Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Μια πολύ πρώιμη Ψυχρή Εισβολή έρχεται στο τέλος του μήνα

Αν και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι λεπτομέρειες φαίνονται τα ακόλουθα για τις πρώτες μέρες μετά τη σημερινή Φθινοπωρινή Ισημερία:

Δευτέρα 24/9 Αίθριος και αρκετά ζεστός καιρός κυρίως στη νότια Κρήτη.

Τρίτη 25/9 Σταδιακή επικράτηση βοριάδων και πτώση θερμοκρασίας. Λίγοι τοπικοί όμβροι και ασθενείς βροχές σε ορεινές-προσήνεμες θέσεις στα βόρεια.

Τετάρτη 26/9 Επικράτηση θυελλωδών βοριάδων. Πτώση θερμοκρασίας. Περισσότερα φαινόμενα κυρίως από το βράδυ σε μεγάλο τμήμα της βόρειας και όχι μόνο Κρήτης, όμως ακόμη αυτά θα είναι τοπικού χαρακτήρα. Θα αρχίσει να χιονίζει πάνω από τα 2200μ. σε Ψηλορείτη και Λευκά όρη.

Από κει και πέρα είναι δύσκολη ακόμη η ασφαλής πρόγνωση καθώς δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής θέση του χαμηλού βαρομετρικού που θα σχηματιστεί ανατολικά της Κρήτης. Εκτιμώ, ότι με τη θέση σε Ρόδο-Καστελόριζο, όπως τη δείχνουν οι ψηφιακοί χάρτες) η Πέμπτη θα δώσει πολλά και ίσως τοπικά έντονα φαινόμενα στα βόρεια και όχι μόνο, ενώ τα χιόνια ίσως κατέβουν λίγο πιο χαμηλά (θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα έχουμε χιονόπτωση με "ορατά" αποτελέσματα Σεπτέμβριο).
Η πιο πιθανή συνέχεια (Παρασκευή-Κυριακή) είναι η συνέχιση των φαινομένων με μετατόπιση του χαμηλού στο Αιγαίο (ανάστροφη κίνηση!) και άνοδο της θερμοκρασίας, πιθανό αυτό να σημαίνει πιο γενικευμένα και σημαντικά φαινόμενα.

Παρακάτω η εκτίμηση συνολικού υετού ως και τα ξημερώματα της Δευτέρας 1/10 (GFS-OOZ)



Μιχάλης Δρετάκης. 23/9/2018
ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

2 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Η ψυχρή εισβολή που φαίνεται ότι "δένει" πλέον, προδιαγράφεται πλήρης, υπό την έννοια ότι έχει όλα τα στοιχεία χειμερινού τύπου δηλ. θυελλώδεις ανέμους, έντονα κατά τόπους κατακρημνίσματα και ψύχος και έτσι είναι στο επίπεδο μιας κακοκαιρίας πεντηκονταετίας και βάλε, για Σεπτέμβριο. Αν μάλιστα καταφέρει να χιονίσει στα ψηλά, έστω και με πασπάλα, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει συμβεί, ζώντος εμού τουλάχιστον. Αλλά και στις πηγές (βιβλιογραφία, σχόλια, τοπικός τύπος) ουδέποτε αναφέρθηκε χιόνι τέτοιο μήνα. Πλημμύρες ναι, το ξέρομε, ακόμα και ισχυροί βοριάδες παλαιότερα, κρύο, αλλά χιόνι ποτέ. Εχουν σημειωθεί και στα παραλιακά μέρη του νησιού ελάχιστες θερμοκρασίες γύρω στους 10-11 β (βλ. και παλαιότερη δημοσίευση), χωρίς όμως να εμφανιστεί χιόνι.
Η τελευταία έντονη κακοκαιρία Σεπτέμβριο μήνα ήταν το 1986, οπότε είχαμε κατακλυσμούς στα Χανιά και στο Λασίθι, αλλά ο άνεμος δεν ήταν αξιόλογος ούτε το κρύο ιδιαίτερο.
Είμαι πολύ περίεργος να δω τώρα τι ελάχιστες θερμοκρασίες θα έχομε και ποια θα είναι η εικόνα των βουνών μας μετά - αν και ίσως κάνομε μέρες να τα δούμε καθαρά, αφού ίσως η κακοκαιρία κρατήσει αρκετά, ανατροφοδοτούμενη.
Γιώργος Στυλιανάκης

dimitris K είπε...

Σε 24 ωρες διαγραφηκαν για το μεγαλυτερο μερος της κρητης και η ψυχρη εισβολη και οι βροχες διαρκειας αφου ολα πηγαν δυτικοτερα... Χανια πελοποννησο αθηνα. Με ηρακλειο λασιθι μα φλερταρουν με το 0-5 μμ βροχης για το επομενο δεκαημερο ενω τα χανια με 150-200μμ. κριμα