Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Η κυριαρχία του Ω μοιάζει να μην έχει τέλος; και όμως ούτε το Α δεν έγινε ακόμα!

Οι παρακάτω χάρτες είναι από το wetterzentrale.com και είναι από το προγνωστικό μοντέλο GFS, Πρώτο πρωινό τρέξιμο του μοντέλου, ίσως ήδη να υπάρχει νερότερο, ίσως και κάπως διαφορετικό τρέξιμιο αλλά αυτό έχει λίγη σημασία.
Αυτό που τονίζουμε εδώ είναι ο εγκλωβισμός του σχήματος Ω (Omega Blocking) που σχηματίζεται αν δούμε τα όρια του αντικυκλώνα (Υ) της Ευρώπης για πολλές μέρες στο ίδιο μοτίβο.Το κόκκινο χρώμα μπήκε επίτηδες για να τονίσει το σχηματισμό.
Η κυκλοφορία αυτή, μεσημβρινή, στον άξονα βορά νότου δηλαδή. θα χαρακτηρίσει τον καιρό από αύριο Τετάρτη 21/12 ως την παραμονή των Χριστουγέννων.
στις 26-27 του μήνα (βέβααι είναι παρακινδυνευμένη όποια εκτίμηση αλλά ας σταθούμε στα ψηφιακά δεδομένα για την επεξήσγηση. η κυκλοφορία θα τείνει να γίνει "ζωνική" δηλάδή στον άξονα δύσης-ανατολής αλλά τελικά φαίνεται αυτή η τάση να αποτυγχάνει και ένας νέος κύκλος Ω Μπλόκ να επανέρχεται τις τελευταίες μέρες του έτους.
Τα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα επηρεάζουν τη χώρα μας με ήλιο/δόντια στα δυτικά της και με βοριάδες, κρύο και ορισμένα φαινόμενα στο Αιγαίο.


Οι παρακάτω χάρτες για τα 850hpa δείχνουν ότι η ψυχρή εισβολή 21-24/12 δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στο Αιγαίο για αν επιτρέψουν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στην Κρήτη, και ας αφήσουμε εκτός σχολισαμού τα επόμενα, λόγω χρονικής απόστασης:


Όμως τελικά φαίνεται ότι οι συγκλίσεις που θα γίνουν μέσα στο Αιγαιο ευνοούν την ανάπτυξη νεφών στον άξονα βορά - νότου στο Αιγαίο και έτσι τα φαινόμενα δείχνουν να είναι σημαντικά στην Κρήτη ως το πρωί των Χριστουγέννων:


Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι τα βουνά της Κρήτης θα πάρουν πολύ χιόνι από τα 1000 περίπου μέτρα. Κάποια ορεινά χωριά θα δούν χιονοπτώσεις αλλά η χιονόστρωση θα είναι οριακή λόγω των θερμοκρασιών, τοπικά από τα 850, σε τυχόν εξάρσεις μπορεί και από τα 750 έστω πρόσκαιρα.
Επειδή φαίνεται να υπάρχουν ανοδικά με λίγες καταιγίδες δεν αποκλείονται φαινόμενα κοκκώδους υετού (χιονοχάλαζο, χιονοσφαιρίδιο, παγοσφαιρίδιο) σε χαμηλότερα υψόμετρα, χωρίς βέβαια στρωσίματα που να έχουν κάποια σημασία.
Πολύ σημαντικό στοιχείο η ενίσχυση των βοριάδων κυρίως την Πέμπτη 22/12 αλλά κυρίως στα ακραία σημεία της Κρήτης και βαθιά στο Κρητικό-Αιγαίο, ίσως επηρεασουν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πρόσκαιρα.
Οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά χαμηλές αλλά όχι τέτοιες που να θεωρηθούν ως κάτι σπάνιο.

Προσοχή στις μετακινήσεις!

Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο πολύ σπάνια παρατηρούμε τέτοια επιμονή στην κυκλοφορά τύπου Ω Δεκέμβρη μήνα, Το πιο λογικό αυτήν την εποχή είναι να έχουμε ζωνική κυκλοφορία και αν ο πολικός αεροχείμαρρος είναι κατεβασμένος να δημιουργούνται βροχοφόρα χαμηλά βαρομετρικά. Αυτό είναι το Α που δεν έχει γίνει φέτος τα φαινόμενα ΝΔ ρεύματος... περάσαμε κατευθείαν στο Ω δηλαδή σε κυκλοφορία που αρμόζει περισσότερο σε Φεβρουάριο.
Ελπίζουμε τουλάχιστον να είναι μεγάλες οι ποσότητες χιονιού στα βουνά για μια καλή ενίσχυση των υδροφόρων οριζόντων της Κρήτης μετά από μια εξαιρετικά άνομβρη χρονιά.

 Καλά Χριστούγεννα!

ΥΓ. ο χάρτης θερμοκρασιών στα 850hpa για τις 28/12 στο τρέχον τρέξιμο του GFS, Ένα άψογο Ω:

Δεν υπάρχουν σχόλια: