Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Μια χαμένη ευκαιρία ;

Η κακοκαιρία που τελειώνει απόψε είχε όλες ίσως τις προυποθέσεις να εξελιχθεί σε κορυφαία για τα βόρεια παράλια της Κρήτης - αν θεωρήσομε σαν κριτήριο τη χιονόστρωση, αλλά κατέληξε σε μια απλά έντονη (πολύ, για το εσωτερικό του νησιού). Αιτία, ίσως ο άνεμος.
Αν ανασκοπήσομε τις χιονοκακαιρίες του παρελθόντος στις οποίες παρατηρήθηκε χιονόστρωση στα βόρεια παράλια (1911, 1928, 1929, 1932, 1934, 1946, 1956, 1987, 2004), επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη γνωρίζομε, ότι δηλαδή χιονόστρωση εδώ δεν υπάρχει αν φυσά ισχυρός βόρειος άνεμος. Χιονόστρωση παρατηρείται είτε όταν πλησιάζει ήρεμα β.χ. από τα ΝΔ μετά το πρώτο κύμα ψύχους (όπως π.χ. τον Φλεβάρη 1928 και 1956, λιγότερο τον Μάρτιο 1987) είτε όταν η ψυχρή μάζα παρουσιάζει εμμονή και πέφτει ο άνεμος (υπόλοιπες περιπτώσεις) ή ακόμα και αλλάζει διεύθυνση από Δ (όπως το 2004). Αλλοιώς παρατηρούνται μόνο όμβροι χιονιού με ή χωρίς χαλάζι και σε ποικίλλες εντάσεις, αλλά όχι χιονόστρωση στα παράλια, αντίθετα με περιοχές με λίγο ψηλότερο υψόμετρο (στις παραπάνω περιπτώσεις ας προσθέσομε, στην περίπτωση αυτή, τις χιονοκακοκαιρίες του χειμώνα 1991-2 και του Μαρτίου 1987). Επιφύλαξη κρατώ για τον Φλεβάρη 1983, αν κάποιος έζησε τη χιονόστρωση αυτή του Ηρακλείου ας μας βοηθήσει.
Επομένως εμείς οι πεδινοί που δεν είδαμε στρωμένο χιόνι στις πόλεις, βιώσαμε μια έντονη μεν κακοκαιρία αλλά που έχει επαναληφθεί πολλές φορές, αφού περίπου σε μια χιονοκακοκαρία στις δύο παρατηρούνται εδώ έστω και για λίγο και σε διάφορες εντάσεις όμβροι χιονιού.
Αντίθετα το γεγονός ότι παρατηρήθηκε χιονόστρωση στα νότια παράλια και στη Γαύδο (δεν ξέρω αν χιόνισε στο νότιο Ρέθυμνο) καθιστά τούτη εδώ τη χιονιά εξαιρετικά σπάνια, αφού εκτός από τη χιονιά του Φλεβάρη 2004 δεν ξέρω πότε άλλοτε ξαναχιόνισε εκεί (δεν μιλάμε βέβαια για τον 19ο αιώνα, όπως τον Γενάρη π.χ. 1833 κλπ). Σίγουρα έχει χιονίσει πάλι στα νότια παράλια από το 1900 και μετά, αλλά μας λείπουν οι συγκεκριμένες μαρτυρίες.
Εξάλλου οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν (και ίσως ξεπεραστούν απόψε ή και αύριο βράδυ) πλησιάζουν τα απόλυτα ελάχιστα ρεκόρ θερμοκρασιών, τα περισσότερα από τα οποία έσπασαν το 2004.
Επίσης οι ζημιές στη γεωργική παραγωγή και στα ύψη χιονιού στο εσωτερικό του νησιού, φέρνουν την κακοκαιρία αυτή πιο κοντά σε εκείνη του Γενάρη 2002.
Τέλος οι άνεμοι, αν και ήταν ίδιας σχεδόν έντασης, προκάλεσαν λιγότερες ζημίες και θαλασσοταραχή στην Ανατολική Κρήτη από την κακοκαιρία της 29-1-2008, σε αντίθεση με τη Δυτική Κρήτη.
Συμπερασματικά, τούτη η χιονιά για τα βόρεια παράλια και το εσωτερικό του νησιού μοιάζει πιο πολύ με εκείνη του Ιανουαρίου 2002, ενώ για τους νότιους πιο πολύ με εκείνη του Φεβρουαρίου 2004. Αν δεν υπήρχε ο ισχυρότατος άνεμος η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Αλλά ξέρομε ότι καμιά κακοκαιρία δεν είναι απόλυτα όμοια με τις άλλες ούτε μας προειδοποιούν για την εξέλιξή τους, αυτό άλλωστε είναι και η απόλυτη γοητεία τους.

Γιώργος Στυλιανάκης

6 σχόλια:

dretos είπε...

Χωρίς να έχω την εμπειρία και τη μνήμη σου Γιώργο, αν θα έκανα μια αποτίμηση θα έγραφα περίπου τα ίδια. Τελικά ο βοριάς ήταν και πάλί ο κυρίαρχος παράγοντας. Σχεδόν πάντα είναι ευκολότερη η χιονόστρωση στα νότια παράλια από τις πόλεις στα βόρεια όταν φυσάει βοριάς. Ακόμα και το 2004 που το ρεύμα ήταν Δ-ΒΔ έστρωσε περισσότερο σε αρκετές νότιες παραλίες από όσο στις βόρειες. Η ιδανική χιονιά για τις πόλεις της βόρειας Κρήτης απαιτεί κατά τη γνώμη μου ανατολικό ρεύμα, δηλαδή χαμηλό λίγοι νότια της Κρήτης και -8 στα 850hpa για να δώσει στούπα διαρκείας. Ξέρεις αν υπάρχει τέτοια στην ιστορία; Πάντως στις 24-25 Γενάρη του 2004 που το έστρωσε πολύ με ανατολικό ρεύμα ακόμα και σε υψόμετρα μέχρι και 100-150 μέτρα είχαμε μόλις -5,5 βαθ. στα 850, ένα κλικ πριν από τον ιστορικό χιονιά. Τώρα φθάσαμε τους -10 και -11 και δεν είδαμε χιονόστρωση, οπότε πλέον ας έχουμε στο μυαλό μας οτι αν δεν φθάσει η θερμοκρασία τους -13 και κάτω στα 850 (αμφιβάλλω αν έχει γίνει ποτέ) δε στρώνεται χιόνι με βόρειο ρεύμα στις βόρειες παραλίες, εκτός αν οι όμβροι έιναι εξαιρετικά δυνατοί και με μεγάλη διάρκεια, πράγμα σπάνιο. Για να ζήσουμε ικανοποιητική χιονόστρωση στις πόλεις μας θέλουμε δυτικά ρεύματα τύπου φλεβάρη 2004 ή, ακόμα καλύτερα ανατολικά...

Stylianakis είπε...

Μιχάλη ασθενές ανατολικό ρεύμα φαίνεται ότι επικράτησε στις δύο περιπτώσεις που αναφέρω δηλαδή το 1928 και το 1956, οπότε και οι συνθήκες ευνοούσαν την πνοή ασθενούς ανατολικού (αργή προσέγγιση αβαθούς χαμηλού από τα ΝΔ).

Leandros είπε...

Κατά την γνώμη μου όλα παιχτήκαν στην υγρασία. Η Παλαιόχωρα με μισό βαθμό πιο πάνω από το Ακρωτήρι, χιονίστηκε μια χαρά. Βέβαια, εκεί είχαμε και περισσότερο χιονοϋετό συνεχόμενο.
Μην ξεχνάμε όμως ότι τη Δευτέρα το πρωί από την Άνω Χαλέπα και πάνω είχε χιόνι στα χόρτα και στην άκρη των δρόμων, ενώ ο δρόμος για Σταυρό ήταν κλειστός λόγω χιονόστρωσης! Τι σου κάνει η ραγδαιότητα..

dretos είπε...

Στο e-mail του Χάρη αναφέρεται οτι το Ηράκλειο δεν κατέβηκε τους -9 στα 850 τελικά... αν και λείπει ραδιοβόληση τα ξημερώματα της Δευτέρας. Λέανδρε λοιπόν για τα Χανιά μπορεί να έφταιγε η υγρασία (όπως πάντα), αφού είχατε -11 στα 850, όμως εδώ στο Ηράκλειο έφταιξε περισσότερο ο άνεμος. Σε παραλίες που είχε ραγδαιότητα/διάρκεια είχαμε αξιοπρεπή στρωσίματα (Γεωργιούπολη, Μάλια, Ανάληψη και αλλού) αλλά και εκεί έλιωνε σχετικά γρήγορα. Τα υψόμετρα πλήρους χιονόστρωσης (πάνω από 8 ώρες συνεχής) δεν νομίζω να ήταν κάτω από τα 50 μέτρα στις βόρειες ακτές, εκτός περιπτώσεων τύπου Αγιάς Χανίων, (το Χλιαρό έχει μόνο 45 μέτρα υψόμετρο Μανώλη;) που όμως είναι εσωτερικά καλυμένη από λόφους, ουσιαστικά από τα 150 μέτρα και πάνω είχαμε ολική χιονόστρωση στην περιφέρεια Ηρακλείου (λόφοι Βιομηχανικής περιοχής και Σκαλάνι), αν και εδώ στο Πανεπιστήμιο Κνωσού κρατάει ακόμα και τώρα σε μερικές γωνιές, στα 120 μέτρα υψόμετρο.

Stylianakis είπε...

Μιχάλη, ακόμα μια περίπτωση χιονόστρωσης (αλλά σε κάπως υψηλότερο υψόμετρο) θυμήθηκα ότι συνοδεύονταν από ασθενή ανατολικό άνεμο : Ηταν στις 26-12-1991.
Γιώργος

Manolis είπε...

Mιχάλη το Χλιαρό βρίσκεται όντως πολύ
χαμηλά, στα 45 m.υψ. Παρατηρήθηκε
χιονόστρωση από Αγυιά και προς το
εσωτερικό του νομού,από τα 25m.υψ.
μέχρι και τα 60m,όπου είναι και το
πεδινό μέρος.Τώρα από κει και πάνω η χιονόστρωση ήταν μεγάλη,και στο
χωριό μου (Καράνου)που έχει υψ.520m,
τη Δευτέρα που πήγα για να
ξεχιονίσω την ηλικιωμένη μητέρα μου,
στην αυλή μέτρησα 52 πόντους.
Θα πρέπει εδώ να κάνω ένα σχόλιο
γι΄αυτό .Στίς βόρειες παραλιακές
περιοχές φυσούσε δυνατός β/α. άνεμος,ενώ όσο προχωρούσες πρός το
εσωτερικό μέρος ,ο αέρας κοβόταν
τελείως ,και γι΄αυτό ίσως είχαμε
μεγάλη χιονόστρωση και χαμηλά.
Καλή συναίχεια.Μ.Πεντάρης.