Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Καύσωνας έρχεται, πόσο δυνατός; συγκρίνεται με το 2007;

Προσθήκη στο άρθρο.
Τελικά ήταν αρκετά ισχυρός καύσωνας για την Δυτική Μεσαρά με ΡΕΚΟΡ θερμοκρασίας 45,9c στο σταθμό του ΕΑΑ στο Πετροκεφάλι του Δήμου Φαιστού. Είναι η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί σε συνθήκες ορθής τοποθέτησης θερμομέτρου στην Κρήτη όλων των εποχών.

...........................................................................................................................................................


Η ανάρτηση μας για τον Ιούνιο του 2007:
http://creteweather.blogspot.gr/2007/07/2007.html
Kαι τα αντίστοιχα διαγράμματα και ο πίνακας που πιθανόν δεν ανοίγουν:





Τότε, τον Ιούνιο 2007, τέτοιες μέρες, αναρωτηθήκαμε αν η γενιά μας είναι δυνατόν να ζήσει παρόμοιο καύσωνα, τόσο ακραίο. Κάποιοι από τότε λέγαμε ότι η κλιματική αλλαγή μας επιφυλάσσει και άλλους. Και σαν για να "τιμήσει" την επέτειο 10 χρόνια μετά έρχεται ένα σχετικά παρόμοιο σκηνικό. Να σημειώσουμε ότι θεωρούμε τιμές καύσωνα θερμοκρασίες άνω των 36,6c και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς θεωρούμε ως ακραίες για ένα νησί σαν την Κρήτη, όσο και αν τείνει να τις συνηθίσουμε τα τελευταία χρόνια.
Οι θερμοκρασίες που θα πιάσουμε δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν με ακρίβεια αλλά φαίνεται να προσεγγίζουμε τιμές ανάλογες με το 2007 σε πολλά σημεία της Κρήτης. Από Πέμπτη 29/6 και ως την Κυριακή 2/7 τιμές άνω των 40 βαθμών Κελσίου θεωρούνται σίγουρες για εσωτερικά και νότια, πολύ τοπικά και για βόρεια σημεία, κυρίως πεδινά. Για δροσιά θα πρέπει να προσεγγιστούν τα ελάχιστα σημεία που η θαλασσινή αύρα, ή το κάποιο μελτεμάκι θα επιτρέπει ανάσες ή τα πολύ ορεινά μέρη  κάτω από δέντρα, Φαίενται ότι και οι νύχτες θα είναι αρκετά ζεστές. Πάντως τις μέρες της μεγαλύτερης θερμής ειωολής το κάποιο μελτέμι σώζει τις βόρειες ακτές και η πρώτη εκτίμηση δεν δείχνει για την Κρήτη το ίδιο ακραίο με το κύμα του Ιουνίου 2007. Ας το ελπίσουμε.

Για να δούμε τι προβλέπεται από το αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο με το τελευταίο του τρέξιμο, 26/6/2017, 00:00Z.
(με το δεδομένο ότι και τα άλλα μεγάλα προγνωστικά μοντέλα δίνουν παρόμοια πράγματα)

Σήμερα Δευτέρα έχουμε μια τυπική καλοκαιρινή μέρα με κανονικές θερμοκρασίες, γενικά ασθενείς ανέμους και λίγες αναπτύξεις νεφώσεων στα ψηλά βουνά και στα νότια αυτών.


Αυριο Τρίτη 27/6 δεν αλλάζει κάτι, ίσως από το μεσημέρι να ενισχυθεί λίγο ο άνεμος σε κάποια σημεία:



Την Τετάρτη 28/6 το μελτέμι φρεσκάρει λίγο και την ίδια στιγμή μας πλησιάζει η θερμή αέρια μάζα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερη ζέστη στη νότια Κρήτη (φαινόμενο foehn) και αίσθηση ζέστης στη βόρεια λόγω αυξημένης υγρασίας:



Το ξημέρωμα της Πέμπτης 29/6 θα είναι αρκετά δροσερό!


...όμως το μεσημέρι της ίδιας μέρας αναμένονται οι πρώτες τιμές καύσωνα στα νότια, κυρίως λόγω των καταβατών ανέμων, (37c ίσως και λίγο παραπάνω)



Η νύχτα προς την Παρασκευή 30/6 θα είναι αρκετά θερμότερη της προηγούμενης:


... και αυτό κυρίως λόγω επίδρασης των ανέμων που δεν θα επιτρέπουν θερμοκρασιακές αναστροφές:


Παρασκευή μεσημέρι 30/6 πλέον ο καύσωνας θα είναι παρόν. Φαίνονται μέγιστες 40+ σε σημεία της Μεσαράς και σε πολλά άλλα σημεία της νότιας Κρήτης, κυρίως λόγω των ανέμων. Και όμως τα βόρεια παράλια θα απολαμβάνουν μελτέμι σχετικά ενισχυμένο και για αυτό θα έχουν 6-8 βαθμούς πιο κάτω τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Και στα βόρεια όμως το τοπικό ανεμολογικό πεδίο μπορεί να δώσει τιμές καύσωνα σε ορισμένες, κυρίως δυτικές, περιοχές. Θα αρχίσουν να θερμαίνονται και πολλές εσωτερικές ημιορεινές θέσεις σε τιμές που θα προσεγγίζουν τους 35-36 βαθμούς:



Το πρώτο ξεμέρωμα του Ιουλίου 2017, Σάββατο 1/7 προβλέπεται πολύ θερμό παρά το ότι τα μελτέμια θα κρατάνε σχετικά καλά:



Οι τιμές καύσωνα το μεσημέρι του Σαββάτου θα αφορούν μεγάλο μέρος του νησιού. Δυτικές, εσωτερικές και νότιες θέσεις. Το μελτέμι θα εξακολουθεί να δίνει ανάσες κυρίως στα βορειοανατολικά. Η στροφή σε δυτικότερο ρεύμα ίσως δεν αφήσει τη δυτική Μεσαρά να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς αλλά η υγρασία θα κάνει τη ζέστη ανυπόφορη:



Ερωτηματικό είναι η νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή 2/7, Αν η εξασθένιση των ανέμων επιστρέψει κάποια θερμοκρασιακή αναστροφή να λάβει μέρος τότε η απόγειος αύρα ίσως δώσει ανάσες δροσιάς:



Η Κυριακή 2/7 θα είναι μάλλον η πλέον σοβαρή ημέρα καύσωνα για τα βόρεια και εσωτερικά του νησιού, καθώς οι δυτικοί άνεμοι θα προσπαθούν να δροσίσουν νότιες περιοχές:



Από κει και πέρα αρχίζει η κάμψη των θερμοκρασιών αλλά και οι δυσκολίες εκτίμησης.
Αν επικρατήσει η πρόβλεψη του GFS θα υπάρξει αναστροφική νύχτα προς Δευτέρα 3/7:



... και απότομη πτώση της θερμοκρασίας ως και 10 βαθμούς:!!!



Η δροσερή νύχτα προς Τρίτη 4/7 θα είναι αποτέλεσμα βόρειου ρεύματος:



 Τρίτη μεσημέρι με καλό μελτέμι:


Τέλος την Τετάρτη 5/7 οι ενισχυμένοι βοριάδες φαίνεται να φέρνουν, εκτός από πολύ δροσιά, ζωηρή νέφωση, βέβαια ο υετός που προβλέπουν τα μοντέλα μπορεί να οφείλεται σε υπολογιστικό λάθος - ίσως όμως να αφορά ψεκάδες του βόρειου ρεύματος:





Η πρώτη εκτίμηση λοιπόν δείχνει ισχυρό μεν, σε ακραία όρια κύμα καύσωνα αλλά μάλλον όχι το ίδιο ακραίο με αυτό του 2007. Μένει να το δούμε...
Συνίσταται προσοχή στην έκθεση στον ήλιο όλες τις μέρες.
Προσοχή στις ευαίσθητες ηλικίες.

1 σχόλιο:

Stylianakis είπε...

Ο φετινός τριήμερος καύσωνας είχε την τύχη να «παρακολουθείται άγρυπνα» από πολλούς σταθμούς, οι οποίοι δεν υπήρχαν κατά τον 4ήμερο καύσωνα του Ιουνίου 2007. Αν λάβομε υπόψη μας τις μετρήσεις των metar των σταθερών σταθμών των δύο αεροδρομίων, τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο ο φετεινός ήταν περίπου ισότιμος, αν και στο Ηράκλειο δεν σημειώθηκαν θερμοκρασίες πάνω από 38 β ούτε στον ένα ούτε στον άλλο.

Το 2007 στα Χανιά καταγράφτηκε θερμοκρασία κατ’άλλους 42,4 και κατ’άλλους 42 β. στις 24-6-2007, 42 β. στις 26-6-2007 και 41 β. στις 27-6-2007, ενώ φέτος «χτύπησε» 42 β. στις 30 Ιουνίου, 39 β. στις 1 Ιουλίου και 41 β. στις 2 Ιουλίου (σήμερα).

Στο εσωτερικό του νησιού φέτος σημειώθηκαν σε πολλούς σταθμούς θερμοκρασίες πάνω έως πολύ πάνω από 40 β., στα όρια μάλιστα του ακραίου όπως έγινε στον εριζόμενο σταθμό Πετροκεφαλίου-Μοιρών, κάτι που προφανώς θα συνέβη και το 2007, απλώς τότε δεν καταγράφτηκαν, όπως με βεβαιότητα συνέβη και στους καύσωνες παλαιότερων ετών.

Δεν μιλάμε μόνο για το ρεκόρ των 45,7 β. C στο Ηράκλειο της 16-6-1914, που είναι σχεδόν ίσο με την φετινή τιμή των 45,9 β. της Μεσσαράς και μάλιστα για χρόνια θεωρείτο η υψηλότερη τιμή της χώρας. Και σε άλλες περιπτώσεις σημειώθηκαν στους δύο κύριους σταθμούς του νησιού θερμοκρασίες κάπως χαμηλότερες αλλά σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τις φετινές, όπως για το Ηράκλειο οι 44,4 β. στις 12-8-2002 ή 43,6 β. στις 4-7-1998 και για τα Χανιά οι 44 β. στις 20-7-1973 και 43 β. στις 3-7-1998. Θερμοκρασίες γύρω στους 42 β. σημειώθηκαν επίσης σε αρκετές περιπτώσεις στα Χανιά (αεροδρόμιο), όπως στις 10-7-1977 και 17-8-1977, 27-7-1987, 18-7-1995, 4-7-1998, 9-7-2000 και 12-7-2000, 11 και 12-8-2002. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τοπικοί παράγοντες προφανώς εκτόξευσαν τη θερμοκρασία στα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα και στα ίδια ή όχι σημεία που τώρα σημειώθηκαν εντυπωσιακές τιμές. Μια επιφύλαξη μόνο, ότι στους σταθμούς της βόρειας Κρήτης οι υψηλότερες τιμές συνήθως παρατηρούνται με νότιους ανέμους, σπάνιους τους θερινούς μήνες, ενώ στο εσωτερικό και στα νότια με ανέμους άλλων διευθύνσεων. Πάντως τόσο φέτος όσο και το 2007 αλλά και το 2002 στο αεροδρόμιο των Χανίων έπνεαν Δ-ΒΔ άνεμοι, ενώ στο Ηράκλειο (το 2002) νότιοι.

Η αξία των φετινών μετρήσεων δεν είναι τόσο για την ίδια την καταγραφή ή τη διαπίστωση τιμών-ρεκόρ (που υπάρχουν για να καταρρίπτονται) αλλά για την ανάδειξη περιοχών της Κρήτης σαν «φωλεών» ακραίων τιμών που δεν φανταζόμασταν.

Γιώργος Στυλιανάκης