Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πάμε για ένα ακόμη θερμό και ξηρό χειμώνα;


Το παραπάνω γράφημα πρόβλεψης του GFS για την περιοχή της Κρήτης (περίπου στο Ηράκλειο) για τις επόμενες 10-15 μέρες δίνει υψηλότερες θερμοκρασίες στα επίπεδα των 850hpa (1500 περίπου μέτρα στον ελεύθερο αέρα) όλη την περίοδο και μάλλον χαμηλή επίδοση στον προβλεπόμενο υετό.
Ηδη διανύσαμε περίπου το μισό μήνα με ελάχιστες βροχές. Παρά τον καλό Δεκέμβρη τα ελλείμματα σε περιοχές της νότιας και ανατολικής κυρίως Κρήτης είναι μεγάλα. Τα χιόνια περιορίζονται σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 1800 μέτρα στα βόρεια και τα 2000 στα νότια και το πάχος τους είναι μάλλον μικρό. Οι Αλκυονίδες των τελευταίων ημερών θα κρατήσουν και αύριο Δευτέρα 13/1 αλλά μια μικρή διαταραχή νοτιοανατολικού ρεύματος θα δώσει την  Τρίτη κάποια τοπικά φαινόμενα και ίσως μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια. Κάπως περισσότερα φαινόμενα προβλέπονται σε επόμενο παρόμοιο κύμα,  ανατολικονοτίου αυτή τη φορά ρεύματος την Πέμπτη 16/1. Δύσκολα θα αναπληρώσουν τις ανάγκες, Πιθανότητα ισχυρής θερμής εισβολής με σκόνη εξ Αφρικής προβάλλει απειλητικά για τα τέλη του 2ου 10ημέρου του μήνα... 
Οι ενδείξεις στη γενικότερη κυκλοφορία των αέριων μαζών στην Ευρώπη είναι μάλλον απογοητευτικές και για το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου.
Θα περιμέναμε και θα θέλαμε να έχουμε άλλη εικόνα. Στα μέσα του χειμώνα να δίναμε αναφορές για χιόνια, καταιγίδες και να βλέπαμε τα ποτάμια με τρεχούμενο νερό. Αντίθετα η αίσθηση για ένα 2ο στη σειρά ξηρό χειμώνα, και μάλιστα αρκετά θερμό είναι προφανής πλέον.
Μπορεί ο Φεβρουάριος να τα αλλάξει όλα; Το έχει ξανακάνει... Κρατούμε λοιπόν την ελπίδα.

4 σχόλια:

Δημήτρης Κουτουλάκης είπε...

Σε περιοχές της κριτσάς λασιθίου όπως το ρέμα κοντά στη Παναγία Κερά που διατρέχει τον αγροτικό δρομο ειναι εντελώς ξηρό ενώ πέρσι ειχε ελαφρά ροή. Ακομα και οι ανοιξάρικες οπως λέμε πηγές ειναι ξηρές στο λασίθι πόσο μαλλον να ανοιξουν οι φλέβες του κύριως υδροφόρου ορίζοντα. Ευτυχώς υπάρχουν και οι πρωινές υγρασίες να ξεγελούν τη γή και τα ελαιόδεντρα.
Ελπίζουμε όλοι για το Φλεβάρη πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Μήπως ξέρει κάποιος γιατί δεν λειτουργούν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΘΙΑΓΕ Χανιων(Δραπανιάς,Ελος,Αρμένοι).

Παναγιώτης Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη πρέπει να στείλεις email στην υπεύθηνη επίβλεψης και συντήρησης των σταθμών του ΕΘΙΑΓΕ για να πάρεις απάντηση.

Νίκος Σωχωράκης

Ανώνυμος είπε...

Ενημερώθηκα απο την υπεύθυνη ότι δουλεύει ο μετεωρολογικός σταθμός του Ελους αλλά υπάρχει πρόβλημα με το ανέβασμα μετρήσεων στο διαδίκτυο και ότι συντομα θα επιδιορθωθεί.

Παναγιώτης Ρ.