Η έναρξη της μετεωρολογικής περιόδου 2014-15 ξεκίνησε πολύ άστατη στην Κρήτη. Με τόση επιμονή σε θερμικές αστάθειες που θύμισε σε πολλούς το περίφημο 2002. Τότε βέβαια τα φαινόμενα ήταν πολύ περισσότερα σε ένταση και σε έκταση αλλά οι ημέρες των φαινομένων αντίστοιχες. Φέτος πάντως υπάρχουν ακόμη σημεία στην Κρήτη που δεν έχει πέσει σταγόνα ή έχει βρέξει ελάχιστα και άλλα που έχει βρέξει περισσότερο του συνήθους για ολόκληρο το Σεπτέμβρη η και τον Οκτώβρη μαζί! Φυσιολογικά όμως πράγματα για την αστάθεια και μάλιστα αρχών Σεπτέμβρη. Αν κάποιοι σε παράκτιες περιοχές θεωρούν ότι έχουμε καλοκαίρι ακόμα πρέπει να τους το πούμε: σφάλλουν. Ήδη από τα τέλη Αυγούστου η γενικότερη κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Μεσόγειο είχε γυρίσει σε φθινοπωρινή και αυτό είναι άσχετο με τη θερμοκρασία που φαίνεται στάσιμη και την αίσθηση ζέστης τα μεσημέρια λόγω αυξημένης υγρασίας και ασθενών ανέμων. Για περιοχές στο εσωτερικό της Κρήτης όπως η Αγία Βαρβάρα, που μετράει κιόλας πάνω από 100mm με 9 ημέρες βροχής! το φθινόπωρο είναι παρόν και η γη ξεκίνησε να πρασινίζει! Και για πολλούς αγρότες οι ζημιές σε σταφίδα και αμπέλια σημαντική,
Η αστάθεια δείχνει να περιορίζεται λίγο αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά δεν σταματάει εντελώς και μάλιστα ξαναδυναμώνει από Δευτέρα 15 του μήνα, Μάλιστα το τετραήμερο Τρίτης 16 ως Παρασκευή 19 του μήνα φαίνονται πολύ περισσότερα και γενικευμένα φαινόμενα συνοδευόμενα από βόρειο άνεμο και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Για να δούμε όμως αναλυτικά πως κύλησε αυτό το 12ήμερο... Οι Φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί στο facebook site της καιροομάδας μας "Καιροί της Κρήτης".
1 Σεπτέμβρη.
Με λίγες θερμικές καταιγίδες το μεσημέρι στο εσωτερικό της Κρήτης και κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Μεσαράς όπως Ασήμι-Μεσοχωριό. Εικόνα γενική από το δυτικό Ηράκλειο:
Και μια βροχοκουρττίνα στη Μεσαρά όπως την είδε ο Μανώλης Κοζυράκης από το Μεσοχωριό:
2 Σεπτέμβρη.
Η νότια άκρη μετώπου από τα δυτικά έδωσε καταιγίδες στη θάλασσα ΝΔ και Β της Κρήτης όμως μόνο λίγες ασθενείς βροχές έφθασαν οριακά ως τα νότια άκρα του νου Χανίων. Οι νεφώσεις όμως έδωσαν καθαρά φθινοπωρινή αίσθηση όπως δείχνει η εικόνα στις Καλύβες Αποκορώνου της Ειρήνης Καλαϊτζάκη:
3 Σεπτέμβρη.
Τελικά το κυρίως μέτωπο φθάνει τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Σημαντικές, αν και τοπικές βροχές πέφτουν αρχικά στα άκρα δυτικά και σε ορεινές θέσεις του νομού Χανίων και αργότερα και σε άλλα σημεία της Κρήτης,κυρίως εσωτερικά αλλά κοντά στη βόρεια ακτή. Φωτογραφία δυτικό Ηράκλειο του Μάνου Μπακούση:
και μια από τα εσωτερικά του Ηρακλείου βλέποντας βόρεια:
4 Σεπτέμβρη.
Ασταθεια κλασική θερμική επηρέασε κυρίως νότιες περιοχές από το εσωτερικό του νομού Ηρακλείου ως τη Ζάκρο, περιοχές υπήνεμες στον ΒΔ άνεμο. Η εικόνα της Αφροδίτης Καλλέργη δείχνει τον ορεινό όγκο της Σητείας με τα νέφη κυρίως στη νότια πλευρά τους;
Δορυφορική:
Επανάληψη του ίδιου σκηνικού περίπου. ΔΒΔ ρεύμα και βροχές στις ίδιες περίπου περιοχές με την προηγούμενη μέρα τις θερμές ώρες. Επίσης σημαντική πρωινή αστάθεια στη θάλασσα. Αλλά βέβαια κυρίως ήλιος και όμορφοι νεφοσχηματισμοί σαν αυτούς του Colin Turvey στην Καλυβιανή Κισσάμου:
Βέβαια το γεγονός της ημέρας ήταν ο ΣΙΦΩΝΑΣ ΞΗΡΑΣ στην περιοχή της Μεγάλης Βρύσης όπως αποτυπώθηκε από την κάμερα του Πολύβιου Χριστοδουλάκη στα Σταυράκια:
Οι βροχές προτίμησαν ελαφρά βορειότερες θέσεις αλλά και πάλι εσωτερικές της ανατολικής και κεντρικής Κρήτης, εβρεξε αρκετά και πάλι στις Αρχάνες, εδώ επαρχία Πεδιάδας από βάση Γουρνών:
πιο νότια λιγότερες αναπτύξεις όπως δείχνει το βίντεο του Μανώλη Κοζυράκη από Μεσοχωριό:
7 Σεπτέμβρη.
Είχε προβλεφθεί σαν η μέρα κορύφωσης της αστάθειας και έτσι έγινε, ειδικά για το νομό Ηρακλείου. Τα θερμικά φαινόμενα ήταν γενικευμένα σε πολλές εσωτερικές θέσεις αλλά επεκτάθηκαν τοπικά στη βόρεια ακτή. Σε περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα δημιουργήθηκαν πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα από τη συνεχή έντονη βροχή. Αναφέρθηκαν και λίγα ηλεκτρικά φαινόμενα οπότε ήταν ήμερα καταιγίδας,
Και πάλι η κάμερα του Πολύβιου τα λέει όλα!
Στην υπόλοιπη Κρήτη τα φαινόμενα ήταν πολύ πιο τοπικά αλλά αναφέρθηκαν και έντονα όπως στο Καβούσι Ιεράπετρας.
8 Σεπτέμβρη.
Yποτίθεται ότι πλέον η αστάθεια υποχώρησε! Αμ δε! Η μέρα ξεκίνησε με όμορφες καταιγίδες στο Κρητικό Πέλαγος και όμβρους και στη βόρεια ακτή! Πρωινό Χανιώτικο του Λέανδρου Συμεωνίδη:
και του Μανώλη Πεντάρη:
Φυσικά ακολούθησε η μεσημεριανή εσωτερική φάση:
9 Σεπτέμβρη.
Ημέρα εκπλήξεων! Τρεις υδροστρόβιλοι στον κόλπο του Ηρακλείου και όμβροι αρκετοί το πρωί στα παράκτια και αλλού. Σημαντικά φαινόμενα στο Σέλινο όπως δείχνει η φωτό του Γιώργου Βαρδάκη από Παλιόχωρα:
Το βράδυ έβρεξε εντελώς απρόοπτα σε παράλιες περιοχές των Χανίων και την νύχτα σε πολλές ακόμη παράκτιες περιοχές!
10 Σεπτέμβρη.
Με πολλούς διάσπαρτους όμβρους σε θάλασσα και ακτές ξεκίνησε η μέρα και δεν έλειψε ο υδροστρόβιλος. Αλλά ο χαμός έγινε το μεσημέρι με την τερατώδη ανάπτυξη στον Ψηλορείτη που έδωσε 56,9mm στη Γεργερη! Το σύννεφο της καταιγίδας ήταν από τα ομορφότερα που έχει δώσει η θερμική αστάθεια στην περιοχή μας.
11 Σεπτέμβρη.
Επανάληψη της προηγούμενης μέρας αλλά για το νομό Χανίων! Η καταιγίδα έπιασε την ορεινή περιοχή του Σελίνου και Κισάμου, φωτογραφία Λέανδρου:
Πλεμενιανά Κισσάμου από Γιώργο Βαρδάκη;
και ήρθε και η 12η Σεπτέμβρη που επίσης "δεν αναμέναμε τίποτα" για να δώσει τελικά αρκετές διάσπαρτες καταιγίδες στα ορεινά και εσωτερικά Χανίων και Ηρακλείου κυρίως...
με αξιόλογο υετό,
Εδώ οι αναπτύξεις της ημέρας...
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
3 σχόλια:
Μιχάλη, έστω και με καθυστέρηση θεωρώ την ανάρτηση θαυμάσια και, όπως αποδείχτηκε, προφητική.
Δεν ξέρω γιατί δεν μπορώ να ανεβάσω αναρτήσεις πια εδώ, ζητά στοιχεία που δεν έχω, έχει αλλάξει δομή και με κουράζει. Ούτε τις παλιές αναρτήσεις μου δεν μπορώ να βγάλω.
ΓΣ
Γιώργο δεν ξέρω γιατί, εμένα μου φαίνεται πως έγινε πιο φιλικό
χρησιμοποιείς το ίδιο email ?? μήπως άλλαξες;
Δημοσίευση σχολίου