δημιουργία ορογραφικών νεφών Cu κατακόρυφης ανάπτυξης (οριακά TCu) που "κολούσαν στον άξονα του βόρειου Ψηλορείτη - Στρούμπουλα - Ταλέων ορέων:















Η θερμή ακίνητη θάλασσα στην περιοχή Παλαιόκαστρου ευαισθητοποιήθηκε και κατεγράφηκαν 2 υδροστρόβιλοι στις 17:30 και 17:50 παρακάτω ο δεύτερος:















1 σχόλιο:

Stylianakis είπε...

Μιχάλη πράγματι η καταιγίδα πρέπει να έπληξε όλόκληρη την ευρύτερη περιοχή, μέχρι τον Πλακιά τουλάχιστον. Ρώτησα έναν ξενοδόχο στον Πλακιά και μου είπε ότι και εκεί η καταιγίδα και νεροποντή ήταν η εντονότερη που έχει ζήσει από τα παιδικά του χρόνια (είναι 65). Η τεράστια πισίνα του ξενοδοχείου του γέμισε από λασπόνερα. Φαίνεται ωστόσο ότι σημαντικές ζημίες δεν σημειώθηκαν στα χωριά ή στους δρόμους, με επιφύλαξη όμως νεώτερων πληροφοριών.
ΓΣ