Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Η Αριάδνη καταφθάνει Θεοφάνια, με καταιγίδες, τα χιόνια έπονται


Η πανέμορφη φωτογραφία του Μάνου Παπαδομανωλάκη δείχνει το οροπέδιο του Ασκύφου στο χιονισμένο του πέπλο από μια χιονιά που ήταν πολύ αξιόλογη τελικά για τα βουνά της Κρήτης. Αυτά φορτώθηκαν με πολλές δεκάδες εκατοστών χιονιού, αλλά η χιονιά ήταν εξίσου αξιόλογη και για αρκετές ημιορεινές περιοχές. Όμως χιονοστρώσεις, πρόσκαιρες έστω, είχαμε τοπικά και σε χαμηλά υψόμετρα, κυρίως στα δυτικότερα τμήματα της Κρήτης (ενώ στην χιονοκαιρία τη Χριστουγεννιάτικη είχε επηρεαστεί περισσότερο ο νομός Λασιθίου και τμήματα του νομού Ηρακλείου).


Τα δεδομένα για την διαταραχή, χαμηλό βαρομετρικό, με το όνομα "Αριάδνη" που μας έρχεται ήδη από αύριο από τη Βόρεια Ευρώπη είναι ακόμη λίγο συγκεχυμένα καθώς τα προγνωστικά μοντέλα, λύνοντας μαθηματικές συναρτήσεις που μπορεί να παράγουν και ασυναρτησίες κάποιες φορές  😊 , αγωνίζονται να λύσουν το γρίφο του τι μπορεί να προκαλέσει μια απότομη κατάβαση πολύ ισχυρού ψύχους από την πολική περιοχή προς τα Βαλκάνια. Καθώς δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν την θέση πεδίων χαμηλών πιέσεων που θα σχηματιστούν είναι δύσκολο και να κατανέμουν τα φαινόμενα και τις εντάσεις που θα προκύψουν.

Με βάση τα παραπάνω δίνουμε μια γενική, και μη οριστική, εκτίμηση, για το τετραήμερο Πέμπτη-Κυριακή:

ΠΈΜΠΤΗ 5/1/2017

Καιρός άστατος με όμβρους και καταιγίδες κυρίως στη νότια και δυτική Κρήτη. Μεγάλα διαστήματα ήλιου στα βόρεια,και κυρίως βορειοανατολικά.
Άνεμοι νοτιοδυτικοί τοπικά ως 6 μποφόρ αλλά στις θάλασσες θα φθάνουν τα 8.
Θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο ακόμα, ως 17c βαθμούς, στη βόρεια ακτογραμμή ίσως και ως 18c η μέγιστη αλλά σε ορεινές θέσεις θα διατηρηθούν πολύ πιο χαμηλά.
Χιόνια θα πέφτουν πάνω από τα 1200 μέτρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΕΟΦΑΝΙΑ 6/1/2017

Μέτωπο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σαρώσει την Κρήτη από τα δυτικά, νοτιοδυτικά, ήδη από το πρωί και ως το μεσημέρι θα έχει φθάσει και στις ανατολικότερες περιοχές. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά, ιδίως στα νότια, προσήνεμα στο νοτιοδυτικό άνεμο.
Χιόνια αρχικά θα πέφτουν πάνω από τα 1200 μέτρα αλλά από το βράδυ θα αρχίσει να χιονίζει και κάτω από τα 1000 μέτρα στη δυτική Κρήτη. 
Οι ισχυροί άνεμοι θα είναι γενικά νοτιοδυτικοί ή και κυκλωνικοί στη διάρκεια των φαινομένων, Αργότερα θα στραφούν από τα δυτικά σε δυτικούς-βορειοδυτικούς εξασθενώντας.
Η θερμοκρασία θα είναι καλή για την εποχή, ως 15 βαθμούς εν ώρα ηλιοφάνειας. Θα πέσει το βράδυ,

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/1/2017

Πολύ δύσκολο να είμαστε απόλυτοι. Το πιθανότερο σενάριο για την ημέρα αυτή δεν είναι το πολικό ψύχος που ίσως κυκλοφορεί ως είδηση. Επειδή δεν φαίνεται να επικρατούν δυνατοί βοριάδες αλλά μάλλον δυτικοί ή βορειοδυτικοί μέτριοι άνεμοι οι θερμοκρασίες θα είναι μεν αρκετά χαμηλές για την Κρήτη αλλά η αίσθηση του κρύου όχι ιδιαίτερη. Θα έχουμε αρκετά φαινόμενα με τοπικές εξάρσεις στην ένταση και τη διάρκεια, μάλλον και αρκετές καταιγίδες όμως η αστάθεια θα είναι μεγάλη και θα επιτρέπει και στον ήλιο να εμφανίζεται, κυρίως το πρωί. Πάνω από τα 800 αρχικά και μέχρι το βράδυ πάνω από τα 400 μέτρα ότι πέφτει θα είναι χιόνι, είτε με τη μορφή όμβρων είτε ως χιονόπτωση μεγαλύτερης διάρκειας, Φαίνεται σε περιοχές ακόμα και στα 400-450μέτρα να επιτυγχάνεται χιονόστρωση. Σε χαμηλότερα υψόμετρα η φύση και μορφή των τύπων υετού θα είναι σύνθετη. Τοπικά και εκεί όμως, ειδικά σε εσωτερικές θέσεις, θα έχουμε χιονόπτωση και χιονόστρωση ως τα 200 μέτρα ή και χαμηλότερα αν ευνοήσει η μορφή και η ένταση-διάρκεια των φαινομένων, Θερμοκρασία σε πτώση και φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξουν περιοχές παραλιακές που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 8 ή 9 βαθμούς, Ενώ από το βράδυ θα πέσει και άλλο. Τη νύχτα τα φαινόμενα φαίνεται να εντείνονται να να πέφτει χιόνι και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/1/2017

Ακόμα δυσκολότερη η εκτίμηση αλλά φαίνεται η πλέον σημαντική και δύσκολη μέρα από άποψη φαινομένων. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε ανάλογα με του Σαββάτου φαινόμενα, όμως τοπικά πολύ πιο έντονα και με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, χάρις σε μια επιπλέον πτώση θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς που θα επιτρέψει τη χιονόστρωση παντού ως τα 250 μέτρα και τοπικά χαμηλότερα, Με αυτό το δεδομένο οι μετακινήσεις θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολες, Χιονόστρωση σε παραλίες δεν δείχνει εφικτή με βάση τα αριθμητικά προγνωστικά δεδομένα αλλά ο κρητικός καιρός μπορεί να ξεπερνάει τους αριθμούς...
Το σενάριο επικράτησης καθαρών βοριάδων δεν υποστηρίζεται αρκετά οπότε οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Θερμοκρασίες το πολύ ως 7 βαθμοί στα παράλια, κάτω από το 0 στα ορεινά χωριά. Τσουχτερό κρύο.

Δευτέρα-Τρίτη
Μοιράζονται οι πιθανότητες να πάμε σε σταδιακή βελτίωση με φαινόμενα βορείου ρεύματος εξασθενούμενα ή σε ένα νέο γύρο φαινομένων με νέο μέτωπο και ενίσχυση βοριάδων.
Μια άλλη πιθανότητα είναι το γύρισμα σε ανατολικό ρεύμα που αρχικά θα δώσει πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα (αλλά όχι παραλιακά) και στη συνέχεια μετατροπή σε βροχές ως τα 700 μέτρα, Θα το δούμε! Πάντως να δούμε που θα βάλουν τόσο χιόνι τα βουνά μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: