Τελικά η έκπληξη έγινε χτες Σάββατο 30 Αυγούστου στον Αποκόρωνα Χανίων.
Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τον δήμο Κρυονερίδας στις τρεις το μεσημέρι η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες με αποτέλεσμα 63 χιλιοστά (ποσότητα ενός ολόκληρου φθινοπωρινού μήνα).
Η καταιγίδα δημιουργήθηκε λόγω της αστάθειας που επικρατούσε στην ατμόσφαιρα πάνω από την Κρήτη και λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής (μικροκλίμα, κάμπος, έντονο ανοδικό ρεύμα, ορεινός όγκος πολύ κοντά).
Την ίδια ώρα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων επικρατούσε απλά συννεφιά χωρίς σταγόνα βροχής.
Παρακάτω παρατίθεται το διάγραμμα βροχής του τοπικού σταθμού του Ε.Α.Α:
ενώ το δεύτερο διάγραμμα αντιπροσωπεύει την ραγδαιότητα βροχής, η οποία στο μέγιστο ήταν 160χιλιοστά/ώρα:
---Συμπληρώνοντας το Λέανδρο, είναι καλό να δούμε τις αιτίες του εγκλωβισμού του φαινομένου της καταιγίδας αυτής στην κοιλάδα του Αποκόρωνα και μόνο. Προσωπικές σκέψεις είναι αυτές, επιδέχονται βελτίωση: Δυτικότερα λοιπόν επικρατούσε δυτικό ρεύμα που δεν άφηνε να εκδηλωθούν σοβαρά ανοδικά ρεύματα στον υπόλοιπο νομό Χανίων αλλά προωθούσε την υγρασία ανατολικά προς την περιοχή, έτσι στην κοιλάδα των Βρυσών, (που σημειωτέον, είχε και αρκετή ζέστη, 30 βαθμούς στις 12:30) τα θερμικά ανοδικά δούλευαν, παρήγαγαν TCu και ενισχυόταν ταχύτατα με υγρασία. Ανατολικότερα, κόλπος Γεωργιούπολης, υπήρχε θαλασσινή αύρα ή ασθενές μελτέμι που λειτουργούσε ανασχετικά στη νεφοποίηση αλλά και ως ένα "αέριο" φράγμα που δεν αφηνε τα νέφη της κοιλάδας να επεκταθούν-διασκορπιστούν σε μεγαλύτερη ακτίνα. Έτσι αυτά συνεχώς εγκλωβιζόταν και έπερναν ύψος λόγω του συνεχιζόμενου ανοδικού ρεύματος. Επιπλέον η υγρασία από τη βροχή που έπεσε αρχικά, εξατμιζόταν λόγω υψηλής θερμοκρασίας τοπικά και "αναγκαστικά" επανατροφοδοτούσε το σωρειτομελανία στην ίδια θέση. ΜΔ---
1 σχόλιο:
Πολύ σωστή η ανάλυση σου Μιχάλη. Εγώ θεωρώ πάντως τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων που δεσπόζει πάνω από τις Βρύσες ως έναν πολύ βασικό παράγοντα (αν όχι τον βασικότερο) για αυτά τα πολύ τοπικά φαινόμενα αστάθειας. Οι νεφώσεις που δημιουργούνται λόγω των έντονων ανοδικών ρευμάτων της περιοχής προσκολλώνται στον ορεινό όγκο και δημιουργείται έτσι ένα είδος "εγκλωβισμού του καιρού". Στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου συμβάλλει ακόμα περισσότερο το σχήμα βεντάλιας που έχουν σε αυτό το σημείο τα Λευκά Όρη και το οποίο δημιουργεί ένα είδος "ανακύκλωσης" του καιρού. Και το χειμώνα άλλωστε πολλές φορές στα Χανιά έχει αραιή συννεφιά και στις Βρύσες βρέχει (όταν είναι βέβαια βοριάς). Γενικά ο κάμπος του Αποκόρωνα έχει ένα πολύ ενδιαφέρον μικρόκλιμα που θα άξιζε κάποια στιγμή να συζητηθεί περαιτέρω.
Δημοσίευση σχολίου