Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

14-21 Ιουνίου 2018. Οι προβλέψεις δίνουν πολλά νερά στην Κρήτη

Και όμως ότι δεν έκανε χειμώνα και άνοιξη...


Αν και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τρομάξει κανένας φαίνεται ότι οι επόμενες αρκετές ημέρες θα έχου μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον για την Κρήτη.
Παραπάνω φαίνεται ο συνολικός υετός που προβλέπει το Ευρωπαϊκό μοντέλο από σήμερα ως το επόμεο Σάββατο στην Κρήτη. Τα νούμερα μοιάζουν χειμωνιάτικα. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε σε αυτά τα νούμερα αφού η εποχή είναι δύσκολοπρόβλεπτη και τα μοντέλα συχνά αστοχούν ακι υπερεκτιμούν. Δεν ξέρουμε αν θα βρέξει σε όλο το νησί, αλλα φαίνεται ότι λίγες περιοχές θα παραμείνουν εκτός νυμφώνος. Η πιθανότητα για έντονα φαινόμενα τοπικά, με χαλάζι και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα όπως και η εκδήλωση υδροστροβίλων δείχνει ανεβασμένη.

Ξεκινώντας από σήμερα Πέμπτη 14/6: Θα υπάρξουν περιορισμένες αναπτύξεις αστάθειας στο εσωτερικό και κυρίως στους τρεις μεγάλους ορεινούς όγκους όπου, στα ανατολικά τους, λόγω του Δ-ΝΔ ρεύματος ψηλά, θα εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, με μικρή πιθανότητα για περιορισμένης έκτασης-διάρκειας καταιγίδα. Στην ουσία όμως στην Κρήτη ο καιρός θα είναι σήμερα αρκετά ζεστός και σχεδόν αίθριος με ασθενείς ως μέτριους δυτικούς ανέμους.

Για την Παρασκευή 15/6.
Φαίνεται ότι θα αυξηθεί η νεφοκάλυψη στο νησί και θα έχουμε λίγα τοπικά φαινόμενα, ασθενή κατά βάση. Προς το βράδυ και από τα ΝΔ φαίνεται τα φαινόμενα να αυξάνονται. Ανεμοι ασθενείς αλλά στα δυτικά τουν νησιού οι δυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν αρκετά, ενώ θερμοκρασία θα πέσει λίγο.

Σάββατο 16/6
Το χαμηλό βαρομετρικό εδραιώνεται στο Αιγαίο Πέλαγος, σε θέση αρκετά σπάνια για την εποχή, για Ιούνιο μήνα. Η θέση του θα αυξήσει τα ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα και την αστάθεια λόγω και των θερμών νερών στη θάλασσα με ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Το ΝΔ ρεύμα ψηλά θα συνεισφέρει για να εκδηλωθύν περισσότερα φαινόμενα. Αυτά θα έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται σε Δ-ΝΔ περιοχές από τη νύχτα-πρωί και θα προχωρήσουν ανατολικότερα.
Η μέρα θέλει προσοχή κυρίως σε εσωτερικές περιοχές της Κρήτης όπου το μεσημέρι ενδεχωμένως να εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Η Κυριακή 17/6 είναι μια ιδιαίτερη μέρα,
με τις καταιγίδες να φαίνονται σχετικά γενικευμένες και τοπικά πολύ ισχυρές
Λεπτομέρειες πιο κάτω στους χάρτες και αν χρειαστεί σε επόμενη ανάρτηση.

Στο ενδεικτικό μετεόγραμμα των Κάτω Ασιτών από το Ελβετικό meteoblue φαίνεται τριήμερο φαινομένων Σάββατο-Δευτέρα και η πιθανότητα όμβρου σήμερα Πέμπτη:

Ο παρακάτω χάρτης του Ευρωπαϊκού μοντέλου δίνει τον προβλεπόμενο υετό για το σύνολο του 5ημέρου Πέμπτη-ξημέρωμα Τρίτης σε υψηλή ανάλυση. Αυτή η ανάλυση έχει σαν αποτέλεσμα να φαίνονται περιοχές με κενά- χωρίς υετό (μεγάλο τμήμα στο νομό Χανίων, επηρεαζόμενο από ξηρούς δυτικούς ανέμους) και περιοχές έντονων φαινομένων στα υπήνεμα ανατολικά των βουνών όπου οι μέγιστες συγκλίσεις (Ασκύφου-Αση Γωνιά / Μαλεβύζι / ανατολικά Λασιθιώτικα).


Σε πιο χαλαρή ανάλυση του μοντέλου οι διαφορές αυτές του υετού αμβλύνονται, αλλά ο συνολικός υετός αυξάνεται: 


Αν επικεντρωθούμε στο μεσημέρι της Κυραικής 17/6 βλέπουμε γενικευμένα φαινόμενα στο μοντέλο χαμηλής ανάλυσης (10 ημερών)


Αντίθετα στο μοντέλο υψηλής ανάλυσης ο υετός δείχνει γενικά φτωχός με τοπικές εξάρσεις.


Για το λόγο αυτό είναι παρακινδυνευμένη η πρόγνωση ακόμα και της επόμενης μέρας.
Όμως τα διαθέσιμα στοιχεία ειδικά για την Κυριακή το μεσημέρι μας υποδεικνύουν την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής.
Παρακάτω φαίνονται οι επιφανειακοί άνεμοι που οδηγούν σε πολύ σημαντικές συγκλίσεις στην περιοχή του βόρειου Μαλεβυζίου και τις άλλες που ήδη είπαμε.


Η δομή της ατμόσφαιρας προβλέπεται ικανή για την εκδήλωση ισχυρών τοπικών καταιγίδων.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ σε ώρα εκδήλωσης φαινομένων!

Τα φαινόμενα φαίνεται να επιμείνουν και όλη σχεδόν την επόμενη βδομάδα.
Νωρίς για άλλες εκτιμήσεις.

Μιχάλης Δρετάκης


3 σχόλια:

Stylianakis είπε...

Tα τελευταία χρόνια ο Ιούνιος βγάζει νερά, πότε-πότε και ισχυρά, όπως πέρυσι στον Σέμπρωνα, αλλά σχεδόν πάντα με δυτικό ρεύμα. Δεν είχα σκεφτεί τις βροχές στις υπήνεμες πλαγιές. Για να δούμε, μετά την ψυχρολουσία του τέλους Μαίου είμαι πολύ προσεκτικός. Μακάρι.
ΓΣ

dretos είπε...

Σήμερα που περιμέναμε λίγα πράγματα έχουμε ήδη εκδήλωση 2 καταιγίδων στα ανατολικά υπήνεμα των Λευκών ορέων και στα νοτιοδυτικά αντίστοιχα του Ψηλορείτη!

wadimsaccente είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.